Bilal Karaman, Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde Ricky Ford, Butch Morris, Aydın Esen gibi isimlerle çalışmalar yaptıktan sonra sırasıyla Bahane ve Patika isimli iki albüm kaydetti. Şu sıralar üzerinde çalıştığı üçüncü albümünün haberini ilk olarak burada vermek istiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Dianne Reeves ve Marcus Miller ile aynı sahneyi paylaşma fırsatı bulan sanatçı son albümünün konseptini şöyle belirlemiş: “Manouche Alaturca”. Farklı müzik tarzlarını, yerel müzikler ve dünya müziklerini kendi kompozisyonlarında kullanarak özgün tınılar yaratmayı hedefleyen müzisyen sıklıkla ülkemizde ve yurtdışında solo ve duo performanslar da sergiliyor. Gitariste solo/duo icralar içeren gitarist/besteci albümlerinden seçkiler sunduk.

Photo: Zuhal Focan
Michael Hedges
Breakfast In The Field
Windham Hill Records -1990
Layover – Michael Edges
Michael Hedges (gitar)
Michael Manring (perdesiz bas)
George Winston (piyano)
Bu Acoustic Fingerstyle. Jazz’cı olmadığı kesin. Zaten bu tür gitaristler jazz gitaristi olarak görmüyorlar kendilerini. Türkiye’de Ali Deniz Kardelen bu stilde güzel işler yapıyor. Ali’nin albümünü dinledim, bu kaydın onun olduğunu sanmıyorum. Bu tarzda çok usta olan birkaç müzisyenden birine benziyor. Tommy Emmanuel mi diye düşünüyorum? Bu kadar temiz bir tonda o çalabilir. Don Ross ve Michael Hedges da geliyor aklıma bu stili çok temiz çalanlardan…
Michael Hedges. Breakfast in the field.
Parça Zaman Aralığı: 0.00-2.30
Evet, bu stilin belki de en iyi icracısı. 80’lerden beri birçok müzisyeni etkilemiştir. Tommy Emmanuel ise bu müziği günümüzde çok iyi yerlere getirdi.
Lionel Loueke
Mwalko
Bluenote – 2010
Wishes – Lionel Loueke
Massimo Biolcati, Richard Bona (bas)
Esperanza Spalding (bas, vokal)
Ferenc Nemeth, Marcus Gilmore (davul)
Lionel Loueke (gitar, vokal)
Angélique Kidjo (vokal)
Richard Bona ve Pat Metheny gibi duyuluyor. Pat Metheny’nin tonundan emin değilim ama Richard Bona olduğu kesin. Richard Bona ve Pat Metheny beraber oldukça fazla iş yaptılar, o yüzden akla ilk bu çalışmalar geliyor. Pat Metheny değil bu, acaba gitarı Bona kendi çalmış olabilir mi? Mike Stern’ün de buna benzer besteleri ve işleri var. Metheny’nin müziği değil bu, albümüne böyle bir müzik koyacağını sanmıyorum! Gitaristin tonunu benim klasik gitar dokunuşuma çok benzettim! Bu Silent Guitar tonu Lionel Loueke’ye benziyor… Richard Bona perdesiz bas, Lionel Loueke Silent Guitar çalıyor burada!
Lionel Loueke.Mwaliko Albümü.
Evet, çok karakteristik bir ton. Benim de kullandığım ton derken bunu kastettim, muhtemelen naylon telli Silent Guitar çalıyor burada. Tellere dokunduğunuzda böyle hoş bir tını elde edebiliyorsunuz. Bunlar ortaya karakter koyabilen müzisyenler. İkisini de çaldıkları özgün cümlelerinden tanıdım.
Benny Green & Russell Malone
Bluebird
Telarc – 2004
Reunion Blues – Milt Jackson
Benny Green (piyano)
Russell Malone (gitar)
60’larda çalınıyordu bu müzikler; Lee Morgan, Grant Green, gospel, blues… Daha easy going siyah damarını bulunduran bir sürü jazz albümü yapıldı o dönemde. Burada müziği pek bir yerlere götürememişler. Bu gitarist Russell Malone. Piyanoda Oscar Peterson olabilir ama ben Benny Green diyorum.
Russell Malone ve Benny Green. Duo çalışması, Bluebird.
Parça Zaman Aralığı : 0.00-6.15
Keşke yeteneklerini başka yönlerde harcasalar dediğim müzisyenler. Aslında bu üzerinde uzun uzun konuşulabilecek bir konu. Bence Russell Malone’un en güzel işleri solo gitar çalışmaları. Bu zamanda böyle bir blues ele almak… Yani keşke bu Oscar Peterson ve Herb Ellis çıksaydı diyorum!
Ravi Shankar & Philip Glass
Passages
Atlantic – 1990
Sadhanipa – Philip Glass
Ravi Shankar (sitar, komposizyon, orkestrasyon, düzenleme)
Philip Glass (kompozisyon, orkestrasyon, icracı)
Bir Hint prodüksiyonu olduğu belli oluyor. İşin içerisinde Hintliler var, çok seviyorum! Bu bir sitar albümü olabilir. En son Anoushka Shankar’ı dinledim. Ravi Shankar’ın kızı. Son albümüne bayıldım. Bana onu anımsattı, o böyle şeyler yapıyor. Batı tınıları, senfonik tınılar ve sitar. Hindistan’da film sektörü böyle müzikleri çok yapıyor. Şu an bu müzikler orada çok popüler. Çok ünlü müzisyenleri var ve internette milyonlarca takipçileri var! Diğer parçalarda dinlediğimiz gibi tek bir yere kanalize etmedi beni bu müzik. Sitar ve kompozisyonel yaklaşım açısından Shankar ailesi işin içinde diyorum.
Ravi Shankar ve Philip Glass ortak çalışması. Albümün ismi Passages.
Körleme ve konukseverliğin için teşekkürler!
Ben teşekkür ederim.