Körleme’de gitarist, besteci Güç Başar Gülle’yi ağırlıyoruz. Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun olmasının ardından İTÜ Türk Müziği Konservatuarı’nda master yapan, ardından Berklee’den Jazz Kompozisyon diploması alan müzisyenin genel olarak müzik konusuna yaklaşımı hem felsefik hem de bilimsel. Belki de bu yüzden müziği ele alış açısı birçok müzisyenden ayrılıyor. Kendine özgü müzik teorilerini kàh bestelerine ve icralarına yansıtıyor, kàh onları Harvard, Berklee, MIT gibi okullarda, Tedx gibi sunumlarda kitlelere anlatıyor. Körlememiz’i gitaristin kendi stüdyosunda, sıcak birer kahve eşliğinde, Reverse Perspective isimli yeni jazz albümünün henüz eline ulaştığı saatlerde gerçekleştirdik. Müzisyene gitarist, bestecilerden oluşan dört seçki sunduk.
Gilad Hakselman – Ask For Chaos
Minton / Gilad Hakselman
Hexophonic Music – Montema Music, 2018
Gilad Hakselman – gitar
Aaron Parks – piyano, Rhodes, synth.
Rick Rosato – bas
Jonathan Pinson – davul
Lionel Leueke’ye çok benziyor. Bir yandan da akustik gitarla Pat Metheny çalıyor gibi… Afrika sound’u olduğu için Lionel olması daha muhtemel. Hafiften Wolfgang Muthspiel tınıları da duyuyorum. Bir gitar trio bu, gitar, bas ve davul. Sololar devam ettikçe Muthspiel’den biraz uzaklaşıyor gibi oldu. Çok hoşuma gitti bu müzik. Brezilyalı bir müzisyen var, Chico Pinheiro. Tarzı ona benzemiyor ama tını olarak benzettim. Gitarın kendi tınısı ise biraz Kurt Rosenwinkel’i andırıyor ama solo tipi ona benzemiyor. Bu Wolfgang Muthspiel olabilir ama Afrika etkisi olduğu için tam olarak birşey söyleyemiyorum. Melodi ise oldukça Pat Metheny parçalarına benziyor. Kesinlikle geleneksel bir jazz gitaristi değil bu. Mesela modern, geleneksel Mark Whitfield vardır; benim de hocam oldu; onun gibi birşey değil; Avrupa havası var.
Gilad Hakselman. Ask for Chaos albümü.
Evet, tabii! Yenilerden, biliyorum bu müzisyeni. Gerçekten çok güzel çalıyor. Oldukça fazla Wolfgang Muthspiel ve onun son albümünden etkiler duydum, Hakselman’da akustik gitar sound’u var, Muthspiel’de de arada bu tınılar duyuluyor.
Cenk Erdoğan – Fermata
Kara Gider / Cenk Erdoğan
Kabak & Lin, 2018
Cenk Erdoğan – gitar
Baran Say – bas
Robert Mehmet İkiz – davul
Türk Müziği icra etmeyen bir müzisyenin perdesiz gitar çalması gibi, enteresan. Mesela Cenk Erdoğan gibi değil, başka bir şey… Şimdi duyduğum süslemeleri ise Türk Müziği eğitimi almış bir müzisyen çalar. Cenk daha Türk Müziği şeklinde çalıyor. Merih Aşkın isimli bir müzisyen var, o belki böyle şeyler yapabilir gibi geldi bana. Türk Müziği kökenli olanlar daha kaydırarak çalarlar. Mesela burada o tip süslemeler var ama çok fazla kaydırma yok. O yüzden daha “gitarist” birisi çalıyor gibi. Cenk Erdoğan olduğunu düşünüyorum. Bu onun yeni bir albümü olabilir çünkü bu parçada eski tarzından sanki biraz uzaklaşmış. Erkan Oğur değil, ondaki cümleler yok. Bence perdesiz gitarda Türk Müziği ile jazz kombinasyonunu en iyi yapan Erkan Oğur. Onun müziğinde Türk Müziği ayrı bir cümleleme, batı müziği ayrı bir cümleleme gibi gelmiyor; ikisi bir duyuluyor; o yüzden de ayrı bir imzası vardır; çok bütünsel duyulur.
Cenk Erdoğan’ın Fermata isimli yeni albümü. Kara Gider isimli parça. Cenk, dizi ve film müzikleri de yazıyor. Bu parçanın hoş bir dramatik havası var bence.
Evet, ben de yeni bir albümü olduğunu düşünmüştüm.
Wolfgang Muthspiel, Slava Grigoryan, Ralph Towner – From A Dream
From A Dream / Ralph Towner
WWM, 2008
Wolfgang Muthspiel – elektrik gitar
Ralph Towner – klasik gitar
Slava Grigoryan – klasik gitar
Wolfgang Muthspiel, Raplh Towner ve ismini şu anda hatırlayamadığım bir klasik gitaristin trio albümlerine çok benzettim. Modern Tango ve Arjantin müzikleri benim çok hoşuma gider. Bu harika bir müzik! Klasik gitar kökenli olduğum için çok beğendim. Doğaçlamalar yanında yazılı alanlar çoğunlukta bu eserde. Trio’mu yoksa duo’mu? Orada biraz kafam karıştı. (Discogs.com sitesi verilerine göre bu parçada yer alan müzisyenler Ralph Towner ve Slava Grigoryan’dır). Bu albümü biliyorum. Bir ECM albümü olabilir.
MGT. From A Dream. Albüme ismini veren parça.
Evet, gerçekten enfes bir albüm. Üçüncü müzisyen de tahmin ettiğim gibi klasik gitarist Slava Grigoryan’mış.
Bora Çeliker – Tersyüz
Çorba / Bora Çeliker
Pb Müzik, 2018
Bora Çeliker – gitar
Andy Middleton – saksofon
Burak Bedikyan – piyano
Johannes Strasser – bas
Joris Dudli – davul
Gitarda Bora Çeliker… Biliyorum ben bu parçayı! Piyanoyu Burak Bedikyan çalıyor. Bu albümde şimdi ismini hatırlamadığım yabancı müzisyenler de var. Bu eski bir albüm mü?
Hayır, bu parça Bora Çeliker’in Tersyüz isimli son albümünden. Parçanın ismi Çorba.
Bu albümden en çok aklımda kalan bu parça olmuş . Hemen hatırladığım “repetitive” bir melodisi var. Modal başlıyor, sonra Modal Interchange oluyor. Çok güzel bir riff. Kayıt da çok güzel, mix de çok hoş.
Bu keyifli Körleme için teşekkür ederim.
Ben de teşekkür ederim.