28 Haziran 2022 Salı günü Volkswagen Arena’da gerçekleşen ve 2 saat süren Nardis Jazz Kulübü 20. Yıl Kutlaması: Nardis Yıldızları ve Roberta Gambarini konseri 29. İstanbul Caz Festivali’nin en çarpıcı konserlerinden birisiydi.
Gecenin sunuculuğunu Yekta Kopan üstlenmişti. Öncelikle, o gün kaybettiğimiz ünlü aktör Cüneyt Arkın’ı ve ağız armonikası virtüözü ‘Balarısı’ lakaplı Ahmet Faik Şener’i anarak söze başladı. Seyirciler alkışlarıyla onlara olan saygılarını ve sevgilerini gösterdiler. Daha sonra Roberta Gambarini’nin Covid testinin pozitif çıkması nedeniyle geceye katılamadığını öğrendik. Bu haberlerin üzerine konser biraz buruk başladı ama ilk parçayla birlikte seyirci hemen havaya girmeye başladı.
Konserin içeriğine geçmeden önce Nardis Jazz Kulübü’nün Türkiye’deki rakipsizliğini ve öncülüğünü ortaya koymak adına, Türkiye Caz Arşivi’nden 20 yıl boyunca orada sahne alan müzisyenlerin bir istatistiğine yer vereyim.
20 yılda 2.124 farklı caz müzisyeni sahne almış ve bunların %60’ı yerli, %40’ı yabancı müzisyen. Bir kısmı senelerce kulüpte sahne almış kişiler; bir kısmı belki de sadece bir gece sahne almış kişiler. Vokalistlerin ağırlığı tabloda hemen göze çarpıyor; bunun önemini her sene düzenlenen “Nardis Genç Caz Vokal Yarışması”ndan da anlayabilirsiniz! Konser gecesi Ferit Odman’ın dile getirdiği gibi Nardis bir laboratuvar, bir okul; müzisyenlerin özgürce takılabilecekleri, kendilerinden daha deneyimli müzisyenlerle sahne alarak kendilerini geliştirebilecekleri ve en önemlisi güven kazanabilecekleri bir ortam. Meltem Ege’nin Amerika’da doktora yaparak ve başarılı bir caz müzisyeni olarak bizi temsil edeceği yolculuğun belki de en tatlı başlangıç noktası! Sibel Köse’nin konser gecesinde Zuhal Focan’ı tekrar sahneye çağırıp sevgiyle sarılmasındaki sıcaklık!… İnsan duygusallaşıyor; bu senelere yayılan dostluğu, samimiyeti, jazz paylaşımını ve müzisyenlerin gelişimini düşününce!
Konser gecesine dönersek, 22 müzisyenin farklı formlarda (Quartet, Quintet, Sextet, Septet, Octet) sahne aldığı hem hareketli, hem de ballad’ların yer aldığı güzel bir seçki karşımızdaydı. Line-up’ları ve set-list’i ilginize sunuyorum.

Sibel Köse & Zuhal Focan (Photo: Taşdemir Aşan)
1- The Cat (Beste: Cem Tuncer)
Grup Formu: Quartet
Kağan Yıldız – Kontrbas (solo)
Fırtına Kıral – Davul
Cem Tuncer – Gitar (solo)
Engin Recepoğulları – Tenor Saksofon (solo)
2- Twenty Something (Beste: Jamie Cullum)
Grup Formu: Quintet
İpek Dinç – Vokal
Kaan Bıyıkoğlu – Piyano
Baran Say – Kontrbas
Erhan Seçkin – Davul (solo)
Yahya Dai – Tenor Saksofon (solo)
3- It’s Hard To Be a Woman (Beste: Dilek Sert Erdoğan)
Grup Formu: Sextet
Dilek Sert Erdoğan – Vokal
Uraz Kıvaner – Piyano
Baran Say – Kontrbas
Erhan Seçkin – Davul
Yahya Dai – Tenor Saksofon (solo)
Bulut Gülen – Trombon (intro)
4- Free For All (Beste: Wayne Shorter)
Grup Formu: Sextet
Kaan Bıyıkoğlu – Piyano (solo)
Ozan Musluoğlu – Kontrbas
Ferit Odman – Davul
Engin Recepoğulları – Tenor Saksofon
Barış Doğukan Yazıcı – Trompet (solo)
Bulut Gülen – Trombon (solo)
5- What’s Goin’ On (Beste: Marvin Gaye)
Grup Formu: Septet
Aydın Kahya – Vokal
Uraz Kıvaner – Piyano (solo)
Baran Say – Kontrbas
Erhan Seçkin – Davul
Engin Recepoğulları – Tenor Saksofon
Barış Doğukan Yazıcı – Trompet
Bulut Gülen – Trombon
6- Nardis (Beste: Miles Davis)
Grup Formu: Quintet
Ozan Musluoğlu – Kontrbas (solo)
Fırtına Kıral – Davul
Önder Focan – Gitar (solo)
Şenova Ülker – Trompet
Bulut Gülen – Trombon

Nardis Yıldızları/Nardis All Stars (Photo: Taşdemir Aşan)
7- Cry Me A River (Beste: Arthur Hamilton)
Grup Formu: Sextet
Meltem Ege – Vokal
Ozan Musluoğlu – Kontrbas
Fırtına Kıral – Davul
Önder Focan – Gitar
Şenova Ülker – Trompet (solo)
Bulut Gülen – Trombon (solo)
8- Basquiatet (Beste: Ferit Odman)
Grup Formu: Quintet
Uraz Kıvaner – Piyano (solo)
Kağan Yıldız – Kontrbas
Ferit Odman – Davul (solo)
Engin Recepoğulları – Tenor Saksofon (solo)
Barış Doğukan Yazıcı – Trompet (solo)
9- If You Never Fall In Love With Me (Beste: Sam Jones)
Grup Formu: Quintet
Sibel Köse – Vokal
Kürşad Deniz – Piyano (solo)
Kağan Yıldız – Kontrbas
Ferit Odman – Davul
Engin Recepoğulları – Tenor Saksofon (solo)
10- But Beautiful (Beste: Jimmy Van Heusen)
Grup Formu: Sextet
Hayati Kafe – Vokal
Kürşad Deniz – Piyano
Kağan Yıldız – Kontrbas
Ferit Odman – Davul
Cem Tuncer – Gitar
Engin Recepoğulları – Tenor Saksofon (solo)
11- It Don’t Mean A Thing (Beste: Duke Ellington)
Grup Formu: Octet
Vokal: İpek Dinç, Dilek Sert Erdoğan, Aydın Kahya, Meltem Ege, Sibel Köse, Hayati Kafe
Piyano: Kaan Bıyıkoğlu, Uraz Kıvaner, Kürşad Deniz
Kontrbas: Kağan Yıldız, Baran Say, Ozan Musluoğlu
Davul: Fırtına Kıral, Erhan Seçkin, Ferit Odman
Gitar: Cem Tuncer, Önder Focan
Tenor Saksofon: Engin Recepoğulları, Yahya Dai
Trompet: Barış Doğukan Yazıcı, Şenova Ülker
Trombon: Bulut Gülen
Konserde vokalistlerin kendilerine has yorumlarıyla farklı duyguları ve deneyimleri yaşamış olduk. Dilek Sert Erdoğan’ın kendine ait bestesiyle bir James Bond filmini yaşıyorduk sanki. Meltem Ege’nin coşkusunu ve duygularını bütün çıplaklığıyla hissettirdiği söyleyiş stili de seyirci de büyük ilgi topladı. İpek Dinç, Aydın Kahya, Sibel Köse ve İsveç’ten İKSV’nin Ömür Boyu Başarı Ödülü’nü almak için gelmiş Hayati Kafe’yle sonlanan vokal cümbüşü farklı farklı tatlar bıraktı seyircide. Sololarıyla üflemeliler de çok başarılıydı!
Konserin sonunda seyircilerin arasına gelen Cem Tuncer gitarıyla ve Barış Doğukan Yazıcı trompetiyle unutulmaz anlar yaşattı.
Daha önce hiç bir yerde paylaşılmamış bazı bilgileri de buraya kadar ilgiyle okuyanlarla paylaşmak isterim. Türkiye Caz Arşivi projesi sayesinde Nardis Jazz Kulübü’nün 20 yıllık konser istatistiklerinden derlediğim iki tablo aşağıda yer almaktadır. İlk tabloda, bu gece sahne alan 22 müzisyenin Nardis’te sahne alma sayıları gösterilmektedir. Tabi burada bazı geceler konuk olarak bir kaç parçaya eşlik etmeleri dahil değildir; onlar da tespit edilip eklense, ne kadar çok gecede yer aldıkları çarpıcı bir şekilde görülecektir!
Aşağıdaki tabloda ise görüleceği üzere, Temmuz 2022’ye girerken, Nardis’te 5.250 konsere ulaşıldı! Bu başarının mimarı olan Focan’larla yaptığım kısa sohbette çok önemli noktalara parmak bastılar. Zuhal Focan öncelikle, seyircilerin mekana gelmek için plan yapmalarından mekandan ayrılana kadar her anda Nardis’in ulaşılabilir sesinin olduğundan bahsetti. Web sitesinden ya da sosyal medyadan mekanda çıkacak müzisyenler hakkında detaylı bilgi alabilmenizin yanında, başka sorularınız için Nardis’in telefonunu çevirdiğiniz takdirde mutlaka karşınızda birinin sizi karşıladığını söyledi. Aynı şekilde, mekanda da bu muhataplarınız hep size destek olmaktadır. Bu, dünyanın çok az jazz kulübünde elde edilebilecek bir hizmettir… Önder Focan’la konuştuğumda ise inşa ettikleri sürdürülebilir sistemden bahsetti; genç jazz’cılara kulüpte sıklıkla yer verilerek bir altyapı oluşturulduğunu, onlar geliştikçe müzisyen havuzunun genişlediğini ve daha farklı konserler sunabildiklerini dile getirdi. Futbolda kulüplerimiz, şehirlerimizde belediyelerimiz altyapıya ne kadar önem verdikleri tartışılır ama jazz’da Nardis’in 20 yılda yetiştirdiği jazz müzisyenleri ortada!
Bu tabloda, Nardis Jazz Kulübü 2002 senesinin Ekim ayında açıldığı için o yılda konser sayısı az görünmektedir. Pandemi nedeniyle 2020 yılında 4 ay, 2021 yılında ise 6 ay kulüp kapalı kalmıştır; o nedenle de o senelerde konser sayısı beklenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bu sene ise henüz 6 ayı tamamlamış bulunduğumuz için konser sayısı yine ortalamanın altındadır.
Sözlerime son noktayı koyarken, Nardis Jazz Kulübü’nün her zaman bizimle yaşayacağını dile getirmek isterim. Bir gün gitmesek de, duymasak da, Önder Focan’ın orada gitarının ilmik ilmik dokuduğu o notalar hep aklımızda kalacak! Zuhal Focan köşesine kurulmuş, uzaktan bize sıcak gülümsemesiyle el sallayacak! Ali Focan‘ın balkondan ses ayarlarını gerçekleştirdiğini bileceğiz! Nardis’in yıldızları jazz’ı coşkulu sesleriyle yaşatmaya devam edecek! Müdavimler kulübe yine gelecek! Nardis çalışanları bardaklarımıza keyif dolduracaklar!