30 Nisan Uluslararası Caz Günü kutlamasında Türkiye’nin alternatif müzik sahnesinde yaptığı işlerle ses getiren Korhan Futacı’yla Babylon Bomonti’de buluştuk!
Psikedelik / Saykodelik Rock, Jazz ve yerel ezgileri özgün bir şekilde kullandığı DANdadaDAN, Taburada, Konstrukt ve Kara Orkestra gibi projeleriyle İstanbul’un kendine has karmaşasını sert ve karanlık temalar ile anlatan Korhan Futacı’ya tuşlu çalgılarda Burak Irmak, bas gitar ve kontrbasta Eren Turgut, davulda Berkan Tilavel, bariton saksofonda Barış Ertürk, trompette Barış Doğukan Yazıcı, trombonda Bulut Gülen, vurmalı çalgılarda Kerem Sefil ve arka vokallerde Senem Demircioğlu eşlik etti. Burak Irmak’ı elektronik müzik grubu 123 ve alternatif/indie rock tarzında müzikler icra eden Adamlar grubundan tanıyanlarınız olabilir; Berkan Tilavel de Adamlar grubunda yer almış. Barış Ertürk ise Karambola, Yolda, Tahterevalli ve Ricky Ford Orchestra’da yer almış bir saksofoncumuz. Barış Doğukan Yazıcı ile Emin Fındıkoğlu’nun büyük orkestrasında ve Ayhan Sicimoğlu and Latin All Stars’da birlikte yer alıyorlar. Barış Doğukan Yazıcı ayrıca Serhan Erkol Melting Pot’ta, TRT Caz Orkestrası’nda ve daha nice projede karşımıza çıkıyor. Bulut Gülen ise trombon diyince Türkiye’de Jazz sahnesinde ilk aklımıza gelenlerden birisidir; yakın zamanda merakla beklenen 2. albümü “Bosphorus Train”i de piyasaya çıktı bu arada.
30 Nisan konseri öncesinde kuliste hızlıca bir tanıştığım Korhan Futacı’ya konserin 3 gün sonrasında yönelttiğim aşağıdaki sorulara verdiği cevaplarla konsere gelenler ve fırsat bulamayıp gelemeyenler için farklı noktalardan bir tanışma olacaktır.

Barış Ertürk & Barış Doğukan Yazıcı & Bulut Gülen (Photo: Beran Paçacı)
Öncelikle şunu sormak istiyorum. Uluslararası Jazz Günü’nde, 2012’den beri gerçekleşen etkinliklerle kutlamak, eğitmek, katılmak ve yaratmak konularında dünya çapında etkinlikler düzenleniyor. Bu coşkuyu İstanbul’da da konserlerle, atölyelerle ve söyleşilerle her sene yaşama şansına sahip oluyoruz. Bu gün sizin için ne ifade ediyor; 30 Nisan konseri için özel bir hazırlığınız oldu mu? (Seslendirdiğiniz parçalar olsun, kurulan ekip olsun…)
Merhabalar! 30 Nisan Dünya Jazz Günü dünyanın her yerinde jazz’ın da doğasına yakışır şekilde müthiş bir coşku ve rengarenk bir şekilde kutlanıyor. Sizin de söylediğiniz gibi, bu müziğe gönül vermiş icracılar ve de dinleyiciler, tüm sene boyunca devam eden etkinliklerin yanı sıra, seçilmiş bu günde çok daha fazla konser ve birçok eğitici atölyeler sayesinde daha da yoğunlaşmış bir haz duygusunu yaşama şansı elde ediyor. Babylon’da bu güne özel gerçekleşen konserimizde ise normalden çok daha kalabalık bir ekiple sahne aldık. Açıkçası amacım tüm konseri gerçek bir kutlamaya dönüştürebilmek idi. Uzayıp giden ve doğaçlamalarla yeni baştan şekillenen şarkılarla bir ayin havası yaratmak istedik. Repertuarı da doğal olarak bu fikre hizmet edebilecek eserlerden oluşturduk.
Konserin başlangıcında grup elemanlarını bir maceraya davet ediyordunuz. Adeta “Haydi hep beraber bir hoşgeldiniz diyelim” şeklinde algılanan el hareketinizi takip eden grup elemanları saksofon, trompet, trombon, tuşlu/vurmalı çalgılar ve basla bize coşkulu bir şekilde seslendiler. Bu özellikle dikkatimi çekti ve hoşuma gitti. Heyecanınız ve enerjiniz daha baştan sahneye yansıyordu. Herhalde provalarda genel hatlarını çalışıp, konser sırasında bir bilinmeyene yolculuk yapılıyor, öyle değil mi?
Evet genellikle öyle oluyor. O günün enerjisinin, çalınan müziğe neler katacağını önceden kestirebilmek gerçekten çok zor. Özellikle kalabalık bir doğaçlama ekibine ise zaman zaman liderlik etmek gerekebiliyor, ancak o gün sahnedeki müzisyenler işlerinde o kadar usta isimlerdi ki, bana çok fazla iş düşmedi.
Kemikleşmiş bir dinleyici kitleniz olduğunu konser sırasında coşkulu bir şekilde size eşlik etmelerinden görebiliyoruz. Sizi canlı izlemek bambaşka oluyor! Kırmızı sahne kıyafetinizden tutun, konserde kullanılan sis ve ışık kullanımına, 9 müzisyenin birlikte ürettiği özgün performansa, hepsi birlikte seyirciye bir ses ve renk cümbüşü sunuyor. Bunu baştan sona tasarlamak kolay iş değil diye düşünüyorum. Bu projenizde tek başınıza yaratım sürecine başlayıp, sonra ekip elemanlarının katman katman eklemeleriyle mi ilerlediniz?
Dışarıdan da içimizdeki coşku böyle net bir şekilde anlaşıldıysa ne mutlu bize. Evet, genellikle ben kafamda bir akış ve bir atmosfer belirliyorum. Daha sonra provalar esnasında diğer müzisyen arkadaşlarımdan da gelen fikirlerle bir havuz oluşturuyorum ve notlarımı alıyorum. Konser gününe kadar o fikirler harmanlanıyor ve neredeyse son anda bir şarkı listesi hazırlıyoruz ve onu çalıyoruz. Bazen konser esnasında bile, seyircinin enerjisine göre değişiklikler yapabiliyoruz. Jazz ve türevleri müziklerde anın ruhunu yakalayabilmek çok önemli diye düşünüyorum.
Konser sırasında 29 Nisan’da dijital platformlardan yayımladığınız “Karmaşaya Aşina” albümünü de duyurdunuz. Konserde aldığımız tatları albüm boyunca da alabiliyoruz… Albümdeki besteler ve sözler kime ait? Albümü ne zaman kaydettiniz? Albümün çıkış sürecini nasıl değerlendirirsiniz?
Albümdeki besteler bana ait, ancak söz kısımlarında bir parçada yönetmen Onur Ünlü’nün ve iki parçada eşim Seda Gazioğlu’nun destekleri oldu. Ayrıca bu albümde Türkiye’nin en iyi rap sanatçılarından biri olan Gazapizm de kendi yazdığı sözlerle “bam bam” isimli şarkıda bana eşlik etti. Bu albümü daha önceki albümlerimde de olduğu gibi maksimum şekilde canlı çalarak kaydetmek ve konserdeki hisse en yakın olacak şekilde kaydettik. Özellikle altyapılar bir arada canlı bir şekilde kaydedildi. Vokalleri ise daha iyi bir sonik sonuç elde edebilmek adına sonradan kaydettim. Albümün mikslerini aynı zamanda tüm albümün kayıtlarını da üstlenen Kıvılcım Konca yaptı ve hatta bir şarkıda trompet de üfledi. Masteringleri ise aynı zamanda basları çalan Feryin Kaya yaptı. Davullar ve zillerde Berkan Tilavel, düzenlemeler ve tuşlu çalgılarda Burak Irmak’ın imzası var.

Korhan Futacı (Photo: babylon.com.tr)
Öncelikle Türk müzisyenlerin dünya müzisyeni olmalarını engelleyen teknik sorunların ortadan kalkmasını bekliyorum dört gözle. Ekonomik problemler ve seyahat sınırlandırılması gibi problemlerin bir an önce yok olmasını diliyorum. Ve tabi ki sorgusuz sualsiz bir şekilde tüm dünya insanlarının üzerinde hemfikir olması gereken nihai dünya barışının vücut bulması.
Babylon Bomonti, İKSV Salon, 6-7 yıl önce kapanan Nublu İstanbul, yine kapanan Kaset Mitanni ve kısmen Borusan Müzik Evi ve Bova gibi mekanlarda jazz’ın ve farklı müzik türlerinin hem geçişken, hem yenilikçi örneklerini dinliyoruz. Özellikle bu mekanlarda Korhan Futacı, İlhan Erşahin, Oğuz Büyükberber, Gevende, KAM, Develer, 123, KonstruKt vb. müzisyenlerin ve grupların performanslarını deneyimliyoruz. Zor bir soru olacak belkide… Mekanlar, mekan sahipleri ve müzisyenler arasındaki ilişkiyi nasıl görüyorsunuz? Yeterince kendinize yer bulabiliyor musunuz?
Meslek hayatımda belli bir süreyi geride bıraktıktan sonra bu saydığınız mekanlarla olan ilişkim tabi ki çok güçlendi. Zamanla profesyonellik dışında kurulan dostluklar da oluşuyor. O noktada işler de bir noktada daha rahat yürümeye başlıyor. Sektöre yeni giren müzisyen arkadaşlarım da bence bu ilişkileri kurarak kendilerine bu sahnelerde güzel yerler edinecektir diye düşünüyorum. Önemli olan olaylara her iki tarafın gözünden de bakabilmek sanırım. Bir müzisyenin yaşadığı problemleri mekan sahipleri de bambaşka açılardan yaşıyor. O yüzden de meselelere sadece teknik ve maddi gözle bakmanın kimseye faydası olmuyor. Sektördeki kişilerin birbirine sahip çıkması ve profesyonelliklerine saygı göstermesi gerekiyor.
Tuşlu çalgılarda Burak Irmak yer alıyordu konserde. Onun çalışına baktığımda bir yandan Çağrı Sertel de aklıma geldi; ki onunla da sahne aldığınızı sonradan fark ettim. Fusion, Elektronik, Alternatif müzik üreten bu isimlerin katkısı yatsınamaz. Sanırım benzer kafada kişiler birbirlerini buluyor dünyada, değil mi? Birlikte çalıştığınız müzisyenlerle ve projelerinizle ilgini neler söylemek istersiniz?
Evet bu isimler gerçekten de alternatif müzik dünyasının hem teknik hem de yaratıcılık anlamında en önde gelen isimleri. Aynı dönemi paylaşan ve benzer kafalarda üretim yapan müzisyenler bir şekilde birbirlerini buluyorlar. Bu sadece Türkiye sınırları içerisinde de kalmıyor. Uluslararası camiada da bu böyle. Dünyanın her yerinden müzisyenlerle birlikte konserler verme ve kayıtlar yapma şansı elde ettim. Aslında jazz müziğinin güzelliği de sanıyorum bu evrenselliği. Herkesin ortak dili haline gelebiliyor oluşu. Önümüzdeki dönemlerde bu tip buluşmaları çoğaltma planlarım var. Özellikle bu topraklardan çıkan müzisyenlerin Anadolu coğrafyasının da kattığı özelliklerle birlikte dünya sahnesinde daha fazla yer alacağına dair umutlarım var.
Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkürler. Yeni çalışmalarınızda başarılar!
[Korhan Futacı]: Asıl ben teşekkür ederim. Size de iyi çalışmalar.
***
Korhan Futacı 30 Nisan Uluslararası Jazz Günü Özel Konseri line-up:
Korhan Futacı – Tenor Saksofon, Alto Saksofon, Vokal
Burak Irmak – Tuşlu Çalgılar
Eren Turgut – Bas Gitar, Kontrbas
Berkan Tilavel – Davul
Barış Ertürk – Bariton Saksofon
Barış Doğukan Yazıcı – Trompet
Bulut Gülen – Trombon
Kerem Sefil – Vurmalı Çalgılar
Senem Demircioğlu – Arka Vokal
***
Türkiye Caz Albümleri sayfasında Korhan Futacı’nın yer aldığı albümleri aşağıda tarih sırasında göre listeliyorum:
https://cazkolik.com/turk-caz-albumleri?_token=Sz1fLkoGQQIsFdD7pPFupcJKVx0JS5IFYL1PbHce&sirala=&ara=korhan+futac%C4%B1
Korhan Futacı – Shadowboxing (2021)
Çeşitli Sanatçılar – 30. Akbank Caz Festivali: Dün, Bugün, Yarın (2020)
KonstruKt, Ken Vandermark – Kozmik Bazaar (2019)
Ediz Hafızoğlu – Nazdrave 13 (2018)
KonstruKt – Molto Bene (2017)
KonstruKt, Peter Brötzmann – Dolunay (2017)
Çeşitli Sanatçılar – Bozcaada Caz Festivali 2017 (2017)
Peter Brötzmann and konstruKt – The Message: Live at Kargart (2016)
KonstruKt, Joe McPhee – If You Have Time (2015)
KonstruKt – Turkish Free Music (2014)
Okay Temiz, Hüseyin Ertunç, Etnik Orkestra – Live In Istanbul (2013)
KonstruKt – Akustikelektrik (2009)
Tamburada – Fantastik (2004)
***
Korhan Futacı’nın YouTube kanalı: https://www.youtube.com/channel/UCBHMB8UiMn8FIBCgcNtoI7w
Korhan Futacı’nın Instagram sayfası: https://www.instagram.com/korhanfutaci
Korhan Futacı, Video 1, International Jazz Day, 30.04.2022
Korhan Futacı, Video 3, International Jazz Day, 30.04.2022
Korhan Futacı, Video 4, International Jazz Day, 30.04.2022
Korhan Futacı, Video 5, International Jazz Day, 30.04.2022