Körleme’nin konuğu piyanist ve besteci Aslı Özer. Piyano çalmaya 6 yaşında klasik müzik ile başlayan Aslı daha sonra jazz müziğine ilgi duyarak Güç Başar Gülle ile jazz teorisi ve kompozisyon üzerine çalıştı. Hocasının teşvikleri ile basta Erhan Ertetik ve davulda Ertuğrul Biber ile bir araya gelerek Cazzip Project ismini verdiği grubuyla kendi istedikleri müziği yapmak üzere yola çıktılar. 2012’de İKSV’nin Genç Caz yarışmasında finalist olup 2018’de Cazzip Project ile ilk albümleri Stories’i yayınladılar. Newyork’da Nublu ve Amersfoort Jazz Festivali’nde sahne almayı başararak performanslarını uluslararası bir alanda sergileme imkanı buldular. Müzisyenin 2020’de gerçekleştirdiği, vokal de söylediği ASLI isimli bir de solo projesi var. Kendi grubu ile sahnede enerjili ve coşku dolu atmosferler yaratmayı seven müzisyene piyanist triolarının kaydettiği yüksek tempoda dört adet seçki sunduk.
Eldar Djangrov
Rhapsodize
Twelve Tone Resonance, LLC / 2020
A Night in Tunisia – Juan Tizol
Eldar Djangirov (p)
Raviv Markovitz (b)
Jimmy Macbride (d)
Michel Camilo’ya benziyor. Onun da aynı anda dört el çalıyormuş gibi hızlı bir tekniği var. O anlamda çok güzel, hem de odd time’lar, baslar ve beraberindeki trio uyumu çok keyifli. Heyecan veriyor… Böylesi bir coşku ile birlikte temiz çalamamak hoşuma gitmiyor, bazen benim de yaptığım bir şey bu. Mesela Chick Corea çok temiz çalar, Michel Camilo’da bazen bozulur… Bu müzik biraz kalabalık duyuluyor. İnsan da, müzik de bu kadar çok konuşmamalı diye düşünüyorum. O yüzden hissiyat çok birbirine giriyor…
Burada yaptığı kromatik yükselmeler benim de çok sevdiğim bir hareket, duyguyu kaldırıyor. Biraz Hiromi gibi girdi ama sonra Latin’e döndü. Bill Evans veya Keith Jarrett olması mümkün değil onlar çok daha duygulu solo yapan müzisyenler. Parça A Night in Tunisia.
Eldar Djangrov, 2020 albümü. Rhapsodize.
Evet, Eldar’mış. Bu genç bir piyanist, biliyorum.
Brad Mehldau
When I Fall in Love Mehldau & Rossy Trio
Fresh Sound New Talent / 1994
Anthropology – Charlie Parker
Brad Mehldau (p)
Mario Rossy (b)
Jordi Rossy (d)
Eski klasikçiler geliyor aklıma. Davul eşliği çok ilginç. Herbie Hancock olabilir mi? McCoy Tyner değil, çünkü sol elde baslar yok. O yaş civarı biri mi? Swing duygusu çok güzel. İnleme sesi olsaydı Keith Jarrett derdim! Çok temiz bir icra. Fırtına gibi, acayip bir şey bu! Bu parçadaki cümleler çok yoğun olmasına rağmen beni yormadı mesela… Brad Mehldau mu bu?
Evet, Brad Mehldau’nun 1993 kayıt tarihli Mehldau & Rossy Trio albümü. Henüz 23 yaşında bu tarihte…
Evet, Brad Mehldau’nun cümleleri çok anlamlıdır. Ama onun bu kadar hızlı çalabildiği hiçbir zaman dikkatimi çekmemişti.
E.S.T
Strange Place For Snow
Columbia, Superstudio Gul / 2002
When God Created the Coffeebreak – E.S.T
Esbjörn Svensson (p)
Dan Berglund (b)
Magnus Öström (d)
E.S.T bu. İnanılmaz bir sol el hakimiyeti. Nordik müzikleri çok seviyorum. Türk müziği ve Nordik müziği arasında benzerlikler var, çok ilginç… Örneğin bazı melodiler ve 7/8’lik ritimlerde var bu durum. Transcribe ettiğim zaman bu grubun şu özelliği olduğunu gördüm; bu parçada da var; piyano eşliği çok ilginç yerlerde giriyor. Klasik müziğe de benzeyen yanları var. Solo melodileri daha modern ve mainstream jazz gibi değil… Davul ve bas eşliği çok güzel. Parçanın da ismi de Coffee’li bir şeydi…
Evet, E.S.T. Strange Place for Snow Albümü, When God Created the Coffeebreak parçanın ismi.
Mammal Hands
Floa
Gondwana Records – 2016
Hourglass – Mammal Hands
Nick Smart (p)
Jesse Barrett (s)
Jordan Smart (d)
İki piyano kaydedilmiş galiba. Mızıka mı bu? Cold Play’in bir parçasına benzettim… Klarnet’e benziyor… Mammal Hands olabilir mi bu? Yine aynı tarzda Quiet Fire isimli parçalarını biliyorum. Klarnet ön plana çıkınca daha belirginleşti. Çok modern ritimler, değişik türde bir enstrümantal müzik. Çok takip ettiğim bir grup değil ama biliyorum. E.S.T’den gelen bu tarz grupları dinliyorum. Örneğin; Go Go Penguin.
Mammal Hands, Floa Albümü, parça Hour Glass. Körleme için teşekkürler Aslı.
Ben teşekkür ederim!