Körleme’nin yeni konuğu piyanist ve besteci Baturay Yarkın. Yarkın, müzisyen bir aileden geliyor. Küçük bir yaşta İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yarı zamanlı piyano bölümüne giriyor. Hocası Meral Yapalı ile Avrupa Genç Piyanistler Yarışması’na hazırlanarak Makedonya, Bitola’da gerçekleşen sınavda Avrupa üçüncülüğü elde ediyor.

Baturay Yarkın (Photo: internet/unknown)
Daha sonra Yarkın Türk Ritim Grubu’na katılıyor ve ailesiyle birlikte Ara Dinkjian gibi isimlerle yurtiçi ve yurtdışında konserler veriyor. Şevval Sam’ın Tango albümü, Leo Vervelde’nin tango orkestrası OTRA ve Tangesta Grubu ile tango müziği de icra eden müzisyen daha sonra Bahçeşehir Caz Sertifika Bölümü’ne giriyor. Caz çalışmalarına Eric Alexander, Greg Osby gibi atölye çalışmaları ile devam eden müzisyen Türkiye’de Şenova Ülker, Önder Focan, Ferit Odman, Sibel Köse gibi isimlerle çalışıyor. Yo YoMa’nın kurduğu Silk Road Ensemble’ın düzenlediği 3. Global Musician Workshop (GMW)’u burslu kazanarak Indianapolis’teki atölyede Sandeep Das ve Shane Shanahan gibi dünya çapındaki isimlerle çalışma imkanı buluyor. Berklee College Of Music’de Yarkın Duo (ablası Nağme Yarkın ile birlikte) ile bir Türk Müziği atölye çalışması yapıyor. Su, One, Blue Love ve Anadolu’nun Renkleri isminde dört albüm çalışması var. Baturay Yarkın şimdi 3 Temmuz’da piyasaya sunulacak olan Yarkın Duo’ya ait Quintessence isimli albümün heyecanı içerisinde. Albümde piyano ve kemençe ikilisi yer alıyor. Aynı zamanda endüstri mühendisi ve müzik eğitimcisi olan Yarkın, parçaları bestecilerinin aranjman stillerine, kullandıkları ritimlere ve tuşelerine göre değerlendiriyor, bazen bestelerle kendi besteleri arasında bağlar kuruyor.
RoundAgain
Brad Mehldau, Joshua Redman, Christian McBride, Brian Blade
Nonesuch Records – 2020
Right Back Round Again – Joshua Redman
Brad Mehldau (p)
Joshua Redman (ts)
Christian McBride (b)
Brian Blade (d)
Bayağı yeni bir sound bu. Aklıma ilk Brad Mehldau, Joshua Redman, Christian McBride ve Brian Blade dörtlüsü geldi. Saksofon çok temiz geliyor.
Bu albüm henüz daha piyasaya çıkmamış bir albüm aslında. Ancak tanıtım için bu single yayınlandı. Bu dörtlünün oldukça meşhur ilk albümü Moodswing’den 26 yıl sonraki ilk albümü- RoundAgain. Parçanın adı da Right Back Round Again.
Evet, bu dörtlüyü canlı dinlemiştim İstanbul’da. Parçayı da dinlediğimi anımsıyorum, ama saksofon tonundan Joshua Redman’ı tanıdım. Tüm isimleri ayrı ayrı canlı dinlemiştim. Brian Blade’i Chick Corea Trio ile iki defa izledim. Brad Mehldau’yu 2009’da İş Sanat’da kendi triosu ile verdiği konserde izledim. Joshua Redman ve Christian McBride’ı da burada iki sene önce TRT Big Band ile verdikleri konserde dinlemiştim. Hatta konserin ilk kısmında Ozan Musluoğlu çalmıştı sonrasında bası Christian Mc Bride’a vermişti. Vokalde Kandace Springs vardı. Ayrıca Mehldau ve Redman’ın duo albümlerini de çok dinledim.
53
Jacky Terrason
Blue Note – 2019
Palindrome – Jacky Terrasson
Jacky Terrasson (p)
Sylvain Romano, Thomas Bremarie (b)
Gregory Hutcherson, Lukmil Perez (d)
Jazz’ın ilk zamanlarından 2000 yılına kadar olan dönemleri daha çok dinlediğimi farkettim. Moderni yani aşağı yukarı 2000 yılı sonrasını az dinliyorum. Özellikle Hard Bop dönemini çok seviyorum. Burada yine çok yeni bir sound var. Piyano trio ve üstüne vokal de var. İlk olarak acaba orta doğulu bir grup mu diye düşündüm ama Amerikalı gibi tınlıyor. Piyano ilk girdiğinde Brad Mehldau’nun Bach albümü de geldi bir an aklıma ama sonra değişti tabii. Jason Moran olabilir… Jacky Terrasson mu acaba? Vokal ile öne çıkan? Bad Plus Trio da olabilir… O da çok komplike ve daha az sololu, yazılı, çizili düzenlemeli çalıyor.
Jacky Terrasson’ın yeni albümü 53.
Jacky Terrasson’ı çok dinliyorum, özellikle yolculuklarda, uçakta falan çok dinlerim. New York’un favori adamlarından. 2016’dan beri dinliyorum, YouTube’dan videolarını da izlerim. Erasmus’ta iken bir arkadaşım New York’ta o sıralarda modern çalanlar kim diye sorunca Terrason’ dan bahsetmişti. Paris ile ilgili parçaları var, kız arkadaşım da Paris sevdalısı o da bana sık sık onun parçalarını gönderiyordu. Kapakta da elleri ile 5 ve 3 işareti yapmış.
Evet, 53 yaşına girmiş o sene, o yüzden yaptığını okudum.
İstanbul’da Jacky Terrasson ve Stephane Belmondo’nun konseri olmuştu. Trompet ve piyano ikilisinin tınısı ve piyanistin sağ eliyle trompet ile unison çalması ve sağ eliyle dörtlükler şeklinde ritmi vermesi çok hoşuma gitmişti. Birlikte çaldıkları Mother isimli bir parça var. O besteden etkilenip Bodrum-Turgut Reis’te Blue Love adında bir beste yapıp, saksofonda Gürtuğ Gök ile icra edip Youtube’a single olarak yüklemiştim. O parça için puslu ve karanlık bir ton istemiştim, Gürtuğ da hem tenor saksofon hem de ağızlığı ona göre seçmişti.
Spectrum
Hiromi Uehera
Telarc – 2019
Spectrum – Hiromi Uehera
Hiromi Uehera (p)
Piyanonun karanlık bir tonu var. 7/8’lik bir parça. Sert tuşesinden aklıma ilk olarak Tigran Hamasyan geldi. İkinci bir isim ise Shai Maestro olabilir. O da odd rhythm (aksak ritim), 7/8, 9/8, 11/8’lik çok kullanıyor. Tigran Hamasyan böyle folkorik ezgileri çalar. Sert ve aksanlı bir çalış tarzı, o yüzden Maestro değil bence, o çok daha yumuşaktır. Eldar Djangirov olabilir, çünkü çok hızlı ve teknik olarak öne çıkıyor. İki eli de çok hızlı. Amerikalı bir piyanist ve doğu ezgilerini çalıyor. Keith Jarrett mı acaba? Türk bir piyanist de olabilir?
Hiromi’nin solo jazz piyano albümü. Spectrum.
Hiromi! Onu bilerek söylemedim ben! Bu çok sert bir tuşe, onun konserine de gittim. Aynı zamanda çok hızlı pasajlarda çift piyano (pp) çalabiliyor ya, ondan olsa gerek hiç ismini söyleme gereği bile duymadım nedense! Erkek gücünde biri olarak hayal etmiştim nedense… Üç defa geldi ve direkten döndüm söylemedim! Uzak doğuluların piyanoya küçüklükten itibaren gelen özel bir yaklaşımları var. Chick Corea ile iki piyano çalışmaları var. İş Sanat’ta Anthony Jackson ile geldiği zaman izlemiştim. İki elini de çok hızlı kullandığı için ve armoniyi çok hızlı değiştirebildiği için Eldar gibi gelmişti. Hatta onun bir 10/8‘lik Point Of View isimli bir parçasından etkilenerek İmbat isimli bir beste yazmıştım ben de.
This Land Abounds With Life
Fabian Almazan
Biophilia Records – 2019
Benjamin – Fabian Almazan
Fabian Almazan (p)
Linda May Han Oh (b)
Henry Cole (d)
Yaylı Dörtlüsü
Aklıma yine Tigran geldi! Onun (tam emin değilim ama) 2017 senesinde çıkardığı bas gitarlı bir albümü vardı, bu parçaya benziyor. Aslında önceki albümdeki söylediğim üç ismi de söyleyebilirim burada. Aaron Parks olduğunu sanmıyorum. Aaron Parks da bir udi ile gelmişti İstanbul’a. O da aksak ritimlere meraklı. Joey Alexander değil herhalde? Çok kromatik bir parça. Yine 7/8’ lik çok kullanıyor aralarda. Gilad Hekselman albümlerinde çalan Kanadalı bir piyanist var; Jean Michel Pilc; belki o olabilir.
Fabian Almazan. Terence Blanchard ile çalışıyor. This Land Abounds With Life albümün ismi.
Terence Blanchard deyince akla Aaron Parks geliyor. Udi Dhafer Youssef ile CRR’ye geldiklerinde dinlemiştim. Hem New York kokuyordu, hem de doğuya merakı hissediliyordu. Burada daha ziyade Eldar üzerinde durmuştum ben. Bu ismi bilmiyorum.
Bu güzel Körleme için teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim.