1 Mart 2022 Salı günü gerçekleşen Emmet Cohen konserinde Cemal Reşit Rey konser salonunu dolduran seyircilerin bir çoğu eminim böyle efsane bir konser olacağını tahmin etmiyordu. Jazz’ın en eski ve en derin sularında bolca yıkandık! New Orleans dönemine ait stride piyano tekniğine günümüz bakış açısıyla yeni bir boyut getirmesi, swing, bebop, hard bop, post bop derken jazz standartlarından oluşan geniş bir yelpazedeki seçkiyi 1,5 saatlik konserde güzel bir sıra ile sunarak uzun bir yolculuğa çıkarmaları, jazz severleri oturdukları koltuk üzerinde sabitlenip, hayranlıkla izlemelerine sebep oldu…
Jelly Roll Morton, Fats Waller, Duke Ellington, Earl Hines ve Art Tatum gibi jazz’ın efsanelerini sayınca aklınıza nasıl bir müzik şöleni geliyorsa, bu konserde hepsi vardı. Daha önce hiç jazz dinlememiş birinde jazz sevgisi başlatacak, daha önce defalarca jazz konserine gitmiş, artık içinde eski heyecanını yitirmişlere ise tekrar coşkusunu kazandıracak tarzda bir konserdi. Emmet Cohen’in müziğine yeni geleneksel jazz mı desek?… Neo-trad Jazz!
Konserde sahne alan müzisyenleri (line-up’ı) doğum yıllarıyla birlikte her zamanki gibi bir listeleyip, kaldığım yerden izlenimlerime ve araştırma sonuçlarıma devam edeyim.
Emmet Cohen (1990): piyano
Yasushi Nakamura (1982): kontrbas
Kyle Poole (1994): davul

Emmet Cohen Trio (Photo: Beran Paçacı)
32 yaşında bir piyanist, 40 yaşında bir kontrbasçı ve 28 yaşında bir davulcu. Aralarındaki yaş farkına rağmen, sanki çocukluk arkadaşları gibi birbirinin dilinden anlayan, çok uyumlu bir trio’ydu karşımızdaki. Parçaların hızlandığı ve yüksek senkronizasyon gerektiren bölümlerinde, ne denli zor bir şeyi başardıklarını yüzlerindeki gülümsemeyle anlamamız hiç kolay değildi. Çok fazla trio müziği dinlemiş biri olarak onlara tereddütsüz tam not veriyorum. Özellikle Fats Waller ve Billy Strayhorn gibi öenmli isimlerin bestelerini yeniden yorumlamaları, geleneksel jazz ile bağlılıkları ama özgün bir şeyler de arayışları beni çok sevindirdi.
2020 Ekim’inde bir Avrupa turuna çıkmışlar; İtalya, Avusturya, Almanya ve İsviçre’de toplamda 12 konser düzenlemişler. Şimdi konser takvimlerine bakıyorum da yine yoğun bir program onları bekliyor; Mart ayında Türkiye, Fransa, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve İspanya’yı dolaşarak 15 konser gerçekleştiriyorlar. Ardından New York’ta Birdland Jazz Club’da 5 gece sahne alacaklar. Sonra Amerika’nın çeşitli şehirlerini dolaşacaklar.
Sahnede çok güler yüzlü, yakışıklı, sempatik ve seyirciyle iletişimi seven bir Emmet Cohen vardı. “Merhaba”, “Teşekkürler” gibi kelimeleri Türkçe söyleyen Cohen’in bu gayreti alkışlandı ve takdir edildi.
Konser sırasında değişik duygular içerisindeydim. Hatırladığım bir kaç noktayı özellikle buraya not edeyim. Bir yerde beni bir trene bindirmişler de, yanımda efsane jazz’cılarla birlikte New Orleans’a yolculuğa çıkmıştım sanki. Bir ara eşimin başını omzuma yaslaması, bir ara da ellerimizin sımsıkı kavuşması, aşka geldiğimizin işaretleriydi. Bir kaç parçada ise keşke tenor saksofon ya da trompet sesi de duysak dedim; sonra Cohen’in albümlerini şöyle bir gözden geçirince, saksofona ve trompete aslında yer verdiğini gördüm. Demek ki, sadece benim aklıma gelmemiş!

Emmet Cohen Trio (Photo: Beran Paçacı)
Karşımızda New York’un önemli jazz kulüplerinde sahne alan birinci kalite bir jazz triosu vardı. Bu konseri izlememizi sağlayan CRR Genel Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan’a, İBB’ye ve Kültür A.Ş.’ye teşekkür ediyorum. Murat Cem Orhan, 2002 yılında jazz piyanisti olarak Corinth Jazz Festivali’ne davet edilmiş. Böyle bir konserin olmasını özellikle istemiştir diye tahmin ediyorum.
Konsere önemli saksofon sanatçılarımızdan Yahya Dai ve jazz davulcularımızdan Ferit Odman da gelmişti. Kendileri de hayranlıklarını bildirdiler.
Emmet Cohen ve arkadaşları pandemi döneminde insanların morale ihtiyacı olduğunu düşünerek “Emmet’in Yerinden Canlı” adıyla sanal konserler gerçekleştirmişler. Konserler 35.000 ile 80.000 arasında değişen online katılım ile izlenmiş. Umarım Türkiye’ye tekrar konser vermek için gelirler de, canlı canlı izleme şansı yakalayanların sayısı artar!
Emmet Cohen’i takip etmek için: https://emmetcohen.com/
Emmet Cohen’in canlı performanslarını izlemek için: https://www.youtube.com/c/EmmetCohen/videos
Yasushi Nakamura’yı takip etmek için: https://www.yasushinakamurabass.com/
Son olarak, Emmet Cohen ve Yasushi Nakamura albümlerini line-up’larıyla birlikte aşağıda sıralayayım. Hepsi çok sıkı albümler! Eğer jazz müziğinin köklerine inmek ve hazzını damarlarınızda hissetmek istiyorsanız, her bir albümünü hakkını vererek dinlemenizi tavsiye ederim.
Emmet Cohen – Future Stride (2021)
Emmet Cohen (piyano), Russell Hall (kontrbas), Kyle Poole (davul), Melissa Aldana (tenor saksofon)
Emmet Cohen – Masters Legacy Series Volume 4 (2019)
Emmet Cohen (piyano), Russell Hall (kontrbas), Bryan Carter (davul), George Coleman (tenor saksofon)
Emmet Cohen – Masters Legacy Series Volume 3 (2019)
Emmet Cohen (piyano), Corcoran Holt (kontrbas), Russell Hall (kontrbas), Albert Heath (davul), Benny Golson (tenor saksofon)
Emmet Cohen – Dirty in Detroit (2018)
Emmet Cohen (piyano), Russell Hall (kontrbas), Kyle Poole (davul)
Emmet Cohen – Masters Legacy Series Volume 2 (2018)
Emmet Cohen (piyano), Ron Carter (kontrbas), Evan Sherman (davul)
Emmet Cohen – Masters Legacy Series Volume 1 (2016)
Emmet Cohen (piyano), Yasushi Nakamura (kontrbas), Jimmy Cobb (davul), Godwin Louis (alto saksofon)
Emmet Cohen – Questioned Answer (2014)
Emmet Cohen (piyano), Boris Kozlov (kontrbas), Billy Hart (davul), Brian Lynch (trompet)
Emmet Cohen – Infinity (2013)
Emmet Cohen (piyano), Giuseppe Venezia (kontrbas), Elio Coppola (davul)
Emmet Cohen – In The Element (2011)
Emmet Cohen (piyano), Joe Sanders (kontrbas), Rodney Green (davul), Greg Gisbert (trompet)
Yasushi Nakamura – Hometown (2017)
Yasushi Nakamura (kontrbas), Lawrence Fields (piyano), Clarence Penn (davul), Bigyuki (synthesizer)
Yasushi Nakamura – A Lifetime Treasure (2016)
Yasushi Nakamura (kontrbas), Lawrence Fields (piyano), Clarence Penn (davul)