Körleme’nin konuğu davulcu Berke Özgümüş. Özgümüş, 2000 yılında Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’ne birincilikle burslu olarak kabul edildi ve mezun oldu. Türk jazz sahnesinde, İmer Demirer, Önder Focan, Sibel Köse, Yahya Dai, Elvan Aracı, Selen Gülün, Ricky Ford, Şenova Ülker gibi isimlerle birlikte çaldı. Özgümüş, aynı zamanda Türkiye’nin yakından tanıdığı sevilen rock grubu Redd’in davulcusu. Grupla birlikte albüm çalışmaları, konser ve turnelere katılıyor. Ancak bu yoğun tempo Özgümüş’ün jazz projelerinde sıklıkla yeralmasına engel değil. Çeşitli jazz mekanlarında konserler vermeye devam eden müzisyen; eğitmenlik de yapıyor. 1998 yılından bu yana özel davul dersleri veren Özgümüş, Modern Müzik Akademisi kadrosunda 2006-2009 yılları arasında Sertifika Programı’nda davul eğitmeni ve müdür yardımcısı olarak görev yaptı. Bu süre zarfında davul derslerinin yanı sıra ayrıca ensemble ve repertuvar dersleri de verdi. Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuar Bölümü’nde davul dersleri veren Berke Özgümüş, albümleri ve davulcuları döneme ait kayıt tınılarından yakalamayı seviyor, müzisyenleri kendi çalışına neler kattığına dair ipuçlarını takip ederek tahmin etmeye çalışıyor.
Tony Williams
The Story Of Neptune
Blue Note 1992
Neptune : Overture – T.Williams
Bill Pierce (ts, ss)
Wallace Roney (tp)
Mulgrew Miller (p)
Ira Coleman (b)
Tony Williams (d)
Vijay Iyer mi? Israrla kendini bozmuyor gidişte… Intro’dan beri aynı hattı çalıyor, bravo. Genç davulcuların çoğu şimdiye kadar kendini tutamayıp başka şeyler çalmaya başlamış olurdu… Demek ki çok genç birisi değil bu. Hafif yaslanarak vurduğu hitler var, biraz Roy Haynes’e benziyor, Chick Corea’nın albümlerinde çaldığı zamanları andırıyor. O konserlerin video kayıtları da vardır. Onlarda Kenny Garret vardı diye hatırlıyorum. Piyano için Chick Corea akla geliyor ama o olmadığını tahmin ediyorum. Daha basit çalıyor, Corea olsa daha geniş spektrumlu çalardı. Özellikle aranjmanı çok stabil çalmış rhythm section, o yüzden, açılıp saçılıp, dağılan bölümler olmadığı için parçada, oradan bir ipucu yakalayıp o şu kimsedir bu şudur demek biraz zorlaşıyor. Bu kadar düşük akortlu kick çalan davulcuları düşünüyorum. Al Foster öyle çalıyor ama tarz olarak böyle değildir. Tony Williams belki zaman zaman böyle çalıyor.
Evet, Tony Williams, Story of Neptune albümü.
Onun geç zaman kayıtlarından birisi olabilir.
Düşük akortlu kick nasıl oluyor?
Gevşek akortlu yani. Daha tight bir ses çıkıyor. Max Roach kick’i vardır mesela. Elvin Jones’un da görece orta gibidir ama buradaki fiziken de büyük bir kick sanki. Tony Williams belli bir zamandan sonra 22 inch kick çalıyordu 4-5 tom ile birlikte… Tony Williams’ı çok severim bu arada, ama kendini ele verecek numaralarından çekmemiş burada. Kendi kompozisyonu olduğu için belki bu parçada müzikal olarak daha itinalı yaklaşmış olabilir duruma. Bu ekibin bir videosu da var. Orada da Mulgrew Miller çalıyor. Şimdi tekrar dinleyince o flamleri falan duyabiliyorum ama bu kadar laid back çalmıyor normalde. Daha force ve ileri doğru çalan bir davulcu.
Steve Smith and Vital Information – Come On In
Mascot Records 2004
Time Tunnel – Baron Browne
Frank Gambale (g)
Tom Coster (p)
Baron Browne (eb)
Steve Smith (d)
Jack DeJohnette ve Bill Stewart gibi. Bill Stewart’ın kırık bir zili vardır, ona benzettim. Tom’ları çalınca Stewart olmadığını çıkarabiliyoruz. Tomların sound’u fusion tarzında. Bazı yerlerde Gary Novak’ı andırıyor, Chick Corea’nın acoustic band kayıtları. Basçı Kai Eckhardt olabilir mi? Daha yeni bir sound’u var. Tony ve Elvin zamanlarından birisi değil bu. Ama Dave Weckl falan da değil mesela. Gitarcı Mike Stern’e benzemiyor. Bill Cobham’ı andıran tom hareketleri var. Seti de onun kullandığına benziyor.
Steve Smith, Vital Information.
Frank Gambale bu kadar temiz çalarmıymış… Smith’i o dry (kuru) sound’dan ayırt edebilirdim belki…
Davulda dry sound nasıl elde ediliyor?
Ziller mesela, çok dağılmayan bir zil. Overtone’u az yani. Bizim o çaldığımız İstanbul yapımı Zildjian vs. gibi Türk zilleri hep el yapımı olduğu için daha vibrasyonu fazla, daha salınan ziller ve overtoneları daha fazla. O yüzden o frekans bandını dolduran daha sustain eden ziller.

Berke Özgümüş (Photo: internet/unknown)
El yapımı olmayan zil var mı?
Var, fabrikada üretilebiliyor. Ancak Amerika’da örneğin bir insanın demiri çekiçle dövmesi işini yapması yasakmış. Demiri devamlı olarak çekiçle dövmek insanda bir kemik hastalığına sebep oluyormuş. Yine de fabrikada üretilen zillere de ‘handmade’ diyorlar gerçi; ama makineye öyle bir algoritma yükleniyor ve demiri daha rastlantısal vuruşlarla dövmesi sağlanıyor makinenin. Daha geleneksel çalan davulcular el yapımı zillere yönelebiliyor.
John Patitucci, Vinnie Colaiuta, Bill Cunliffe Trio
Le Coq Records 2021
Conception – John Patitucci
Bill Cunliffe (p)
John Patitucci (b)
Vinnie Colaiuta (d)
Bu formatın şimdiki muadili Christian McBride Trio. Bu biraz Oscar Peterson Ray Brown ekolünü andırıyor. Jeff Hamilton falan. Jeff Hamilton olsa biraz daha temiz olurdu. Burada biraz daha esneterek çalıyor. Trampet akordu Hamiton’a benziyor. Seksenlerin başlarından bir kayıt herhalde. Ses kayıt teknolojilerinin gelişmesi o eski bebop sound’u için iyi mi oldu kötü mü oldu diye düşünüyorum! Çünkü bazen sound’uyla tanıyorsun o insanı, o spesifik davul tınısını duyman gerekiyor. Headout kısmında biraz Roy Haynes’i de andırdı. Intro da hafif Jack DeJohnette girişi gibiydi… Upbeatlerde çaldığı hi-hatler mesela… Muhtemelen çok dinlediğim birisi bu. Çaldığı bir fırça lick’i çok tanıdık. Hem kicki hem açık hi-hat’i ayakla bitirdiğim birşey var mesela, hep onu çalıyor. Ya ondan almışımdır ben ya da onla birlikte başka birisinden almışızdır! Soloda biraz Elvin tarzı şeyler çaldı.
Vinnie Colaiuta. John Patitucci ile bir trio albümü.
Vinnie’mi? Hadi canım! Mümkün değil nasıl Vinnie olur bu? Hiç bu tarz çaldığı birşeyi bilmiyordum. Kayıt sound’u 2021’e göre pek iyi değil bence. Pandemi çıkışı bir albüm. Vinnie’yle ilgili olarak Alan Holdsworth kayıtlarında herşey makineli tüfek gibi. Burada müziği okuyor olabilir. Onun nota okuma becerisi meşhurdur. Dört ölçü ileriden okuyormuş müziği.
Tamer Temel, Ercüment Orkut, Cem Aksel & Hezarfen Ensemble
A.K. Müzik, Digital Platformlar 2022
Üç – Tamer Temel
Tamer Temel (ts, ss)
Ercüment Orkut (p)
Cem Aksel (d)
Hezarfen Ensemble
Tyshawn Sorey’mi davulcu? Onun kendi albümlerden bir tanesinde böyle bir track var, orada çok uzun bir roll çalıyor. Bu müziği dinledim daha önce ama nerede dinlediğimi hatırlayamıyorum şu an. Cem abi (Cem Aksel) olsa kesin bunu hemen tanırdı.
Kendisi çaldığından olsa gerek! Tamer Tamel, Ercüment Orkut ve Cem Aksel’in TÖZII albümü.
Gece kulüpte falan karşılaştığımızda Cem abinin bana bak bir de şu grup var, şu davulcu var diye anlatmışlığı vardır. Onları not alıp dinlemişimdir mutlaka. Bazıları bu türde müziklere benziyordu. TÖZ projesini zaten dinlemiştim, bu yeni çıkan ikincisi. Böyle hesaplı kitaplı şeyleri sever o bildiğim kadarıyla. Turnayı Töz’ünden vurdum desene!
Bu güzel Körleme için teşekkürler Berke!
Ben de teşekkür ederim.