29 Ekim 2002 tarihinde ilk kez açılan Nardis Jazz Club 29 Ekim 2021’de 19. yılını bitirip 20. yılına başlıyor. O günden bugüne haftada 6 gün canlı caz müziği konserleri verilen Galata’da bulunan Nardis Türkiye’de 20 yıla ulaşan yaşayan tek caz kulübüdür.
Nardis’te çalınan müzik çoğunlukla 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren tüm dünyada sanat müziği olarak kabul ve saygı gören caz müziğinin çeşitli alt türleridir. Ayrıca Nardis 20 yıl boyunca caz dışında, sınırlı sayıda da olsa Türk sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Dünya Müziği ve Akustik Rock müzik türlerinin nitelikli örneklerine sahne olmuştur.
Nardis’in maksimum dinleyici kapasitesi 120’dir. Ortalama olarak ayda 1800 yılda yaklaşık 20000 dinleyiciye canlı nitelikli müzik sunulmaktadır.
Nardis genelde Türk müzisyen ve gruplarına sahne vermekle birlikte tüm dünyaca tanınan caz müziğinin önemli isimlerini de sahnesinde ağırlamıştır ve dinleyicisiyle sıcak bir ortamda bu uluslararası isimleri çok makul bilet fiyatlarıyla dinlemelerine olanak sağlamıştır.
Nardis ilk gününden beri uluslararası benzerlerinde olduğu gibi, müzik, müzisyen ve dinleyiciye saygıyı ön planda tutmuştur. Caz kulüplerinin genel standardı olan sessizlik politikasıyla bir eğlence mekanı değil, dinleyicilerin masalarda oturup bir şeyler de tüketebileceği bir konser mekanı olmuştur.

Nardis Jazz Club (Photo: Sedal Antay)
Caz ve nitelikli müzik türleri denilince 20 yıldır sürdürdüğü istikrarlı seviyesiyle İstanbul ve Türkiye’de ilk akla gelen mekan olan Nardis ayrıca yurt dışında da hem caz müzisyenleri hem de caz dinleyicileri tarafından yaygın olarak bilinmektedir. Nardis, prestijli Amerikan caz dergisi Down Beat’de dünyadaki en önde gelen caz mekanlarından biri olarak yıllarca listelenmiştir. Ayrıca dünyaca ünlü gezi dergi ve siteleri İstanbul’da gidilecek yerlerden biri olarak Nardis’i önermektedir.
Nardis 2005 yılından beri her yıl (Pandemi nedeniyle 2021 yılı hariç) “Genç Caz Vokal Yarışması” düzenlemektedir. Kazananlar ya da jüri tarafından takdir görenler yurt dışındaki yarışmalara Nardis tarafından masrafları karşılanmak suretiyle gönderilmektedir. Ayrıca 2010-11 yıllarında IPMN EU Sivil Toplum Projesi‘ni de başarıyla bitirmiştir.
Nardis kurulduğundan beri genç caz müzisyen ve gruplarına sahnesini açmış hem bu gençlerin gelişmesine ortam sağlamış, hem de gençlerin kendi kitlesini yaratıp caz müziği ve kitlesinin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmuştur.
2022 yılı hedefleri olarak Nardis caz ağırlıklı nitelikli canlı müzik sahnesi olma özelliğini haftada 6 gün olarak sürdürmeye devam edecektir. Nardis genç müzisyenlere ve gruplara sahne vererek desteğini sürdürecektir.
Nardis nitelikli müzik konserlerinin daha geniş kitlelere ve İstanbul dışındaki şehirlere de ulaşabilmesi için organizasyonlar planlamaktadır. Bu anlamda İstanbul’daki yerel yönetimlerin düzenlediği festivallerle işbirliği ve destek planlamaktadır.
Nardis’in 20 yıllık süreci ve daha önceki Türkiye’de caz müziği birikimini ileriki yıllara taşımak için bir “Caz Müzesi” projesi oluşturulması için çalışmalara başlanmıştır.