25 Haziran-7 Temmuz 2022
#BiziBuluşturanFestival
29. İstanbul Caz Festivali, jazz ve güncel müzik dünyasının en sevilen isimleriyle dolu bir programla müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival bu yıl 25 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında 200’ü aşkın yerli yabancı sanatçıyı ağırlayacak.
Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü
29. İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü jazz sanatçısı Hayati Kafe’ye veriliyor.
Müzik yaşamına ilk adımlarını büyük tutkusu olan akordeon ve piyano çalarak atan Hayati Kafe, 1960 yılında Nejat Cendeli Orkestrası’nda vokalist oldu aynı zamanda İstanbul Radyosu’nda jazz programları yaptı. 1961’de plağa doldurduğu ilk şarkısı “Segretamente” ile Türkiye’de “top ten” listesine giren Kafe, 1962’de İsmet Sıral Orkestrası ile 3 aylığına gittiği İsveç turnesinde gördükleri ilgi üzerine orada yaşama kararı alarak 2 yıl içerisinde İsveç’te tanınmış bir saksofon ve jazz müzisyeni olan Carl-Henrik Norin Orkestrası’nda vokalist oldu. 1965’te ilk İsveççe plağını doldurdu ve plak, 13 hafta boyunca İsveç “top ten” listesinde yerini korudu. Bu plakla beraber Hayati Kafe, İsveçlilerin çok iyi tanıdığı bir sanatçı olmuştu. Big Band eşliğinde televizyon, radyo ve konserlerde şarkı söyledi. 1973’te “Ha det så kul!” LP’sini doldurdu. 1974-79 yılları arasında Stockholm’de çoğunlukla pop ve jazz’a yer veren Hayati’s Kafe adlı bir gece kulübünü idare etti. 1994 yılında NDR Big Band ve Metropol Orchestra ile “The Crooner” CD’sini kaydetti. 2000’de “For All We Know” CD’sini küçük bir grup eşliğinde yaptı. 2007’de piyanist Jan Lundgren eşliğinde “The Copenhagen Session” CD’sini, 2010’da ise İsveçli bestekâr Jan Sigurd’un besteleriyle “För Värmens Skull” CD’sini doldurdu. Uzun zamandır İsveç’te, Paris’te, Hamburg’ta, Berlin’de konserler veren başarılı jazz sanatçısı, uzun yıllar sonra ilk kez 2013’te Türkiye’de tekrar sahneye çıktı. 2015’te uluslararası jazz günü için Nardis Jazz Club’a davet edildi; 2016’da “What Are You Doing The Rest Of Your Life” albümü yayımlandı. 2019’da Ankara Caz Festivali’nde Sibel Köse ile düet yaptı. Halen İsveçli piyano yıldızlarından Monica Dominique ve Jan Lundgren eşliğinde konserler veriyor ve Stockholm’de yaşıyor.
Festivalin Yıldızları
Dianne Reeves
Sadece jazz değil müzik tarihinin de tartışmasız en büyük vokallerinden biri olan 5 Grammy ödüllü Dianne Reeves, virtüözitesi ve sanatındaki eşsiz varlığını sahneye en iyi yansıtan seslerden biri. Jazz vokaline bir opera sanatçısıymış gibi yaklaşan Reeves, tekniğiyle duygusunu müthiş bir dengede tutmayı biliyor. Gregory Porter, Robert Glasper, Lalah Hathaway ve Esperanza Spalding gibi genç nesil jazz müzisyenlerle kaydettiği son stüdyo albümü Beautiful Life ile 2015’te En İyi Caz Vokal Performansı Grammy’sini kazanan Reeves’in sesi, 5 Temmuz Salı akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda yankılanacak.
Dianne Reeves (vo), TBA (p), Romero Lumambo (g), Itaiguara Brandao (b), Terreon Gully (d).
Dianne Reeves’den önce ise klasik jazz’dan çağdaşa kadar geniş bir yelpazede sınırları zorladığı Low Profile ve Persona gibi iki başarılı albümle dikkatleri üstüne çeken besteci, piyanist Ercüment Orkut, üçlüsüyle izleyicileri karşılayacak.
Ercüment Orkut (p), Kağan Yıldız (b), Volkan Öktem (d).
Melody Gardot
Jazz’dan aldığı ilhamı etkilendiği farklı türlerle birleştiren ve kendi müziğini ortaya koyan Melody Gardot, puslu fakat zarafetle parlayan sesiyle herkesten farklı ve bir o kadar da tanıdık. Geçirdiği kaza yüzünden yattığı hastanedeki yatağında yazdığı, sadece ABD’de 100.000’den fazla satan ilk albümü Worrisome Heart’ı tüm güçlüklere rağmen kaydetti. My One and Only Thrill albümüyle hem vokalini zenginleştiren hem de Latin tınılarına kayan Gardot, devamında gelen albümleriyle de listelere girdi. Dünyanın en büyük caz festivallerinde sahneye çıkan sanatçı, sahne performanslarını R&B, blues ve jazz’ı buluşturup sakin fakat heyecan dolu bir yolculuk gibi tasarlıyor. Gardot, 7 Temmuz Perşembe akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahnedeki eşsiz imzasıyla festival seyircisini etkisi altına alacak.
Melody Gardot (vo), Philippe Powel (keys), Chris Thomas (b), Jorge Bezerra (perc).
John McLaughlin & The 4th Dimension
Dünyanın çeşitli coğrafyalarına yayılmış bir müzik kültürünün önde gelen temsilcisi olan John McLaughlin, jazz füzyondan metale kadar geniş bir yelpazede gitaristlere ilham kaynağı olmuş biri. Mahavishnu Orkestrası, Santana, Zakir Hussain ve Wayne Shorter’la yaptıkları gibi büyük çeşitlilik gösteren ortak çalışmalarının yanı sıra McLaughlin aynı zamanda Miles Davis’in müzik tarihinde kilometre taşlarından biri sayılan Bitches Brew albümünde de karşımıza çıkıyor. İstanbul Caz Festivali’nin ilk yıllarında verdiği efsanevi konserler ile de hatırlanan McLaughlin, vakfın 50. Yılında 29 Haziran Çarşamba günü Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda yeniden festival sahnesine konuk oluyor.
John McLaughlin (g), Gary Husband (p, d), Etienne M’Bappe (b), Nicolas Viccaro (d).
Enrico Pieranunzi Trio
Dinleyeni büyüleyen müziğindeki sade fakat zengin yorum sayesinde günümüz jazz’ına yeni bir soluk getiren Pieranunzi, piyanonun tuşlarıyla adeta nazik bir dans gerçekleştiriyor. Müziğinde Rönesans etkisi de duyulan sanatçı, jazz ve klasik müziği ustaca bir araya getirmesiyle tanınıyor. Kariyeri boyunca Chet Baker, Lee Konitz, Paul Motian, Charlie Haden efsaneleriyle de çalışmış olan piyanist besteci, Enrico Pieranunzi Trio olarak 27 Haziran Pazartesi akşamı The Marmara Esma Sultan Yalısı’nın muhteşem atmosferinde jazz severlerin keyfini daha da katlayacak.
Yom “Celebration”
Müziğin dünyaya yayılmış bir ruh olduğuna inanan Yom, farklı müzikleri keşfedip hissettiği coğrafyalara notalarında nefes vermeyi ve insan ruhuna dokunabilmeyi amaçlayan bir klarnet virtüözü. 11’inci stüdyo albümü Celebration’a meditatif ritimlerle hayat veren müzisyen, Léo Jassef’in piyanolarının üstüne sıfırdan perküsyon ekledi ve en sonunda şarkılarına klarnetiyle nefes verdi. Yom, 7 Temmuz Perşembe günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda farklı dünyalara kapılar açıp, müzikseverleri zihnin ve ruhun müzikle beraber yaptığı yolculuğa çıkaracak.
Yom (clt, p, perc), Leo Jassef (p, perc),
İstanbul Caz Festivali ve Nardis’ten festivale özel bir etkinlik
Nardis Jazz Kulübü 20. Yıl Kutlaması: Nardis Yıldızları ve Roberta Gambarini
2002’de açıldığı ilk günden itibaren şehrin caz duraklarından biri olan Nardis Jazz Club, bu sene 20.yılını kutluyor. Yıllar içinde Dianne Reeves, Benny Golson, Dee Dee Bridgewater, Roy Hargrove, Ron Carter gibi birçok dünya jazz yıldızını ağırlayan ve sahnesinde ağırlıklı olarak yerli müzisyenlere fırsat tanıyan köklü kulüp, 20. yılını İstanbul Caz Festivali kapsamında çok özel bir konserle kutluyor.
29. İstanbul Caz Festivali kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikte Ferit Odman Group, Cem Tuncer Quartet, Dilek Sert Erdoğan Group, İpek Dinç Band, Aydın Kahya Band, Uraz Kıvaner, “Chet Baker Project”, Önder Focan Group, Meltem Ege Group, Sibel Köse Group, Hayati Kafe gibi yerli jazz sahnesinin en önemli isimlerinin yanında pek çok kez Grammy adayı olup Dave Brubeck gibi bir efsaneyle çalışma fırsatı bulmuş Roberta Gambarini de sahnede olacak. Sultan Park-Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleşecek bu özel konser Nardis Jazz kulübünün 20. Yılı kutlamasının ötesinde İstanbullu jazz severlere çok keyifli bir gece yaşatacak.
Aydın Kahya (vo), Baran Say (b), Barış D. Yazıcı (tp), Bulut Gülen (tb), Cem Tuncer (g),
Dilek Sert Erdoğan (vo), Engin Recepoğulları (ts), Erhan Seçkin (d), Ferit Odman (d), İpek Dinç (vo), Kaan Bıyıkoğlu (p), Kağan Yıldız (b), Kürşad Deniz (p), Meltem Ege (vo), Ozan Musluoğlu (b), Önder Focan (g), Sibel Köse (vo), Şenova Ülker (tp), Uraz Kıvaner (p), Yahya Dai (ts).
Festivalin ücretsiz konserleriyle jazz bütün şehre yayılıyor
Parklarda Jazz
25 Haziran Cumartesi, Sanatçılar Parkı, Beşiktaş
25 Haziran Pazar, Beylikdüzü Yaşam Vadisi
4 Temmuz Pazartesi, Habitat Parkı, Şişli
5 Temmuz Salı, Göztepe Özgürlük Parkı, Kadıköy
6 Temmuz Çarşamba, Küçükçekmece Göl Kenarı Amfi Tiyatro
Vitrin – Türkiye Güncel Müzik Buluşması
30 Haziran-3 Temmuz 2022
Festival kapsamında bu sene altıncısı gerçekleştirilecek, yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarını merkezine alarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilen Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması, 30 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak. Vitrin kapsamında, üç günde gerçekleştirilecek 20’ye yakın konseri, festival izleyicisi ile beraber yurt dışından önde gelen uluslararası festival ve etkinlik yöneticilerinden oluşan kalabalık bir delege topluluğu da izleyecek.
2017 yılından bu yana aralarında Womex, SXSW, Jazzfest Berlin, Down Beat, Great Escape, Boiler Room, Glitterbeats Records, Le Guess Who, The Guardian gibi kurumlardan uluslararası müzik profesyonelleri İstanbul’da Vitrin kapsamında ağırlandı.
Şimdiye kadar birçok grubu yurtdışı turnelerinde destekleyen, yerli sahnenin başarılı müzisyen ve topluluklarının daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan Vitrin, bu yıl da müzik sektörü ile diğer yaratıcı endüstrileri buluşturan çeşitli paneller düzenlemeye devam edecek. Vitrin konser ve panel programı önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Genç Caz+
İstanbul Caz Festivali’nin Türkiye’de amatör veya yarı profesyonel olarak müzikle ilgilenen genç müzisyen ve topluluklara festival programında yer alabilecekleri bir platform oluşturmak amacıyla başlattığı Genç Caz+ konserleri bu yıl 20. kez gerçekleştirilecek.
İlk defa geçen sene Mehmet Uluğ Fonu’nun desteği ve Sony Music Türkiye işbirliğiyle hayat geçirilen Genç Caz+ Albümü bu sene de devam ediyor. Genç Caz+ konserlerine seçilecek toplulukların birer özgün eseri, alanında uzman prodüktör ve mentorların gözetiminde profesyonel stüdyo ortamında kayda alınacak ve dijital platformlarda yayınlanacak bu albümde yer alacak. Kayıtlar, mix ve mastering aşamaları da dahil olmak üzere Babajim İstanbul Stüdyoları’nda gerçekleştirilecek. 2013 yılında aramızdan ayrılan müzik insanı Mehmet Uluğ’un anısını yaşatmak amacıyla oluşturulan Mehmet Uluğ Fonu desteği ile albüm projesinin gerçekleşmesinin yanı sıra, genç, yetenekli, umut vadeden müzisyenlerin yaratıcılık ve kariyer gelişimleri desteklenecek ve Türkiye’den dünyaya seslerini duyurmaları sağlanacak.
Bu sene Genç Caz+ Seçici Kurulu’nda müzisyen Ayşe Tütüncü, müzisyen Cenk Erdoğan, müzisyen Selen Gülün, müzisyen Kalben, müzisyen Volkan Öktem, radyo programcısı Dr. Hakan Rauf Tüfekçi, yazar Yekta Kopan, Sony Music Türkiye Genel Müdürü Özden Bora, Pozitif ve Babylon’un kurucularından Ahmet Uluğ ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer yer alıyor.
Genç Caz+ için son başvuru tarihi 2 Mayıs Pazartesi. Ayrıntılı bilgi için: caz.iksv.org
Festival afişi
29. İstanbul Caz Festivali’nin afişi bu yıl çizgi roman sanatçısı, karikatürist ve illüstratör M.K. Perker tarafından hazırlandı. Perker çiziminde İstanbul Caz Festivali’ne katılmak üzere buluşan bir çiftin mutluluğunu resmediyor, konserlerin bizi bir araya getiren etkinlikler olduğunun altını çiziyor. Festivali izleyicinin bakış açısından yola çıkarak anlatan afişin birkaç farklı versiyonu da hazırlanıyor.
Festival afişinin animasyonunu ise Öner S. Biberkökü tarafından hazırlandı.
İstanbul Caz Festivali, müzikte cinsiyet eşitliğini destekliyor
İstanbul Caz Festivali 2019’da katıldığı, uluslararası müzik endüstrisindeki cinsiyet eşitliğini gözeten Keychange programının hedeflerini bu yıl da takip ediyor. Müzik festivallerinin programlarında 2022 yılına kadar en az %50 oranında cinsiyet dengesini sağlama sözünü içeren Keychange programı, müzik sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik eden İngiltere merkezli öncü bir uluslararası girişim. İstanbul Caz Festivali, bu yılki programı ile Keychange hedeflerine göre %50 bir oran ile sözünü tutuyor. Bu oran festival programındaki müzik topluluklarında en az bir kadın veya cinsiyet azınlığı üye içermek olarak ölçümleniyor. Festivalin 2019 yılında katıldığı Keychange’e şu anda dünya çapında 500’ün üzerinde festival destek veriyor.
facebook.com/istanbulcazfestivali
twitter.com/istanbulcazfest
instagram.com/istanbulcazfestivali
youtube.com/iksvistanbul
play.spotify.com/user/istanbulkultursanatvakfi
#istanbulcazfestivali
#iksvseveseve