Türkiyeli müzikseverler, Tunuslu udi Anouar Brahem’i albümlerinden, konserlerinden ve Barbaros Erköse, Kudsi Erguner gibi Türkiyeli müzisyenlerle yaptığı kayıtlardan tanıyorlar. Fakat, 1990’lardan itibaren tüm dünyada dinlenir olmasını sağlayan “dünya müziği” akımına muhalefeti, ud enstrümanının Batı’daki algısını dönüştürecek şekilde restore edişi, politik duyarlığı, benzer duyarlıktaki sinemacılarla işbirlikleri, daha az bilinir. Orhan Kahyaoğlu, Duru, Derin, Çıplak’ta müziğe başladığı zamanlardan bugüne Brahem’in seyahatini izliyor; tüm albümlerini, şarkılarını incelikle yorumluyor. Duru, Derin, Çıplak Türkiye’de, hatta muhtemelen dünyada Anouar Brahem üzerine yazılmış kitap hacmindeki ilk metin.
Anouar Brahem Tunus’un Medina bölgesindeki Halfaouine şehrinde, 20 Ekim 1957’de doğmuştur. Gravürcü ve hattat olan babasının teşvikiyle ud çalışmalarına 10 yaşındayken, Tunus Ulusal Müzik Konservatuvarı’nda ud ustası Ali Sriti ile başlamıştır. Bir müddet sonra kendi bestelerini yazmaya ve birçok farklı kültür merkezinde solo konserler vermeye başladı. Perküsyoncu Lassad Hosni’nin kendisine eşlik ettiği ve yapımcılığını da kendisinin üstlendiği bir albüm çıkarttı. 1981’de Paris’e yaptığı yolculuk çok farklı alanlardan müzisyenlerle tanışmasını sağladı. Thalassa Mare Nostrum adlı balesi için Maurice Béjart ile birlikte ve Costa Gavras’ın filmi Hanna K. için de lavtacı olarak Gabriel Yared ile birlikte çalıştı. 1985’te Tunus’a döndü. Kartaca Film Festivali’nde çalması için kendisine yapılan davet, Liqua 85 grubunu bir araya getirme fırsatını sundu. Bu grubun üyeleri arasında Abdelwaheb Berbech, Erköse Kardeşler, François Jeanneau, Jean-Paul Celea, François Couturier ve daha birçok müzisyen yer alıyordu. Projenin başarısı Brahem’e, Tunus’un Büyük Ulusal Müzik Ödülü’nü kazandırdı. 1987’de Tunus Şehri Müzik Topluluğu’nun (EMVT) müdürlüğüne atandı. Bu dönemdeki belli başlı yapımları, “Leïlatou Tayer” (1988) ve “El Hizam El Dhahbi” (1989) oldu.
Rabeb (1989) ve Andalousiat (1990) ile klasik Arap müziğine dönüş yaptı. Ennaoura el achiqua, hem basında hem de kamuoyunda önemli etki bıraktı. Tunuslu müzisyenler Bekir Semli ve Lassaad Hosni ile birlikte Barzakh’ı kaydetti. 1991 yılında Barbaros Erköse ve Kudsi Ergüner’le Conte de L’Incroyable Amour adlı albümünün kaydını tamamladı. 1994’te Norveçli saksofoncu Jan Garbarek ve Pakistanlı tabla ustası Shaukat Hüseyin ile Madar adlı albümünü çıkarttı. Anouar Brahem, aralarında Nuri Bouzid, Ferid Boughedir, Moufida Tlatli, Iachou Shakespeare ve Mohamed Driss’in yer aldığı yönetmen ve yazarların eserleri için birçok film ve oyun müziği besteledi. Saksofonda John Surman ve başta Dave Holland ile kaydettiği Thimar adlı albüm, Almanya’da Preises der Preis der deutschen Schallplattenkritik adlı ödülü kazandı, İngiliz dergisi Jazz Wise tarafından da Yılın En İyi Jazz Albümü seçildi.
Orhan Kahyaoğlu (d. 1960, İstanbul -), Türk şair, yazar, editör ve eleştirmen.
1979’da Kadıköy Anadolu Lisesi’nden mezun olan Kahyaoğlu yüksek öğrenimini İ. Ü. İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamladı. Şiir ve poetika sorunları üzerine yoğunlaşan inceleme ve denemelerini dönemin Şiir Atı, Varlık, Kitaplık, Virgül, Yasakmeyve gibi önde gelen şiir, edebiyat ve kitap dergilerinde okurla paylaştı. Şiir dergiciliğinde iz bırakmış Sombahar (1990-1996) ve Ludingirra (1997-2000) dergilerinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Çağdaş Türkçe şiirin ustaları ve yapıtları üzerine kaleme aldığı ve hazırladığı ayrıntılı irdeleme ve dosyaların yanı sıra, Melih Cevdet Anday şiiri üzerine eğilen Güneşte Ayıklanmış ve Ece Ayhan şiirini ele alan Mor Külhani başlıklı iki ayrı araştırma-derleme çalışması 2004 yılında kitap olarak yayımlandı. Kaleme aldığı popüler müzik yazıları 1980’lerin başından itibaren Stüdyo İmge, Metronom, Jazz gibi çok sayıda müzik dergisinde ve Milliyet, Hürriyet, Cumhuriyet, Radikal başta olmak üzere birçok günlük gazetede yayınlandı. Bazı televizyon kanallarında yayın danışmanlığı da yapan Kahyaoğlu birçok müzik programını da yayına hazırladı; Söz Uçar isimli on üç bölümlük şiir belgeselinin hazırlık ve yapımında görev aldı. 1995-2002 yılları arasında Akademi İstanbul Müzik Bölüm Başkanlığını yapan Kahyaoğlu, Müzik Sosyolojisi, Caz Tarihi, Dünya Müziği, Türk Pop Tarihi alanlarında ders verdi.