Bu yıl efsane bir İstanbul mekanı olan Nardis Jazz Club’ın 20. yılını kutluyoruz.
Londra’da kurulmuş başarılı şirket Turquazz’ın öncülüğünde EFG London Jazz Festivali kapsamında 18-19 Kasım tarihlerinde Nardis Jazz Club açılıyor.
Anatolian Fusion Ensemble 19 Kasım, 16:30
Anadolu, binlerce yıldır Doğu ve Batı kültürlerinin erime potası olmuş ve birçok farklı müzik unsuru ve enstrümanı doğurmuştur. Bu eşsiz coğrafyanın kültürüyle yetişip yetişen farklı disiplinlerden virtüözler, sahnede müzikal köprüler kuracak ve çok katmanlı enstrümantal söyleşileriyle sizi bu toprakların kalbine götürecek. Bu eşsiz konserde çift saplı bağlamada Ozan Baysal’ı, tuşlarda ve synth’de Tolga Zafer Özdemir’i, elektrik basta Bora Bekiroğlu’nu dinleyeceksiniz.
Tolga Zafer (keyboard, /electronics)
Tolga Zafer piyano, müzik teorisi ve kompozisyon eğitimi aldı. Besteleri, klasik batı, geleneksel ve elektronik enstrümanları kullanarak oda müziğinden tam senfoni orkestrasına kadar uzanmaktadır. Dünyanın dört bir yanından, geçmişten ve günümüzden farklı kültürler arasında ortak bir nokta bulmaya çalışır. Müziği birçok ülkede sahnelendi ve birçok ödül aldı. Ayrıca eğitim ve performans amaçlı bir müzik hesaplayıcısı olan ‘Tritonet’ yazılımını da tasarlamıştır.
Ozan Baysal (bağlama)
Ahmet Ozan Baysal, bir Anadolu bağlama icra tekniği olan şelpe konusunda uzmanlaşmış, Türk bağlama (saz) icracısı, bestecisi ve icracısıdır. Enstrümanı çok erken yaşlardan itibaren çalan sanatçının müziğinin çoğu, geleneksel bağlama şelpe icra pratikleri ile tonal ve jazz müziğindeki armonik uygulamaların bir sentezidir. Ozan, Marsilya’da Festival d’Aix-en-Provence, Sardinya’da Nuoro Jazz Festivali ve İngiltere’de Making Tracks Uluslararası Müzik Değişim Programı dahil olmak üzere Avrupa’nın her yerinde sahne aldı. Aynı zamanda kendini işine adamış ve tutkulu bir şelpe tekniği araştırmacısıdır. Önce araştırma görevlisi olarak eğitim gördükten ve doktorasını tamamladıktan sonra. (2013-2020) İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MIAM) görev yapan Ozan, şu anda Londra Üniversitesi SOAS’ta doktora sonrası araştırmalarını yürüten misafir öğretim üyesidir.
Müzikte 20 yılı aşkın, Multimedya işinde 15 yılı aşkın ödüllü bir kariyere sahip olan Bora Bekiroğlu, her zaman çeşitli sanat dallarında yer aldı. Çeşitli türlerde çeşitli gruplarla 8 plak üretti ve yayınladı, uluslararası turneler yaptı, küresel 360 derecelik reklam kampanyaları yönetti, küresel lüks markalar için resim katalogları çekti ve müzik videoları yönetti. Yaratıcı yolculuğuna, ilk başladığı zamanki tutkusu ve özverisiyle devam ediyor.
Burak Ersöz (d)
Müziğe olan ilgisi, ilk gençlik yıllarında bir müzik tutkunu olarak başladı. En sevdiği plaklarda hava davulu çalardı. Ankara’da tanınmış davulculardan özel dersler alarak gerçek davul çalmaya başladı. Türkiye’nin canlı müzik sahnesinin saygın ve bilinen davulcularından biri olarak şimdi Londra’da yeni müzik yollarını keşfediyor.

Anatolian Fusion Ensemble (Photo: Turquazz)
Paşa Çelik’s “Middle East” 18 Kasım, 16:30
Üçlü, orijinal müzik, “Ortadoğu” ezgileri ve jazz standartlarının bir karışımını çalacak. Paşa’ya davulda Bartek Bąk, kontrbas ve elektrik basta Piotrek Moczurad eşlik edecek.
Paşa Çelik (gitar)
Türk gitarist ve besteci. Benzersiz, çok sesli bir deneyim yaratmak için armoni ve ritmin birlikte harmanlandığı jazz, füzyon ve her türde uzmanlaşmıştır.
Bartek Bak (davul)
Polonya, Rzeszów’da doğdu. 6 yaşından beri davul çalıyor. Babasından ve yerel bir davul öğretmeni olan Robert Winczowski’den ders aldı. Bugünlerde kendi kendini yetiştiriyor. Kariyeri boyunca birçok farklı müzik grubu ve projede yer almıştır. Bartek’in temel davulculuk hedefi, mümkün olduğu kadar çok yönlü olmak ve her tür müzikte özgürce çalabilmektir.
Piotrek Moczurad (kontrbas, elektrik bas)
Müzik yolculuğuna elektro gitar çalarak başladı, daha sonra elektrik bas ve sonunda kontrbas aldı. Ağırlıklı olarak bir jazz müzisyeni olsa da, folk ve etno ile uğraşmayı seviyor. Geceleri prodüktör/ DJ şapkasını takıp, sinirlerini yatıştırmaya yardımcı olduğunu söylediği hipnotik tekno müzik çalmaktan hoşlanıyor.
Önder Focan Quartet; 18 Kasım 21:00
Önder Focan Quartet’in repertuarı, jazz gitaristi ve besteci Önder Focan’ın son albümü Patlıcan’da yer alan besteleri ile Focan’ın diğer besteleri ve bu grup için yaptığı jazz standartlarından oluşmaktadır. Kontrbasta yer alan Ozan Musluoğlu’nun birçok projesi ve bestesi var. Son albümü “Bosphorus Train” ile büyük beğeni toplayan Bulut Gülen trombonda olacak. Burak Cihangirli, Türkiye jazz sahnesinin son döneminin yetenekli ve yaratıcı genç davulcularındandır.
Önder Focan (gitar)
Önder Focan müzik kariyerine 8 yaşında mandolin çalarak başladı. 15 yaşında gitar çalmaya başlayan müzisyenin hayatına jazz 1975 yılında girdi. Bu müziği kendi çabalarıyla öğrenen Focan çok aranan bir jazz gitaristi, müzisyeni, bestecisi, aranjman ve şarkı sözü yazarı haline geldi. 1986’da Zuhal Focan ile evlendi ve birlikte 2002’de Nardis Jazz Club’u açtılar.
Focan bir müzisyen ve eğitmen olarak kendini geliştirmek için IAJE (International Association for Jazz Musicians) tarafından verilen seminerlere katıldı. 1996 ve 1999 yılları arasında Istanbul Academy’de Jazz Ensemble dersleri verdi. 1997’de MIDEM (Marché International du Disque et de l’Edition Musicale) tarafından organize edilen ve uluslararası 11 gitaristin katılımı ile gerçekleşen Guitar Night isimli etkinlikte İstanbul Kültür Sanat Vakfi’nı (IKSV) temsil etti.
2001-2005 yılları arasında Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde armoni dersleri veren Focan bu kurum tarafından 2000’de en iyi Batı Müziği sanatçısı seçildi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 2003-2004 yıllarında Jazz Stilleri Analizi dersini, 2006-2008 arasında ise Jazz Gitar dersleri verdi.
Focan 2002’den beri Nardis Jazz Club’ın sanat yönetmenliğini yapıp burada yılda 315’ten fazla müzisyen için konser düzenleyip bu müzisyenlerin bir kısmına sahnede eşlik ediyor. Benny Golson, Kurt Elling, Dianne Reeves, Al Foster, Dee Dee Bridgewater, Roy Haynes, Tierney Sutton, Kenny Drew Jr, Roseanne Vitro, Christian Mc Bride, Roy Hargrove, Ron Carter, Roberta Gambarini ve tanınmış yerel müzisyenler bu önemli sanatçılardan sadece birkaçı.
Sosyal sorumluluk projelerinin değerini ve önemini bilen Focan IPMN (Istanbul – Pori Music Networking) isimli projeni yönetti ve koordine etti. Bu proje jazz eğitimini destekleyip genç müzisyenlerin hem İstanbul hem de Finlandiya’nın Pori şehrinde sahne deneyimi kazanmasında olasılık sağlamıştır.
Önder Focan kariyeri boyunca 17 CD çıkartmıştır. 1998’de ünlü davulcu Bill Stewart ve Hammond B3 müzisyeni Sam Yahel ile kaydettiği “Beneath The Stars” ile Blue Note firmasından albüm çıkartan ilk Türk jazz müzisyeni olma onuruna ulaşmıştır.
2022’de Aubergine / Patlıcan adlı vinyl kaydı piyasaya çıkmıştır.
Focan Türkiye’de ve Amerika, Fransa, Almanya, Fransa, Çin, Malta, İtalya, Brezilya, Senegal, Finlandiya, Avustralya, Ürdün, Macaristan, İsviçre, Hırvatistan, Sırbistan, Kamerun, Israil, Estonya, Mogolistan ve daha pek çok ülkede festivallere katılmıştır.
Alfred Berkshire Jazz Sessions: Remembering Maffy Falay – Ferit Odman Quintet 18 Kasım, 19:00
Uluslararası jazz sahnesinin önemli isimlerinden Maffy Falay, Türkiye ve İsveç’te sayısız konser vermiş bir Türk trompetçiydi. Dexter Gordon, Stan Getz, Elvin Jones ile birlikte çalan değerli müzisyen, Dizzie Gillespie’nin yakın arkadaşıydı. Kariyerine İsveç’te devam etti ve ‘Sevda’ projesiyle uluslararası ses getirdi.
Ne yazık ki bu yılın başlarında aramızdan ayrılan bu efsanevi Türk trompetçi ile çalışma fırsatı bulan ünlü ve yetenekli müzisyen Ferit Odman, bu unutulmaz konserde dörtlüsü ile Maffy Falay’ı saygıyla anıyor. Batu Şallıel tenor saksofonda, Uraz Kıvaner piyanoda, Ozan Musluoğlu basta kendisine eşlik edecek.
Alfred Berkshire Jazz Sessions: Tunes of Tuna Ötenel – Ozan Musluoğlu Quartet 19 Kasım, 21:00
1947 yılında İstanbul’da müzisyen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Tuna Ötenel, piyano çalmaya beş yaşında başladı. Klasik eğitimini Profesör Ulvi Cemal Erkin ve Ferhunde Erkin’den aldı. Jazz’ı hayatının temel unsuru olarak gören Ötenel, kariyerini jazz üzerinde devam ettirdi.
Alto saksofon, tenor ve soprano çalmaya başladı ve döneminin en iyisi oldu. Ötenel, 1978 yılında Türkiye’nin ilk jazz plağı olan “Jazz Semai”yi çıkaran Erol Pekcan’ın grubunda yer aldı. Ötenel ayrıca İsveç’te trompetçi ‘Maffy’ Muvaffak Falay ile, Avrupa’da ise perküsyoncu Okay Temiz ve neyzen Aka Gündüz Kutbay ile birçok kez sahne aldı. “Zikir” albümünün yapımcılığını üstlendiler. Ötenel, 1994 yılında “Sometimes” adlı albümünün hem besteci hem yapımcılığını üstlendi. Kariyeri boyunca Benny Carter, Harry Sweets Edison, Karin Krog, Hilton Ruiz, Victor Sproles, Buster Williams, Herbie Hancock, Peter King, Pierre Michelot, Philippe Combelle, Jean Loup Longnon gibi ünlü müzisyenlerle çaldı. Ötenel, 1999 yılında Pierre Michelot ve Philippe Combelle’nin eşlik ettiği, ağırlıklı olarak kendi çalışmalarından oluşan “l’Ecume de Vian” adlı albümünü çıkardı.
Kontrbasçı Ozan Musluoğlu’nun bir araya getirdiği dörtlü, birçok yeni nesil Türk jazz müzisyeninin akıl hocası Tuna Otenel’i eşsiz bestelerinden bir seçki ile Londralı dinleyicilerle tanıştırmaya hazırlanıyor. Piyanoda Uraz Kıvaner, saksofonda Batu Şallıel ve davulda Ferit Odman sahne alacak.
Türkiye’nin Kadın Sesleri: Sezin Angelova / Sibel Demir / Dolunay Obruk – 19 Kasım 19:00
Türkiye’nin kadın sesleriyle jazz ve ötesi
Gecenin bu çok özel bölümünde ise birbirinden eğlenceli ezgileri bu konserde seslendirecek olan Türk kadın sanatçıların güçlü sesleri yer alacak. Her şarkıcı, klasik jazz şarkılarını ve standartlarını kendine özgü ve ilgi uyandıran üslubuyla paylaşacak ve şarkılara sizi Anadolu topraklarına yolculuğa çıkaracak kültürler arası bir his verecek.
Sezin Angelova
Londra’da yaşayan söz yazarı ve adından söz ettiren bir sanatçı olan Sezin Angelova, duygusal veya entelektüel yoğunlukta bir dil ile bir araya getirdiği parçaları söylemeyi seviyor. İstanbul’dan Londra’ya, farklı geçmişinin katmanlarından ortaya çıkardığı ses manzaralarını harmanlıyor. Sezin, sesinin kendine özgü ve parlak kalıplarıyla, çeşitli etkileri bir araya getirerek ince bir müzik-nouveau dilimi olarak tanımlanabilecek modern bir müzik beğenisi oluşturuyor.
Sibel Demir
Sibel Demir, opera sanatçısı olmak için okurken jazz’ın cazibesine kapıldı. Eşsiz ve çok yönlü vokali, dramatik tonu ve mükemmel sahnesi onu büyüleyici bir sanatçı yapıyor. Farklı müzikal geçmişini maceracı şarkı söyleme tarzıyla birleştirerek, kaçırılmayacak zengin bir müzikal yolculuk vadediyor. Sibel’e göre bir jazz grubunu oluşturan müzisyenler, o müzik etrafında birleşir ve eşit olurlar.
Dolunay Obruk
Dolunay Obruk, Londra’da yaşayan Art Council tarafından onaylı, global yetenek kapsamında Türk şarkıcı ve söz yazarıdır. Müzik tarzı, klasik jazz parçaları ve kendine özgü jazz tarzında seslendirdiği geleneksel Türk türküleri ile birlikte şarkılarının eşsiz ve eğlenceli bir birleşiminden oluşur. Renkli ve değişik tarzı, sahnede son derece etkileşimli ve ilgi çekici bir tiyatro performansı gibi aktarır. Yayınlanmış birçok müzik albümü ve single’ı var. Şu anda zihinsel sağlık ve esenlik için vokal tekniklerini kullanma konusunda atölye çalışmaları ve projeler yapıyor.
House Band:
Bulut Gülen (trombone)
Gianni Boscarino (keys)
Burak Ersoz (drums)
Bora Bekiroğlu (bass)

Female Voices of Turkey (Photo: Turquazz)
https://www.turquazz.com/nardis/
Batu Şallıel (tenor saksofon)
Batu Şallıel, müzik hayatına 9 yaşında saksofoncu babasının teşvikiyle başlamış başarılı bir müzisyendir. 15 yaşından beri sayısız jazz müzisyeni ve pop şarkıcısı ile çaldı. Şallıel, o günden bu yana yurt içi ve yurt dışında birçok festivalde sahne aldı. Anıl Şallıel ile What Da Funk ve Önder Focan ile Funkbook gibi çeşitli projelerle yer aldı. İlk çıkış albümü The Way’i 2021’de çıkardı.
Bulut Gülen (trombon)
Müzik eğitimine 9 yaşında başlayan Bulut Gülen, Ankara Hacettepe Konservatuarı ve İstanbul Devlet Konservatuarı’nda trombon eğitimi aldı. Eğitimi süresince yurt içi ve yurt dışında çeşitli konser ve turnelerde trombon çaldı, ödüller ve ödüller kazandı. Gülen, eğitimini 2007’den beri Profesyonel Müzik eğitimi aldığı Berklee College of Music’te tamamladı. Bulut Gülen, yüksek lisansını New England Conservatory’de tamamladı. Amerika’da bulunduğu süre içerisinde trombon çalarak birçok büyük grup ve küçük kombo kayıtlarda yer aldı. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Jazz Bölümü’nde iki yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Uraz Kıvaner (piyano)
Uraz Kıvaner, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ve ABD’nin prestijli Berkeley Üniversitesi’nde eğitim görmüş ve birçok önde gelen jazz müzisyeninin birlikte çalıştığı Türk jazz piyanistidir. Kıvaner 16 yaşından itibaren pek çok konser, jazz kulübü ve festivalde sahne aldı. Türkiye ve dünya jazz sahnelerinin en önemli piyanistlerinden biridir. Tarzının eleştirmenler tarafından Oscar Peterson, Bill Evans ve Ahmad Jamal’ın bir kombinasyonu olduğu söyleniyor. Mart 2012’de “Rec by Saatchi” etiketiyle “Pieces” adlı bir albüm çıkardı.
Ozan Musluoğlu (b)
Almanya doğumlu Ozan Musluoğlu, Türk basçıdır. Marc Johnson, David Friesen, Dominique Lemerle ve Robert Balzar gibi jazz devleriyle çalıştı. 2015 yılında Sony Music etiketiyle çıkardığı son albümü “My Best Friends Are Vocalists” ile bugüne kadar dört albüm çıkardı. Ozan Musluoğlu, yoğun bir konser programının yanı sıra TRT Jazz Orkestrası’nın tam zamanlı bas gitaristidir.
Ferit Odman (d)
İstanbullu jazz davulcusu Ferit Odman, müzik eğitimine İsveç’te başladı ve lisans derecesini tam burslu olarak aldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Müzik bölümünde okudu. Daha sonra çalışmalarını daha da geliştirmek için William Paterson Üniversitesi’nde Fulbright Bursu ile eğitim gördü. İki yıl boyunca NYC’de yaşadı ve sahne aldı. Caz Performansı alanında Müzik Yüksek Lisans derecesine sahiptir. Genç yaşlarından itibaren Türk jazz sahnesine bağlanan ve son zamanlarda kendi beşlisini yönetirken ve Avrupa’yı gezerken birçok jazz müzisyeni ile sahne almaya devam ediyor.
Burak Cihangirli (davul)
Babası sayesinde müzikle erken yaşta tanıştı. Babası davulcu olduğu için küçük yaşlardan itibaren eğitimi evde aldı. Turgay Gülaydın ile 3 yıllık temel eğitimin ardından jazz ile ilgilenmeye başladı ve Bahçeşehir Üniversitesi Jazz Sertifikasyon Programı’na katıldı. Programda Cengiz Baysal, Ferit Odman, Şevket Arıcı ve Sibel Köse ile çalışma şansı buldu. Ertesi yıl jazz kulüplerinde çalıyordu. Bu arada dünya müzik geleneğinden gelen 20 yaşındaki Eli’nin ilk albümünü kaydetti. Bir yıl sonra o ve Barkın Yarkın, Barkın’ın ilk albümünü trio olarak kaydetti. Yaklaşık bir yıl Koç Üniversitesi’nde ders verdi ve son olarak End of the Dreams adlı yeni bir albüm çıkardı.