Oğuz Büyükberber’in metod kitabı doğaçlama ve besteciliğe sanatçının perde içeriği üstünden yaklaşımını anlatıyor. Bu metod, özgün perde gruplarını ana yapı taşı olarak kullanarak uyumlu ve uyumsuz seslere organik bir şekilde dönüşen kompleks melodik ifadelerin nasıl elde edilebileceğini açıklıyor. Bu perde grupları özünde kendi ses aralıklarına aitler ve bir perde sınıfı veya oktav eşitliğine sahip değiller. Yazar bunları “Spiraller” olarak adlandırıyor. Bunlar teknik olarak spirallerin matematiksel formüllerine dayanmasa da Büyükberber bu perde gruplarının genel karakteristiklerini spirallerin dönen yapısına benzetiyor. Bu setler, katlanarak veya modülasyon ile dışa doğru bükülme hissi yaratabiliyor.
Bu metodda yer alan 35 spiral hakkında yapısal açıklamalar, tekrarların veya katlanma noktalarının (eğer uygunsa) parçalarına ayrılmasına yer verilirken bir yandan da müzikal cümleler içindeki uyumlu ve uyumsuz ses aralıklarınlarının farklı seviyelerini gösteren egzersizler paylaşılıyor. Bu yaklaşımın nasıl müziksel bir içerikte kullanılabileceğini daha detaylı anlatmak adına kitapta 12 minyatür eser ve 6 konser parçası yer alıyor. Bu minyatür parçalar sadece bu spirallerden bazılarının kullanılması ile bestelenmişken konser parçaları spirallerin bestecilik ve doğaçlamada, farklı formları bir etmek, transpose etmek ve in/out çalmak da dahil olmak üzere, nasıl kullanılabileceğini gösteren daha kompleks yolları ele alıyor.
Bu kitaptaki tüm bilgiler özellikle klarnetin ses rengi genişliği için yazılmış olup aynı zamanda aralık düzenleri odaklı gelişmiş klarnet tekniği olarak da kullanılabilir.
Kitabı buradan satın alabilirsiniz.