Eda And: “Augmented Life”
Z Kalan (2018)
Yapım: Z Müzik / Nilüfer Saltık
Kayıt: Istanbul Hayyam Stüdyoları, Yaşar Üniversitesi
Kayıt Mühendisleri: Hayyam Stüdyoları: Sinan Sakızlı, Can Aykal, Ceylan Akçar
Yaşar Üniversitesi Stüdyoları: Mehmet Can Özer
Mix & Mastering: Mehmet Uğur Memiş
Fotoğraflar: Karsten Kiss (Licht & Linie), Aykut Uslutekin
Grafik Tasarım: Negrican Birlik
Eda And (p)
Sibel Köse (vo)
Yahya Dai (as, EWI)
Serdar Barçin (flt, alto flt, as)
Engin Recepoğulları (ts, ss)
Volkan Hürsever (b)
Volkan Öktem (d)
Türker Çolak (perc)
İzmir Jazz Strings:
Can Güçkan (violin)
Çağlar Haznedaroğlu (violin)
Ziya Güçkan (viola)
Serdar Mamaç (cello)
1. Hamburg Medley
2. Nine Eight Blues
3. Haus Ballade
4. Augmented Life
5. Jazz Fantasie / Fantasie Impromptu
6. İzmir Ballade
7. Oyun
Hayatımda farklı evrelere böldüğüm ve her evre için farklı renkler verdiğim zamanlar oldu. Belki de sizlerinde olmuştur. “Üniversiteye gir bir hele, bak neler olacak, önüne ne kapılar açılacak, yeni bir hayat seni bekliyor olacak” diyerek belki de verimli olabilecek en güzel senelerimi heba ettiğim “gri” lise yıllarım, herşeye rağmen bir şekilde kapak attıktan sonra 10 saniyede geçen 4 senelik “kırmızı, turuncu” üniversite yaşamım ve sanırım hala inişli çıkışlı bir şekilde “mavi” olarak ilerleyen iş yaşamım…
Hayatımın bu değişik ve skalanın her köşesine rahatlıkla yerleştirebileceğim farklı renkleri ile pay etmeye çalıştığım yıllarımın ortasına en parlak “beyaz” renkle merhaba diyerek giren Eda And, “Augmented Life” albümü ile hayata daha farklı köşelerden bakarak skaladaki ve skalanın dışındaki tüm renkleri görmenize ve o muazzam renk canlılığında ruhunuzun rahatlıkla yıllarca arzu ettiğiniz en ücra yerlere gitmesine olanak sağlıyor.
“Şu parça şöyledir, bu parça böyledir, şu parçada şu müzisyen bu şekilde çalmış” şeklinde herhangi bir detaylı analizde bulunmadan albümü bütünü ile bir kaç kez soluksuz dinledikten sonra, özellikle 2-3 parçanın üzerinde çok fazla vakit geçirdiğimi fark ediyorum: “Hamburg Medley”, “Nine-Eight Blues” ve “Oyun”.
Albümün açılış parçası “Hamburg Medley”de yaklaşık 4 senemi geçirdiğim Bremen ve sıklıkla ziyaret ettiğim Hamburg’u hatırlıyorum: Sıcak insanlarını, neşeli pazar kahvaltılarını, leziz restoranlarını, hiçbir zaman kabalığını görmediğim yabancı dilini, kaliteli jazz kulüplerini, soğuk ve karlı kıyı, nehir şeridini, hareketli gece hayatını, festivalleri, panayırları ve de uzun süre hiçbir yerde bulamayacağımı düşündüğüm temiz havasını…

Eda And (Photo: Karsten Kiss -Licht & Linie-)
“Nine-Eight Blues”’da oryantalist düşüncenin ağır bastığı intro ile hem mistik bir hava eserken hem de sonraki notalarda aksak ritimlerle bezeli, klasik ve modern jazz öğretilerinden fazla da uzaklaşmadan tadında bir fusion örneği ile bizleri selamlıyor Eda.
Albümdeki kişisel favorim ise, albümün de son parçası olan“Oyun”. Eda, sahip olduğu müzikal vizyonunu dinleyiciye ritm, form, armoni gibi klasik jazz öğretilerini sınırsız hayal dünyası çerçevesinde arzu ettiği gibi şekil vererek, 5 dakika da olsa, kulağa çok hoş gelen ve her daim hatırda kalabilecek muazzam bir finalle sunuyor.
Albümün sevdiğim taraflarından bir tanesi de, hem albümün hem de Eda’nın hikayesini derinlemesine kartonetten okuyup, dinleyicinin beklediği müziği daha notalar kulaklara çalınmadan rahatlıkla anlayabiliyor olmanız. Eda’nın nice müzisyenin yıllarını verip kazanabileceği deneyimi bu denli genç yaşında kazanması, yaratıcılığının sınırının olmadığının bir göstergesi.
“Her anının önünüzden bir film şeridi gibi geçtiği” yaşamınızın bir “film müziği” olsun, her türlü açık ya da karmaşık duygunun bir karşılığı, attığınız adımların, aldığınız nefesin, aldığınız kararların sizi hangi yöne doğru sürüklediğini zevkle merak ediyor ve kendi tabiri ile “gerçek hayatı öğrenmeye başlayarak, mutluluğu ve acıyı daha derinden anladığımız” saniyelerin kalplerimizden çıkmamasını diliyorsanız, tanıdığım en yaratıcı müzisyenlerden biri olan Eda And’ın çok kaliteli bir kadro ile bezeli ilk stüdyo albümü “Augmented Life”ı tam da size göre.