Uzun zamandır çok severek takip ettiğim Amerikalı avant-garde kadın gitaristlerden Mary Halvorson’un son albümü “Code Girl” 2018 başlarında çıktı ama yazmak anca bugüne kısmet oldu.“Code Girl” ekibi, müzisyenin basta Michael Formanek ve davulda Tomas Fujiwara’dan oluşan triosu “Thumbsrew”ın uzantısı niteliğinde biraz da.
Halvorson’u ilk olarak 2010 tarihli quintet albümü “Saturn Sings”le keşfetmiştim. Albümü ilk dinlediğimde ne kadar orijinal bir müzik olduğuna heyecanlanıp defalarca arka arkaya dinlemiştim. O günden beri her albümünü ayrı bir heyecanla beklediğim bir müzisyen oldu Mary Halvorson benim için. Bir diğer favori albümüm de bir septet albümü olan “Illusionary Sea”dir. İster ikili ister onlu gruptan oluşan bir proje olsun, dinlediğinizde hemen kendini belli ediyor Halvorson’un müziği. Müzisyen bu farkedilirliği 18 senedir ekipmanını değiştirmeyişine bağlıyor bir röportajında ve “değiştirdiğim tek şey onları kullanış biçimim ama 18 yıldır aşağı yukarı aynı efektleri kullanıyorum” diye de ekliyor. Hani hep aynı şeyleri yapıp rutine bindiğinde hayat, arada farklı bir şey yapmak ya da duymak istersin ya biraz da şok etkisi yaratmak için bünyenizde, işte Halvorson’un müziği ve arada beklenmedik yerlerde giren “distorted sound”ları da öyle bir şey benim için. Bazı pedallardaki sesleri şans eseri keşfetmiş olup ardından kendi “sound”una eklemiş olması da müzisyenin yeniliklere açıklığının en güzel kanıtı.

Mary Halvorson (Photo: internet/unknown)
Bu senenin başında çıkan “Code Girl”, 2 CD’lik 14 orijinal Halvorson bestesinden ve sözlerinden oluşan bir albüm. Halvorson önce sözleri yazmış ardından bu sözlere beste yapmış. Sözleri dinlediğinizde geleneksel bir düzen içinde olmamalarını müzisyen “yaratıcı yazım teknikleri dersi almadığım için kafamda yapmam ve yapmamam gerekenler yoktu yazarken, dolayısıyla da özgür davranabildim ve benim için tamamen açık ve yeni bir alandı söz yazmak” şeklinde açıklıyor. Gitarda Mary Halvorson, basta Michael Formanek, davulda Tomas Fujiwara’dan oluşan trioya trompette yetenekli Ambrose Akinmusire ve vokalde Amirtha Kidambi ekleniyor albümde. Vokalist Kidambi müthiş heyecanlı bir keşif oldu benim için bu albümle. Adını ilk defa duydum. Klasik eğitim almış olan vokalistin farklı gruplarla işlerini de dinledikten sonra “Code Girl” için biçilmiş kaftan olmasına şaşırmadım. Vokalistin “Elder Ones Quartet” işlerini dinlemenizi de tavsiye ederim. Albümün adı olan “Code Girl”, Halvorson’un mentoru Anthony Braxton’dan gelmiş. Bundan birkaç yıl önce hep birlikte turnedelerken Halvorson şarkı sözlerini defterine not ederken Braxton “code girl” kelimesini söyleyince onu da not etmiş. Ardından şakayla karışık gitarist “kod nedir?” diye sorunca Braxton “5-5-5-5” diye yanıtlamış ve böylece albümün bembeyaz kapağındaki 5 rakamlarından oluşan “Code Girl” yazısı ortaya çıkmış. Yine beni benden alan, kafamı açan ve ilham veren bir Mary Halvorson albümü daha. Umarım en kısa zamanda canlı olarak ta dinleme şansına erişebiliriz Halvorson’u. İyi dinlemeler. Müzikle kalın, canlı müziği desteklemeye devam edin!