Araya istemsiz olarak giren yoğun günler yazılardan biraz uzaklaştırsa da, ardı arkasına gelen kaliteli jazz albümlerine test sürüşleri yapmak açısından bence çok verimli oldu.
Corona derseniz; kendisi yazık ki halen daha aramızda, selamlarını iletiyor, şiddetini de artırarak gayet
güzel devam ettiriyor. Hatta artık ondan yana bir sıkıntımız olmayacağını, zira ‘kaçamayacağımızı’ anladık, zira durum artık “ hangi maskenin kulaklarımızı kesmeyeceği, yara yapmayacağı” ya da “ maske takarken kullandığımız aksesuarların o gün giydiğimiz elbise ile uyumlu olup olmayacağı ” yönünde…
Neyse, neşemizi bozmadan tedbirlerimizi alarak kaliteli müziğin güzel örneklerine bakmaya devam edelim.
Dediğim gibi, bu aralar güzel örnekler geldi, yazacak, çizecek, paylaşacak çok şey var:
İlhan Erşahin & Istanbul Sessions – “Aslan” & “Hurri-Mitanni (Güzel Haber)”
(2020 – Nublu)
Aynı anda yürüttüğü sayısız projeleri ile rahatlıkla “dâhi ” kategorisine sokabileceğim ve dinlediğim en yaratıcı müzisyenlerden biri olan İlhan Erşahin, içinde biriktirdiklerini bir an önce bizlerle paylaşıp kendisini bir üst seviyeye taşıyacak müziği bulma arayışı ile belki de son yıllarda yayınladığı en iyi işlerden birini ortaya koymuş. 13 Kasım’da çıkacak yeni Istanbul Sessions albümü “ Bir Zamanlar Şimdi ”nin habercisi olarak dinleyicilerle 2 adet single paylaşan Erşahin, ona kendisini yıllar önce Wax Poetic ve Wonderland müzikleri ile tanıdığım andan itibaren addettiğim “İlhan Erşahin Sound ”un bir başka örneğini bizlere sunuyor.
Yaşadığımız bu kötü dünyada fark ettiyseniz zaman her saniye değişiyor, kendisini hep yeniliyor. Fikirler değişiyor, gelişiyor, seçimlerimiz farklılaşıyor, ortalama ya da robotik düşüncenin yanında kaliteli olan, özel olan artık hep öncelikli oluyor. Bu değişime, gelişime ayak uyduramayan ya geride kalıyor, ya da kendisi tekrar ederek kendi minik dünyalardan büyümeden yaşamın ona bahşettikleri ile yetinmek zorunda kalıyor. İlhan Erşahin, Istanbul Sessions ve Alp Ersönmez (b), İzzet Kızıl (perc), Turgut Alp Bekoğlu (d) ile yaptığı her albümde bir öncekinin üstüne koyarak, daha da ilerleterek, asla geriye bakmadan, asla eskiyi düşünmeden, zamanı bir yandan koruyup kollayıp, bir yandan da arkadaşları ile daha da ileriye götürmeye çalışıyor. “Aslan ” ve “Hurri-Mitanni (güzel haber) ”, ilk saniyelerinde hissettirdikleri ile İlhan Erşahin’in işte anlatmaya çalıştığım zamanı çok öteye taşıdığını dinleyicilere kanıtlıyor. Bence üzerine yıllarca konuşacağımız özel bir albümün kapılarını bizlere açıyor.
Kadro: İlhan Erşahin (ts), Alp Ersönmez (b), İzzet Kızıl (perc), Turgut Alp Bekoğlu (d)
Parçalar: Aslan / Hurri-Mitanni (Güzel Haber)
Önder Focan Trio – “NuBook”
(2020 – FocanJazz)
Önder Focan iyi bir öğretmen. Çaldığı her albümde müzisyenlere hem kalıpların dışına çıkıp özgürleşebilmeyi, hem de yeri geldiğinde görünmez dört duvarların bir adım bir ilerisine bile gitmemesi gerektiğini en derin, en ince detayları ile anlatan, müzisyenlerin yanında bu derin detayları dinleyiciye de en başarılı şekilde aksettiren, her anlamı ile “iyi ” bir müzisyen. Önder Focan’ın şu ana kadar kaydettiği her albümün farklı hissiyatları, farklı dokuları, bizlere yansıttığı farklı bakış açıları, kafamızdaki sorulara verdiği farklı cevapları vardı. Trio formatında kaydettiği yeni stüdyo albümü “ NuBook ”ta da bence bu gelenek değişmiyor. Kafasındaki yenilikçi düşünceleri uzun süredir beraber çaldığı dönemimizin en genç ve en başarılı jazz müzisyenlerinden Enver Muhamedi ve Burak Cihangirli ile bizlere aktarmak, kafasında kurguladığı hikayeyi, hayalleri, gerçekleri dinleyiciye en saf ve en temiz şekilde iletmek Focan’ın bu albümdeki en büyük amacı gibi gözüküyor. Albümü diğer albümlerle karşılaştırdığımızda kulaklara dolgunluk katan en belirgin fark da, tabii ki gitarın bir ana enstrüman olarak diğer albümlerde kullandığı üflemeliler, tuşlu enstrümanların dışında daha da ön planda olması.
Albümde iki parça (Muris Varajic bestesi “Silent Inner Cry” ve Gershwin klasiği “Our Love Is Here To Stay”) dışında tüm parçalar Focan’a ait. Dinledikçe tekrar tekrar döndürerek kendisini sevdiren bu özel albümdeki favori parçalarım “Galata 8 ”, “Summer Heat In Finland” ve “Still Cold ” oldu.
“NuBook ”, benim gibi trio jazz sevenler, hele ki ‘gitar trio’ müziğini sevenlerin kesinlikle kaçırılmaması gereken bir albüm.
Kadro: Önder Focan (g), Enver Muhamedi (b), Burak Cihangirli (d).
Parçalar: Silent Inner Cry / Mochi’s Look / Galata 8 / Our Love Is Here To Stay / Annem / Still
Cold / Summer Heat In Finland / Still Cold)
Gerald Clayton – Happening: “Live At the Village Vanguard“
(2020 – BlueNote)
Corona’nın ilk günlerinden beri evlerimizde izole halde çok fazla müzik dinledik (gerçi halen de dinliyoruz). Hafiften de olsa konserler de başladı (hoş, ben bu yazıları yazarken özellikle İstanbul’da tertiplenecek konserlerin akıbeti ne olur, onu bilmem), ancak benim gibi henüz konsere gitmeye kendini hazır hissetmeyen, ya da vakit bulamayan dinleyiciler için iyi şekilde kayıt edilmiş canlı performans albümleri adeta birer nimet gibi. Gitme şansım hiç olmadı tabii, ama giden, gören, dinleyen, dinleten, hisseden arkadaşlarımdan aldığım geri bildirimlere ve bünyesinde kayıt edilen albümlere dayanarak jaz’ın mabetlerinden biri olarak gördüğüm Village Vanguard, Diana Krall albümü “From This Moment On ” ile tanıdığım piyanist Gerald Clayton ve grubuna 6 gün ev sahipliği yaptı, ve bu gecelerin en güzel anlarından oluşan bir seçki ile Happening: “Live At the Village Vanguard“ BlueNote etiketi ile dinleyicilerle buluştu. Bu albüm, daha önce BlueNote için Ambrose Akinmusire ve Charles Lloyd’un gruplarının etkili bir elemanı olarak yer alan Clayton için grup lideri olarak BlueNote çatısı altında bir ilk niteliği taşıyor. Her parçası kendi içerisinde ayrı bir yaşamı temsil ettiğini, dolayısı ile her parçanın adeta “nefes alan birer yapıt” olduğunu Clayton’un performansından hissedebilmek mümkün. Zaten albüm hakkındaki röportajlarda da Clayton performansları hakkında: “Albüme ‘Happening’ ismini müziğin canlı ve hareketli olduğunu ve yıl içerisinde başımızdan geçen birçok olayı resmettiği için verdim. Village Vanguard’daki performanslarımız yıl içerisinde bu başımızdan geçen olayların içindeki en özel anları idi. Vanguard bizim için ve müzik için çok özel, çok kutsal bir yer” şeklinde belirtiyor.
Parçalar arasında “Envisionings ” ve “Rejuvenation Agenda” çok dikkat çekici duruyor. Kaliteli bir
canlı performans albümü dinlemek isterseniz, Gerald Clayton sizlere iyi bir alternatif sunmuş. Albümün her istediğimizde evimizin ulaşabileceğimiz bir köşesinde durmasında yarar var.
Kadro: Gerald Clayton (p), Logan Richardson (as), Walter Smith III (ts), Joe Sanders (b), Marcus Gilmore (d).
Parçalar: Patience Patients / A Light / Celia / Rejuvenation Agenda / Envisionings / Body and
Soul / Take the Coltrane)