Cemal Reşit Rey Konser Salonu genel sanat yönetmeni olan Murat Cem Orhan döneminde hemen fark edilen konser zenginliği ile yeniden eski günlerine döndü. Aşağıda tanıtımlarını yaptığımız programın tamamı izlenmesi gereken, heyecan verici konserler, kaçırmayın deriz.
Hiçliğin Ortasından Sesler 19 Ekim 20:00
Erkan Oğur (oğur sazı, perdesiz gitar)
Ertan Tekin (duduk, mey, zurna)
Fahrettin Yarkın ve Ferruh Yarkın
Yönetiminde Yarkın Ritim Grubu
“Bir Fahrettin Yarkın Projesidir”
Yirmi sanatçıdan oluşan Yarkın Ritm Grubu ile günümüzde yaşayan ve enstrümanlarının duayenleri olan Erkan Oğur ve Ertan Tekin ile buluşarak sanatseverler için unutulmaz bir müzik ziyafeti sunacaklar…
Fahrettin Yarkın ve Ferruh Yarkın tarafından 25 yıl önce kurdukları Yarkın Ritm Grubu ile birlikte çalıştıkları arkadaşları ve yetiştirdikleri talebeleri de konserde yer alacaklar…
Doğudan batıya farklı bir repertuar ile hazırlanan projede konsere gelecek sanatseverleri sürprizler bekliyor olacak.
Mark Guiliana Quartet 21 Ekim 2022, 20:00
Jason Rigby (tenor, soprano saksofon)
Jason Lindner (piyano)
Jasper Høiby (kontrbas)
Mark Guiliana (davul)
Modern jazz dünyasının marka ismi Mark Guiliana uzun bir aradan sonra tekrar ülkemizde!
Davula getirdiği kavramsal yaklaşımlar ve rock, elektronik, jazz gibi farklı türlerin ritimlerine olan teknik hakimiyeti, onu genç yaşında dünyanın aranan davulcularından biri haline gelen Guiliana, Modern Drummer, JazzTimes ve DownBeat gibi pek çok önemli dergi tarafından kendi neslinin en iyisi olarak tanımlanıyor. Guiliana, aralarında Meshell Ndegeocello, Gretchen Parlato, Avishai Cohen, Matisyahu, Lionel Loueke, Now vs. Now, Dhafer Youssef gibi isimlerin bulunduğu onlarca müzisyen ve gruba hem kayıtlarda hem de turnelerde eşlik etti.
Mark Guiliana uzun bir aradan sonra Ekim ayında Edition Records’tan çıkaracağı The Sound of Listening albümünün turnesi kapsamında CRR sahnesinin tozunu atmaya geliyor.
“Buluşma” 28 Ekim 2022 20:00
Nail Yavuzoğlu (şef)
Şenay Lambaoğlu (vokal)
Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında katıldığı jazz festivalleriyle büyük beğeni toplayan Almanya doğumlu Şenay Lambaoğlu, Türk jazz sahnesinin en güçlü vokallerinden biri olarak anılıyor.
Yorumculuğunun yanı sıra şarkı yazarı kimliği ve özgün tarzıyla dikkat çeken sanatçının “Hayat Defteri” adlı 5. albümü 2021 Mayıs ayında müzikseverlerle buluşmuş ve müzik eleştirmenleri tarafından beğeniyle karşılanmıştı. Şarkılarında kadın hikayelerinden ilham alarak yola çıkan sanatçı müziğini tanımlarken; “Müzik türler arasında seyahat ettiğinde, başka şeylerle beslendiğinde daha da renkleniyor ve çoğalıyor. Müziğimde jazz, pop, rock ve etnik tınıları kendime has bir tavırla eriterek diyalog kurmaya çalışıyorum” diyor. Şenay Lambaoğlu’nun, Nail Yavuzoğlu yönetimindeki CRR Caz Orkestrası ile buluşmasında özgün bestelerinin yanında jazz standartlarının en sevilen örnekleri bir araya geliyor.
Manu Katché – The Scope 04 Kasım 2022, 20:00
Manu Katché (davul)
Jim Henderson (klavye)
Patrick Manouguian (gitar)
Jérôme Regard (bas gitar)
Ritmin efendisi Manu Katche CRR sahnesinde. Fildişi sahillerinden gelen aile köklerinin kendisine kazandırdığı ritim yeteneğini akademik eğitimiyle birleştiren Manu Katché, ustalığını tüm müzik çevrelerine kabul ettirebilmiş ender sanatçılardan. 80’lerde bir pop davulcusu olarak parlayan Katché, 1989’da ECM’in 20. yıldönümü etkinliğinde Jan Garbarek ve Ravi Shankar’la çaldıktan sonra bir jazz bestecisi, davulcusu ve grup lideri olarak kariyerinin ışıltılı dönemine adım attı. Peter Gabriel ve Sting’le yaptığı çalışmaların yanı sıra Tori Amos, Eurythmics, Jeff Beck, Youssou N’Dour, Joe Satriani gibi farklı türlerde müzik yapan sayısız yıldız sanatçıya albümlerinde davuluyla eşlik etti. Jan Garbarek’le başlayan verimli çalışmalarıyla özgün stilini jazz’ın hizmetine sunan Katché’nin davulu nefesliler, piyano ve basın rahatça hareketine olanak sağlayan bir arka plan oluşturuyor. Stilini Afrika ritimleri ile klasik davulun jazz şemsiyesi altında etkileşimi olarak tanımlayabileceğimiz davul dahisi Garbarek’in deyişiyle “eski okul jazz davulcularının tarzına zarif bir derinlik ve şiirsel bir duyarlık katarak kendine özgü bir stil” geliştiriyor. 2007 tarihli albümü Playground ile büyük övgü alan sanatçının dünyaca ünlü plak şirketi ECM’den ikinci albümü Third Round 2010 Martı’nda piyasaya çıktı Third Round adlı albümün ardından 2012 yılında kendi adını taşıyan kaydıyla ünlü plak şirketi ECM ile birlikteliğini sonlandıran usta davulcu bu kaydın ardından bir live album ve 2019 yılında fusion ve jazz rock öğelerini barındıran cayır cayır bir sound’a sahip olan The Scope adlı albümüyle sevenlerinin karşısına çıktı. Pandemi dolayısıyla çok az canlı performans sergileyebilen sanatçı bu projeyle uzun zaman sonra CRR sahnesine konuk oluyor.
Judith Hill 11 Kasım 2022, 20:00
Judith Hill (vokal)
Peewee Hill (bas gitar)
Michiko Hill (klavye)
Judith Hill, İstanbul’da jazz rüzgârı estirmeye geliyor. CRR sahnesinde Peewee Hill ve Michiko Hill ile sahne olacak olan dünyaca ünlü Judith Hill, Kasım ayında dinamik repertuvarı ile İstanbul seyircisini karşılamaya hazırlanıyor.
Tokyo’lu bir piyanist olan Michiko Hill ve 1970’lerde bir funk grubunda yer alan Robert Lee “Pee Wee” Hill’in kızı olarak dünyaya gelen, Judith dünyayı müzik aracılığıyla kaleydoskopik bir perspektiften ele alıyor. 2009 yılında Micheal Jackson’ın “This is It” turu için düet partneri seçilen Hill, Jackson’ın anma töreninde sahne aldı. 2013 yılında The Voice’un 4. sezonuna dahil olan Hill, ilk 8’e kadar yükseldi. Aynı yıl içerisinde Morgan Freeman tarafından anlatılan “20 Feet from Stardom” filmiyle, Sundance Film Festivali’nde tanınırlığını arttırdı. Aynı filmde performe ettiği “Desperation” ile 2015 Grammy En İyi Müzik Filmi Ödülü’ne layık görüldü. Josh Groban’ın “All That Echoes” albümünde ve turnesinde arka-vokalleri yüklenen Hill, aynı zamanda John Legend’ın “All of Me UK” turnesinde açılış sahnesiydi. 2015 yılında “Party Rockers” parçasıyla buluştuğu Gordon Goodwin’s Big Phat Band ile Enstrümantal ve Vokal için En İyi Düzenleme Grammy Ödülü’ne layık görüldüler. Ailesinin köklerinden başlayarak, kendisini tekrar tanıma fırsatı bulan Hill, rengarenk ve çok sesli yolculuğuna dinleyicilerini de davet ediyor.
Kenny Garrett 16 Kasım, 20:00
Kenny Garrett (alto, soprano saksofon)
David Brown (piyano)
Corcoran Holt (kontrbas)
Ronald Bruner (davul)
Rudy Bird (perküsyon)
2011 yılında Berklee College of Music’den fahri doktoraya layık görülen, günümüzün en yetenekli alto, soprano saksafoncularından Kenny Garrett, 17 solo, 3 derleme yanısıra, Donald Byrd, Chick Corea, Miles Davis, Roy Haynes, Freddie Hubbard, Marcus Miller, Mulgrew Miller, Charnett Moffett, Woody Shaw, Mike Stern, Jeff “Tain” Watts dahil olmak üzere işbirliği yaptığı 74 albüm ile 30 yılı aşkın kariyerinde sayısız esere dokunan Garrett, Grammy ve Soul Train ödülleri dahil olmak üzere, 26 adaylığa ve 1’i Grammy olmak üzere 15 ödüle layık görüldü. Prisoner of Love, Songbook, Pushing the World Away dahil olmak üzere 14 albümü ile haftalarca Billboard Top 25 Caz Albüm listesindeki yerini korudu. 1980’lerin ortalarında Miles Davis’in grubunda yer aldığından beri, Garrett müziğinde tek bir dokuyu aradı: mutlak mükemmelliyet. Yeni albümü “Sounds From The Ancestors” ise, dinleyicisini ve hatta kendisini her zamankinden daha öteye götürerek, Garrett’ın kişiliğinde ve müziğinde tarihi, kültürel miltaşlarına dokunarak, henüz aşina olmadığımız alanlarını günyüzüne çıkarıyor. Uzun zamandır dünyanın her bölgesinden yeşeren müzik tınılarıyla ilgilenen Garrett, özellikle Afrika ve Afro-Küba’yı sentezleyen ritmik ve coşkulu dokunuşlarıyla, dinleyicisine hafızasının derinliklerinden sıyrılıp gelen resimleri, eşsiz notaları ile harmanlayarak sunuyor.
Bill Laurence, CRR Caz Orkestrası 25 Kasım 2022, 20:00
Nail Yavuzoğlu (şef)
Bill Laurence (piyano)
Bill Laurence ve CRR Caz Orkestrası, İstanbul seyircisiyle jazz’ın alabileceği her hali buluşturuyor.
Canlı kayıtları da dahil olmak üzere, jazz, new age ve çağdaş jazz tarzlarında 11 albüme imza atmış olan Laurence, sanatçı olarak kariyerine 14 yaşında Londra, Soho’da ufak bir restoranda jazz piyanistliği yaparak başladı. Laurence, gitarist, şarkıcı ve söz yazarı David Crosby, WDR Big Band of Cologne, jazz saksofoncusu, besteci, aranjör ve Big Band’in lideri Bob Mintzer, Salif Keita, Susana Baca, Laura Mvula, Jacob Collier ve Lalah Hathaway dahil olmak üzere sayısız isimle işbirliği yaptı. 2014 yılında The Guardian tarafından “Jazz’ın Maestrosu” olarak atfedilen Laurence, Snarky Puppy ile birlikte çıkardığı albümlerle beraber “En İyi Çağdaş Enstrümantal Albüm Grammy Ödülü” ve “En İyi R&B Performansı için Grammy Ödülü” alanlarında toplamda 4 adet Grammy Ödülü’ne layık görüldü ve “Live at Union” isimli canlı kayıt çalışması UDiscoverMusic tarafından “En İyi 50 Canlı Jazz Albümü” listesine eklendi. Jazz’ın deneysel müridi Laurance, müzikteki son teknolojileri koltuğunun altına alarak, Moog, Mellotron, Sequential, Korg, Roli Seaboard, Yamaha, Roland, Arp Odyssey, Nord, Keyscape, Sound Brenner, Native Instruments ve MXR gibi müziğin öncü markaları tarafından devamlı olarak desteklenmektedir.
Soft Machine – 55. Yıl Turnesi 09 Aralık 2022, 20:00
Theo Travis (tenor saksofon, flüt, klavye)
John Etheridge (gitar)
Fred Thelonious Baker (bas gitar)
John Marshall (davul)
Canterbury devi 55. yılını kutluyor!
Pink Floyd ve diğer progressive müziğin öncülerinin ilham aldığı kült grup Soft Machine 55 yıllık kariyeri boyunca ilk kez İstanbul’a geliyor. Kökleri neredeyse 40 yıl öncelerine uzanan ünlü Soft Machine, bir underground rock-fusion grubu olarak 1966 yılında Robert Wyatt, Kevin Ayers,Mike Ratledge, Daevid Allen tarafından kurulmuştu. Adları da underground edebiyatın bir sembolü olan William Burroughs’un ‘Soft Machine’ romanından alınma. Özellikle davulcu Robert Wyatt ve basçı Kevin Ayers’ in ana hatlarını oluşturduğu olduğu grubun temel müzikal eksenleri underground rock’a yaslansa da sound’larında jazz ve serbest doğaçlamanın pek çok unsurunu bünyelerinde barındırıyor.
1981’e kadar, yaklaşık 15 yıl süren serüvenlerinin içinde, devamlı üye değişiklikleri yaşadı Soft Machine. Hugh Hopper, Police’den tanıdığımız Andy Summers, Elton Dean ve Allan Holdsworth gibi pek çok usta müzisyen grubun kadrosu içinde yer aldı. Saksofoncu Elton Dean, grubun değişiminin öncüsü bas gitarist Hugh Hopper, jazz davulun efsane ismi John Marshall ile gitarist John Etheridge; grubun 1981’de dağılışından sonra tekrar buluşup Soft Machine’i diriltmeye karar verdiler. Topluluk 2018 yılında muthiş bir geri dönüş yaparak Hidden Details adlı kayda imza attı. Progresif soslu hür cazın son dönemlerdeki iyi örneklerinden biri Hidden Details. Arka planıyla, bu derece kıymetli bir geri dönüşü temsil etmesiyle hepten değere biniyor. İlgilileri ıskalamamalı. Bunca seneden sonra hala ilk günkü gibi genç kalmanın sırrını bir ara üyelere sormak lazım. Dev grup bu sorunun yanıtını vermek üzere herkesi 9 Aralık’ta CRR sahnesine bekliyor.
Dominic Miller 16 Aralık 2022, 20:00
Jacob Karlzon (piyano, klavye)
Dominic Miller (gitar)
Nicolas Fiszman (bas gitar)
Ziv Ravitz (davul)
Dominic Miller 2014 yılında Alanya ve Bursa’da verdiği ilk solo Türkiye konserlerinin ardından, 16 Aralık’ta kendi müziğiyle ilk kez İstanbullu müzikseverlerle buluşacak.
Gitarist, besteci ve prodüktör Dominic Miller’ı geniş kitleler Sting parçalarının alametifarikası sayılabilecek gitar tonu ve çalışıyla tanır. Sting tarafından söze dökülen bestesi La Belle Dame Sans Regrets’nin yanı sıra birlikte yazdıkları birçok parça popüler müzik tarihine geçti, bunlardan Shape of My Heart, Sting dışında Craig Davis ve Sugababes tarafından da yorumlandı.
Buenos Aires doğumlu olan Dominic Miller Arjantin, Amerika ve Londra’da büyüdü. Müzisyen bir aileden gelen Miller, 11 yaşında iyi derecede gitar çalıyordu. Müzik eğitimini sırasıyla Londra’da Guildhall School of Music’te ve Boston’da Berklee College of Music’de aldı. Brezilyalı gitarist ve besteci Sebastião Tapajós’la da gitar çalıştı.
1990 yılından beri Sting’in bütün albümleri ve turnelerinde yer alan Dominic Miller’in kariyeri boyunca çalıştığı isimler arasında Phil Collins, The Chieftains, Eddi Reader, Katie Melua, Bryan Adams, Paul Young, Nigel Kennedy, Peter Gabriel ve Tina Turner sayılabilir.
Çoğunluk onu Sting’in gitaristi olarak tanısa da, Dominic Miller’ın 27 yıllık bir solo kariyeri ve 10 stüdyo albümü var, sonuncusu ‘Absitnhe’ ise Mart 2019’da yayınlandı. Albümlerinde jazz, çağdaş klasik, latin, pop, rock ve folk’a dokunan Dominic Miller, konserlerinde albümleriden parçaların yanı sıra Sting’le ortak bestelerini ve Fragile, Fields of Gold, Bring On The Night gibi bildik parçaları jazz fusion düzenlemelerle seslendiriyor.
Hugh Coltman, CRR Caz Orkestrası – Yeni Yıl Konseri 29 Aralık 2022, 20:00
Nail Yavuzoğlu (şef)
Hugh Coltman (vokal)
Avrupa jazz’ının karizmatik sesi Hugh Coltman ülkemizdeki ilk büyük orkestrası performansı için Nail Yavuzoğlu yönetimindeki CRR Caz Orkestrası ile yeni yıl konserinde buluşuyor.
Küçüklüğünde evde annesinin ünlü Amerikalı jazz ustası Nat King Cole’den çaldığı parçalardan ilham alan, kendisini yetiştirdikçe de Cole’un repertuvarını çalışmaya başlayan Nouvelle Vague’den tanıdığımız İngiliz müzisyen Hugh Coltman, ilk albümünü Sony Music etiketiyle “Shadows – Songs of Nat King Cole” ismiyle 2015 yılında çıkarmıştır. L’Heritage, Les Pepites ve Le Candidat gibi filmlerin müziklerini besteleyen Coltman; jazz, blues ve elektroniği ölçülü bir şekilde karıştırdığı “Born To Be Blue” gibi single’larının ardından 2018 Mart ayında Who’s Happy’i yayınladı.Who’s Happy’nin yarattığı büyük süksenin ardından HR Bigband, Brass Saint Gaudes gibi pek çok önemli toplulukla perform eden Coltman ülkemiz için çok önemli bir playlist ile yılbaşı konseri için CRR Caz orkestrasına konuk oluyor.Sanatçı Jeff Buckley’den, Nat King Cole’a kadar uzanan repertuarıyla dinleyicilere unutulmaz bir akşam yaşatmayı vaadediyor.