Gülün / Allulli / de Raymondi
Kapı
EvArt Arte ed Eventi (2016)
Selen Gülün (p, synthesizer, vo)
Marcello Allulli (ts)
Emanuele De Raymondi (g, elektronikler)
1. Lausanne
2. Passacaglia
3. 4MC
4. Kapi
5. Clocks
6. Ande
7. Improbeat
8. Not Afraid
2005’te RecJazz’dan çıkan ilk albümü “Just About Jazz – Live”dan itibaren yakın markaja aldığım, trio’su ile ilk albümü “Sürprizler”in Tezer Özlü-vari temasını oluşturan ‘Pia’ parçası hakkında kendisine mektup yazdığım (tabii ki uzun süre çantamda taşıyıp hiçbir zaman yollamadığım) Selen Gülün‘ün içinde bulunduğu bir albümü yazmak, jazz ile tanıştığım ve dergi için yazmaya başladığım aylardan beri hayallerimi süslüyordu, kısmet bu yazıda benimle selamlaştı.
2013 yılının birçok kişi için nasıl geçtiğini tahmin etmek güç, ancak Selen Gülün için aranan kelimenin “verimli” olduğunu tahmin edebilmek de zor değil. Her albümde çıtayı daha da yüksek tutmayı hedefleyen Selen, bir yandan Kabak & Lin için “Başka” albümünün kayıtları ile haşır neşir olurken, uzun süredir birlikte çalıştığı dostları Marcello Allulli ve Emanuele De Raymondi ile birlikte İtalya’da buluşup albüm için minik kayıtlar ile ilk bebek adımlarını atıyordu. Önceden Marcello ve Emanuele ile ayrı ayrı çalışmalar yaptığı için onları yakından tanıyarak daha rahat hissettiğini düşündüğüm Selen Gülün için bu ortak proje, aynı müzik dilini konuşabilmeleri açısından “bir adım daha ilerisi” anlamına geliyor.

Selen Gülün (Photo: internet/unknown)
Çetin beyin fırtınaları, çürütülen dirsekler, koyu tartışmalar, içilen sayısız Espresso’lar, yenilen sayısız Cannoli’ler, defalarca çalınan, yazılan, silinen ve sonunda içselleştirilerek belleklere kazınan tüm notalar Şubat 2015’te yek olup Bilgi Üniversitesi Müzik Stüdyoları’nda kayıt altına alındı. Bu esnada Selen de, albüm kayıt haberini sosyal medyadan bizlerle paylaşarak heyecanlı bekleyişin tohumlarını serpiyordu adeta. İtalyan “EvArt Arte ed Eventi” plak şirketi işbirliği ile Kasım 2016’da İtalya’da çıkan albümle tanışmamız için biraz beklememiz gerekiyordu, ancak elinizde sevdiğiniz bir viski ya da kaliteli bir konyak ile koyu gri bir Cumartesi’yi hissetmek isteyene birebir olan “Lausanne” ve “Passacaglia”nın ilk saniyelerinden itibaren kesinlikle beklenildiğine değdiğini düşünüyorum. “4MC”, “Kapı” ve “Ande” de albümü kulaktan kulağa yayarak daha çok kişiye ulaştıracaklarını hissettiğim parçaları.

Marcello Allulli (Photo: E.Dele – Soriansky Studio)
Allulli’nin güçlü tenoru, De Raymondi’nin hançer keskinliğindeki gitarı ile birleşen ve elektrik-akustik emprovizasyonlarla dolup taşan bu albümün en hoşuma giden taraflarından biri de, kafamdaki “jazz sadece akustik olmalı, işin içerisinde kesinlikle elektrik karıştırılmamalı” olgusunu/önyargısını silme sürecinde bana oldukça yardımcı olması.
Zaman, mekan ya da bunlara benzer herhangi bir kaygı taşımadan hayata dair, hüzün ile birlikte umudun dolup taştığı, yağmurun olduğu kadar güneşin de evin puslu canımdan içeri süzüldüğü, farklı ve çok özel bir deneyim yaşamak için dinlenilmesi gereken en başarılı jazz albümlerden biri olan “Kapı”nın anahtarı Selen Gülün, Marcello Allulli ve Emanuele De Raymondi tarafından Şubat başı itibarı ile dijital platformlarda jazz severlere teslim ediliyor. CD için biraz daha sabır.

Emanuele De Raymondi (Photo: internet/unknown)
Bu arada taze bilgi: İtalyan arkadaşlarımızı bilemiyorum, ama Selen Gülün artık bizlere bir süre Japonya’dan bildirecek. Ancak, grubun müziğini ve müzisyenlerin kişisel projelerini yakından takip etmeniz, ülkemize gelişlerini de dört gözle beklemeniz için önünüzde hiçbir engel yok.