Bilindiği gibi; Körleme röpörtajlarını, Hakan Atala, Feridun Ertaşkan, Murat Beşer gibi, jazz müzisyeni olmayan; Sedat Ergin gibi çok yönlü müzik uğraşıları arasında bu müzik türü ile de herzaman içli dışlı olmuş; ülkemizdeki gelişimine önemli katkılar sağlayan; geniş müzik koleksiyonlarına sahip insanlarla da gerçekleştiriyoruz. Körleme’de işte yine böyle bir kişiyi ağırladık. Konuğumuz Cengiz Işılay, Türkiye’nin en büyük müzik arşivine sahip radyo programcılarından birisi. 1960’ların başından günümüze dek kesintisiz olarak yabancı, yerli müzik yayınlarını takip ederek özenle seçip kategorize ettiği albümler, parçalar, müzisyenler, müzik ve müzisyen kritiklerinin sayısı onbinleri aşıyor. Profesyonel yönetici olan Işılay, bu arşivden seçtiklerini 1989 yılından bu yana “Mavi Nota” adlı radyo programında dinleyici ile buluşturuyor ve uzun yıllardır festivallerde müzik danışmanlığı görevleri üstleniyor. Kendisine keyifli bir sohbet içerisinde dört albümlük seçkimizi sunduk.
The Rite Of Strings
Stanley Clarke, Al Di Meola, Jean-Luc Ponty
I.R.S Records/Capitol – 1995
Renassaince – Jean-Luc Ponty
Jean-Luc Ponty (keman)
Al Di Meola (gitar)
Stanley Clarke (bas)
Çalış tarzından anladığım kadarıyla bu Jean-Luc Ponty. Gitarist de Al Di Meola’ya benziyor. Bu Jean-Luc Ponty’nin kendi albümü değil, üçlünün beraber çıkarttıkları bir albüme benziyor.
The Rite of Strings. Müzisyenler: Stanley Clarke, Al Di Meola, Jean-Luc Ponty.
Üçü de çok başarılı müzisyenler tabii. Bir tek Al Di Meola’yı pek sevmem, kendini pek geliştirememiş bir müzisyen olarak görürüm. Stanley Clarke öyle değil. Film müzikleri de vardır onun. Festivalde Stanley Clarke’ı iki kere getirmiştik. Rahmetli George Duke ile beraber Clarke/Duke Project olarak gelmişlerdi.
Jazz In Film
Terence Blanchard
Columbia – 1999
Taxi Driver Movie Theme – Bernard Hermann
Terence Blanchard (trompet)
Joe Henderson (tenor saksofon)
Donald Harrison (alto saksofon)
Steve Turre (trombon)
Kenny Kirkland (piyano)
Reginald Veal (bas)
Carl Allen (davul)
Bu benim pek sevmediğim bir tarz. Biraz ders gibi çalıyor. Wynton Marsalis tarzı bir adam. Bende olan bir albüm değil. Trompetçi albümü, düzenlemeler çok güzel. Vince Mendoza’nın düzenlemelerine benziyor. Nicholas Payton da olabilir.
Terence Blanchard’ın film müziklerinden oluşan bir albümü: Jazz in Film.
Terence Blanchard fazla ilgi alanıma girmeyen bir müzisyen. O da Türkiye’ye birkaç kez getirildi. Oldukça takip edeni vardır.
Weather Report
Sweetnighter
Columbia – 1973
Boogie Woogie Waltz – J. Zawinul
Joe Zawinul (piyano, elektrik piyano, synthesizer)
Wayne Shorter (saksofon)
Miroslav Vitouš (bas)
Andrew White (elektrik bas, English horn)
Herschel Dwellingham, Eric Gravatt, Muruga Booker (davul, perküsyon)
Dom Um Romão (perküsyon & flüt)
Bu Weather Report. Mysterious Traveler albümü olabilir. 1974 çıkışlı bir albüm sanırım. Joe Zawinul piyanoda. Basda Miroslav Vitous veya Alphonso Johnson var. Başka basçılar da vardır bu albümde çalan. Dom Um Romão perküsyon, Wayne Shorter saksofon çalıyor. Davulda Ishmael Wilburn olabilir. Joe Zawinul burada Fender Rhodes değil, Oberheim Synth çalıyor sanırım. Zawinul için markalar özel enstrümanlar geliştiriyorlardı, örneğin ARP Synth. Bu tip enstrümanların bazılarının içinde çeşitli kanallarda teyp dönerdi. Oraya kaydedilmiş sesleri de Zawinul kendi seçerdi. Yani sampling dediğimiz olayın ilk örnekleri!
Weather Report’un Sweetnighter albümü.
(Parça zaman aralığı: 00.00-13.06)
Evet, Mysterious Traveller’dan bir önceki albüm bu. Benim hatırladığım kadarıyla bu albüm Miroslav Vitous’un Weather Report ile son albümü. Tarihin de 1973 olması gerek. Mysterious Traveller’ın çıkışı 1974’tür ve grubun beşinci albümüdür. Her albümde ikisi hariç (Joe Zawinul ve Wayne Shorter) farklı bir kadroyla yer alırlardı. Tabii Heavy Weather albümünde işin içine Jaco Pastorius girince millet “wow!” oldu! Ama bu grupta Jaco’dan önce de çok değerli müzisyenler çaldı; Miroslav Vitous, Alphonso Johnson, Andrew White, Ishmael Wilburn, Peter Erskine, Alex Acuna gibi müzisyenler hep bu gruptan geçtiler. Chester Thompson gibi pop-rock grubu Genesis’de davul çalan müzisyenler bile bu grupta çalmışlardır! Badia isimli parçanın olduğu albümdü sanırım…
Beat
Tingvall Trio
Skip Records – 2014
Den Gamla Eken – Martin Tingvall
Martin Tingvall (piyano)
Omar Rodriguez Calvo (bas)
Jürgen Spiegel (davul)
Pek birilerini çağrıştırmadı bu grup bana. İlk başladığında nefesliler devreye girseydi Oregon diyecektim ama değil. İlk başta bası arşe ile çaldı sanırım.
Tingvall Trio. Oldukça yeni bir Alman grup. Geçen sene festivalde dinlemiştim, uzun süredir beraberler, o yüzden oldukça sıkı performanslar sergiliyorlar.
Keyifli sohbetimiz ve Körleme için çok teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim.