Bu yıl 54. sü düzenlenen Pori Jazz Festivali’nden güzel anılarla döndüm.
12 – 20 Temmuz tarihleri arasında yer alan festivalde 11 konser dinledim. Toplamda 90 konserin olduğu düşünülürse çoğunu dinleyemedim. 300 kişilik Cafe Jazz’da da iki “jam session” dinledim. Super Position, Ron Carter Foursight Quartet, Archie Shepp Quartet, Melody Gardot, Pyhimys & Saimaa, Anjelique Kidjo “Remain in Light”, Linda May Han Oh, Lean On Me: Jose James Celebrates Bill Withers, Ibibo Sound Machine, Snarky Puppy ve Toto.
18 Temmuz’da bu yıl havaların da çok iyi gitmesiyle tamamen dolu olan açık hava sahnelerinden birinde Ron Carter Quartet’iyle sahne aldı. Dünyaca ünlü basçı Ron Carter bu yıl Mayıs ayında 82. yaşgününü kutladı. 1963*68 yıllarında Miles Davis ve efsanevi dörtlüsü ile meşhur “Seven Steps to Heaven”, “Miles Smiles” ve “Nefertiti” albümlerini kaydetti. Uzun kariyeri boyunca 2200’den fazla albüm kaydında yer alan Carter jazz tarihindeki en çok kayıt yapmış basçıdır. Amerikalı müzisyenin kendi adına da albümleri vardır. Pori’de en son 2001’de konser veren Carter bu yıl piyanist Donald Vega, saksofoncu Jimmy Greene ve davulcu Payton Crossley’den oluşan dörtlüsü ile sahne aldı. Ron Carter, Donald Vega ve Russell Malone ile 2014 yılında Nardis’te de sahne almıştı. Konserde çalınan parçalar kendisinin el yazısı ile aşağıda.
Ron Carter konserinden bir saat sonra ise aynı sahnede Archie Shepp Quartet yerini aldı. Festivalin beni en heyecanlandıran konseriydi.
Saksofoncu Archie Shepp yaşayan bir jazz efsanesi. 50’lerde kariyerine başlayan müzisyen Cecil Taylor, John Coltrane ve başka tanınmış müzisyenlerle çalıştı ve ün kazandı. Shepp radikal bir sanatçı olarak ve deneysel müzik ve akımlara olan ilgisi ile tanınıyor. Sık sık politik ve sosyal konularla ilgili yorum yapan müzisyen ileriki yaşlarında müziğine ballad, bebop ve blues gibi daha yumuşak unsurlar da kattı. Archie Shepp ilke kez Finlandiya’da 1962’de Helsinki Rowing Stadyumu’nda konser vermişti. Pori Jazz’da daha önce çalmamış olan müzisyen artık 82 yaşında bunun vakti geldiğine karar verdi. Konser Lokki Sahnesi’nde yer aldı.

Archie Shepp (Photo: Zuhal Focan)
Lineup: Archie Shepp (s, vo), Carl Henri Morisset (p), Matyas Szandai (b), Steve McCraven (d). Çaldıkları parçalar kendi el yazısı ile aşağıda.
Cuma günü Finlandiya için oldukça sıcak sayılan bir havada (19 dereceydi), bizim için ise şerbet dediğimiz bir günde, dinlediğim üç konserden bende yer bırakan kadın basçı Linda May Han Oh ve grubuydu.
Linda May Han Oh geçtiğimiz yıllarda uluslararası jazz sahnesinde en çalışkan basçılardan biri olarak tanınmaya başladı. Malezya’da doğup Avustralya’da büyüyen müzisyen şu anda New York’da yaşamakta. Pat Metheny’nin tercih ettiği basçı olarak da tanınıyor. Linda May Han Oh aynı zamanda Joe Lovano, Vijay Iyer ve Dave Douglas gibi müzisyenlerle de çalıştı. Douglas ile 9 yıl önce Pori Jazz’da beraber çalmıştı. Ama bu Oh’un grup lideri olarak Pori Jazz’da ilk performansıydı. En son albümü olan Aventurine müzisyenin en iddialı işlerinden.

Linda May Han Oh (Photo: Zuhal Focan)
Lineup: Greg Ward (ts), Matthew Stevens (g), Linda May Han Oh (b), Allan Mednard (d).
Son iki günü “sold out” olan festivalde Cumartesi günü Snarky Puppy ve Toto sahne aldı. Snarky Puppy İstanbul Jazz Festivali’ni de salladı biliyorum. Grubun basçısı Türkiye aşığı Michael League, tamamen dolu 70 bin kişilik dinleyiciye “çoğunuz Toto için gelmişsinizdir biliyorum ben bile heyecandan ölüyorum, gelmez zannetmiştim ama şu anda arkada bizi dinliyorlar” dedi. Onun bu zarif deyişine karşılık Toto’nun yaratıcısı, gitaristi ve solistlerinden Steve Lukather ‘Rosanna’da Snarky Puppy’nin üç nefeslisini sahneye çağırdı. Parçayı birlikte çaldılar. Konserin en unutulmaz anılarından oldu bizim için.
Amerikalı grup Snarky Puppy jazz çevrelerinde son beş yılda hızla ün kazandı. Basçı ve besteci Michael League tarafından yönetilen grup 30 müzisyenden oluşmasına rağmen turne sırasında genelde 8-12 sanatçı seyahat ediyor. Fusion jazz son zamanların en havalı müziği olmasa da Michael League ve yetenekli grup arkadaşları dinleyicileri ve eleştirmenleri stilleri ve etkileyici performansları ile etkilemeyi başardılar. Sosyal medya pazarlama metodlarını çok iyi kullanmaları da hızla üne kavuşmalarında yardımcı oldu. Youtube’da büyük bir izleyici kitlesine sahip olan Snarky Puppy 2014 ve 2016’da Pori’de konser vermişti. İlkbaharda yeni albümleri piyasaya çıktı, bu nedenle konserleri hem yeni hem de eski parçalarını kapsıyordu.

Steve Lukather. (Photo: Zuhal Focan)
Tanınmış Amerikalı grup Toto ilke defa 2010’da Pori Jazz’da konser vermişti. Africa, Rosanna ve Hold the Line gibi parçalarıyla tanınan grup 50 yılda 17 stüdyo albümü kaydetti ve dünya çapında 40 binden fazla albüm sattı. Şubat 2018’de en sevilen parçalarının yanı sıra 3 yeni parça da içeren 40 Trips Around the Sun adlı albümleri piyasaya çıktı. Bundan sonra büyük bir dünya turnesi veren grup Amsterdam’daki 17000 kişi kapasiteli Ziggo Dome’da ve Londra’daki Royal Albert Hall’da ’sold out’ konserler verdi. Toto genç dinleyicilerin de ilgisini çekmeye başladı. Büyük hit parçaları ‘Africa’ Spotify’da 455 milyondan fazla dinlenme sayısına ulaştı. Grup bu yaz bir Avrupa turnesi yaptı ve en son konserleri 20 Temmuz’da Pori Jazz’da gerçekleşti.