Çamur’un Çığrık, Gormot’un Selvi Boylum Al Yazmalım yorumlarının ardından Moğollar’a Saygı albümünün üçüncü şarkısı “Güm Güm” 7 Ocak Cuma, yani Moğollar’ın efsanevi davulcusu Engin Yörükoğlu’nun 76. doğum gününde yayınlandı. Güm Güm, 23 Nisan 2010 tarihinde kaybettiğimiz Engin Yörükoğlu’nun bestesi. Şarkıyı ise Yörükoğlu gibi çok yönlü bir baterist olan Ediz Hafızoğlu kendi grubu Nazdrave ile yorumluyor.
Proje için yapılan çağrıya yanıt veren müzisyenlerin Moğollar parçalarına yaptığı yorumlar, belirli aralıklarla dinleyiciyle paylaşılmaya devam edecek. Grubun 55. yaş günü olan 6 Aralık 2022’de ise bu yorumların plak formatında yayımlanması planlanıyor. Birbirinden farklı müzikal yaklaşımlara sahip müzisyenler, Moğollar külliyatından seçtikleri parçaları yeniden yorumlarken, bu şarkıların kapak görselleri de illüstrasyon dünyasının yükselen isimleri tarafından tasarlanacak. Böylece, bu projeyle müzik tarihimize hem müzikal hem görsel olarak önemli bir not düşülmesi hedefleniyor. Bu bağlamda Güm Güm’ün kapağını Simay Bahçıvan çizdi.
Ediz Hafızoğlu’nun Moğollar ile tanışması mezunları arasında Cahit Berkay’ın da bulunduğu Kabataş Erkek Lisesi’nde okuduğu dönemlere dayanıyor. Cahit Berkay ile okulda gerçekleşen bir söyleşide tanışıyor. Bilgi Üniversitesi’nde okurken o dönem müzik bölümünde hocalık yapan Serhat Ersöz’den ders alıyor. Bir akşam çalarken izlemeye Engin Yörükoğlu geliyor ve programdan sonra saatlerce muhabbet ediyorlar. Sonra Ediz Hafızoğlu ile Moğollar sürekli İstanbul Atatürk Havaalanı’nda karşılaşır oluyorlar. Havaalanı muhabbetleri yıllarca sürüyor.

Ediz Hafızoğlu
Ediz Hafızoğlu, Engin Yörükoğlu ile ilgili ilginç bir anısını şöyle anlatıyor; “Bir gün Çapa Onkoloji’de hemşire olan teyzem telefonda muhabbet arasında ‘Ediz bir hastam var, o da senin gibi davulcu, hastaneye gelirsen size tanıştırayım’ dedi. Meğer hasta olan Engin Abi’ymiş. İnanamadım. Tedavi sonrasında toparlayınca tekrar Atatürk Havalimanı’nda karşılaştığımızda ‘Abi sana bakan Gılman Hemşire benim teyzem’ dediğimde o da inanamamıştı. Hayat böyle tesadüflerle dolu işte. Şimdi kız kardeşim aynı serviste hemşire. Yolum düştüğünde hep Engin Abi geliyor aklıma…”
Ediz Hafızoğlu’nun projeden haberdar olup grubu Nazdrave ile bir parçası olmak isteyince parça seçimi de doğal olarak “Güm Güm” oldu. Zira doğal olan bir Engin Yörükoğlu bestesini yine bir davulcunun yorumlamasıydı. Ediz Hafızoğlu’nun enstrümantal bir şarkı seçmenin vermiş olduğu özgürlüğü sonuna kadar kullandığı Güm Güm yorumu albümün ilgi çeken yorumlarından biri olmaya aday. Moğollar’a Saygı albümü dahil olmak isteyen herkese açık bir proje olduğu için kaç şarkı yorumlanacak henüz belli değil. Ancak Güm Güm’ün en şahsına münhasır yorumlardan biri olacağı şimdiden belli.
Müzik: Engin Yörükoğlu
Barış Doğukan Yazıcı – Trompet
Engin Recepoğulları – Tenor Saksafon
Adem Gülşen – Tuşlu Çalgılar
Orhan Deniz – Bas Gitar
Ediz Hafızoğlu – Davul, Perküsyon
Berk Kula – Miks
Evren Arkman – Mastering
Simay Bahçıvan – illüstrasyon ve kapak tasarımı
Not: Davul kayıtları Ferit Odman’ın stüdyosunda, nefesli kayıtları Halil İbrahim Işık ‘’Keyboardİstanbul’’ stüdyosunda yapıldı. Adem ve Orhan kayıtları evlerinde yaptılar.
Ediz Hafızoğlu
19 Eylül 1980’de Bulgaristan’ın Silistre şehrinde doğan Ediz Hafızoğlu’nun müzik hayatı babasının darbuka çalmayı öğretmesi ve özellikle de dedesinin ısrarları neticesinde 7 yaşında saz / bağlama öğrenimi ile başlar.
1992 yılından itibaren Bulgaristan’da kurulan ‘’Sakin Tuna Sanat Topluluğu’’ ile neredeyse tüm ülkeyi gezer, darbuka çalar sayısız konsere çıkar ve yarışmalarda ödüller kazanır. Davul çalmaya 1995 yılında Kabataş Erkek Lisesi orkestrası ile başlar.
2000 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümüne girer.
2003 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Jazz Performance bölümünü tam burs alarak kazanır. Burada Ricky Ford, Cengiz Baysal, Donovan Mixon, Can Kozlu, Selen Gülün gibi değerli hocalarla çalışır. Aynı dönemde Aydın Esen ile özel çalışmalar yapar.
Yıllarca 200’den fazla albümde davul çalmış olan Ediz Hafızoğlu Nazdrave projesi ile solo kariyerine de devam etmektedir. 2014 yılında ‘’Nazdrave’’, 2016 yılında Nazdrave feat. Harald Lassen ‘’Live At 22nd Istanbul Jazz Festival’’, 2018 yılında Nazdrave 13 albümleri, 2019 yılında da ‘’Üç Türkü’’ isimli EP’yi yayımlamıştır.
Nazdrave projesinin yanında grup elemanı olarak yer aldığı proje ve gruplar şunlardır: Ceza, Jülide Özçelik, Elif Çağlar Quartet, Cem Tuncer Quartet, Yansımalar, Alp Ersönmez ‘’Cereyanlı’’
Bugüne kadar birlikte çalıştığı müzisyenlerden bazıları: Ricky Ford, Dusko Goykovich, Eddie Henderson, Arto Tunç Boyacıyan, İmer Demirer, Roy Hargrove, Roberta Gambarini, Randy Brecker, İbrahim Maalouf, Wolfgang Muthspiele, Paula West, Kevin Mahagony…