Dijital dünyada her ne kadar sayıları epeyce azalsa da koleksiyoncular için hala mabed kabul edilen bir plakçıya gittiğimizde klasik, jazz, rock, pop diye kategorilendirilmiş bölümler epeyce işimize yarar, özellikle yeni müzisyen ya da albümleri bulma işimizi oldukça kolaylaştırır. Ama bazı müzisyenler vardır ki, bu kategoriyi yapanları epeyce düşündürür, çünkü hemen hemen dünyadaki tüm müzikleri içselleştiren ve bestelerine yansıtan bu grup ve müzisyenler belirli bir kategoride olmayı zaten kendileri de istememişlerdir.
Yazımızda kendisinden bahsedeceğimiz ve özellikle şiir bestelerinden örnekler dinleteceğimiz Serdar Ateşer bu kategorinin eşsiz müzisyenlerindendir.
Bugüne kadar dört albüm yayınlayan Serdar Ateşer’in, enstrümantal ağırlık olan ilk iki albümünden sonra gelen “Avdet Seyri”yle beraber şiir bestelerine yer verdiği görülmektedir. Tüm parçaların sözlü olduğu son albümü “İş İşten Geçer Geçmez Ordayım”ın kitapçığında ise Edip Cansever, Murathan Mungan gibi şairler, Leyla Tuna, Meltem Ahıska gibi şarkı sözü yazarlarının isimlerini okumaktayız.
Sırasıyla tüm çalışmalarından bahsedeceğimiz sanatçımızın gelin önce dijital ortamda en çok dinlenen şarkısına kulak verelim. “İstemeyerek” adlı bu parçanın sözleri değerli şairimiz Murathan Mungan tarafından şarkı yapması için özel olarak Serdar Ateşer’e verilmiş…
İstemeyerek istemeyerek / Murathan Mungan
Kırarız birbirimizi incitiriz / Ah istemeyerek istemeyerek / Seviliriz redederiz / Severiz istenmeyiz / Ah istemeyerek istemeyerek / Değişmek gerek oysa büyümek gerek /Düşlerimiz çocuk, kendimiz çocuk /Kaç aşktan, kaç dostluktan, kaç oyundan kovulduk /Ah istemeyerek istemeyerek / Kötü değiliz belki mızıkçıyız biraz/ Yalancı neşeler saçma düşlerle avunduk /Kızdık mı, Küstük mü hırçınlaşırız / Ah istemeyerek istemeyerek /Kırarız birbirimizi incitiriz / Ah istemeyerek / istemeyerek / Seviliriz redederiz /Severiz istenmeyiz / Ah istemeyerek istemeyerek
Serdar Ateşer’in diskografisine baktığımızda en çok Murathan Mungan’ın şiir ya da şarkı sözlerini bestelediği görmekteyiz. Şarkı sözleri diyoruz zira Murathan Mungan’ın müzikle olan ilişkisi çok özeldir ve başta “Yeni Türkü” olmak üzere pek çok grup ve müzisyen tarafından mısraları bestelenmiştir. “Murathan’ın tercihi de genellikle şarkı sözü olanların bestelenmesi” diyen Serdar Ateşer’se şairin hem şiir ve hem de şarkı sözlerini bestelemiştir.
Ateşer hayranları için özel bir yeri olan Avdet Seyri albümündeki diğer çalışmalara göz atmadan önce sanatçımızı sizlere biraz daha yakından tanıtmak istiyorum.

Serdar Ataşer (Photo: internet/unknown)
Serdar Ateşer odasına kapanıp babasının klasik müzik plaklarından, özellikle de keman konçertoları ile kulağını kendi kendini eğitmeye başladığında henüz ilkokuldaydı. Erken yaşta edindiği müzik zevki öyle bir seviyeye ulaşmıştı ki bu durum pop ya da rock dinleyen arkadaşları arasında kaliteli bir şeyler dinlediği için kendisinde utanma duygusu bile yaşatıyordu.
Her müzisyenin ortak hikayesine benzer olarak çok geçmeden kendisine bir tane gitar aldı ve bu durum pek tabi evde hemen problem oldu. Neyseki müzikle ilgilenmesi sıkıcı okul derslerini boşlaması için bir fırsat yarattı. Artık o ve arkadaşları liselerini temsil edecekleri için okullarının çok amaçlı salonunda istedikleri kadar müzik yapabileceklerdi.
Nitekim Ateşer 1976 yılında İstanbul Erkek Lisesi’nde okurken Hakan Gürses ve çocukluk arkadaşım dediği Ayşe Tütüncü ile beraber Milliyet gazetesinin müzik yarışmasına katılırlar ve finale kadar yükselirler. Jüride Onno Tunç’un yer aldığı bu yarışmaki final parçaları ise Pink Floyd’un önemli bestelerinden biri olan “Time”dı.
Lise sonrası sanatçımızın müzik icracılığı arasına 12 Eylül darbecileri girdi. Ateşer dönemin ve ergenliğin ruhuyla her aydın genç gibi kendini siyasi olaylar içerisinde buldu. Müzik yapmanın hemen hemen olanaksız olduğu bu ortamı pek çok arkadaşı gibi yoğun müzik dinlemeler ve keşiflerle yine de verimli geçirdi.
Serdar Ateşer’in müzik yaşamı Mozaik Müzik Topluluğu ile 80’lerin ilk yıllarında yeniden aktif olarak başladı. Müzik tarihimizin en özgün gruplarından biri olan bu grupta besteci, vokalist, bas ve elektro gitarist olarak üç albüme imza attı, 1988 yılında grubun yayınladığı “Çook Alametler Belirdi’den sonra gruptan ayrıldı ve solo çalışmalarına ağırlık vermeye başladı. Bu tarihten sonra kendi deyimiyle yaşamında Cem Aksel,Turgut Alp Bekoğlu, İmer Demirer, Hakan Ayer gibi jazz müzisyenleri daha fazla yer almaya başladı.
Ateşer 1987 yılında “Shipahoy! (Bir Serdar Ateşer Kaseti)” adını verdiği ilk albümünü yayınladı. Dört kanallı bir kayıt aletiyle ev ortamında yapılan bu kayıt yine bizzat sanatçı tarafından çoğaltıldı ve dağıtıldı. Albümün ismindeki (Bir Serdar Ateşer Kaseti) yazmasının nedeni ise 80 yılların sonunda film sektöründe moda olan ve pekçok film afişinde görülen “Bir……… filmidir “ cümlesine yaptığı göndermeydi.
Serdar Ateşer’in sinema sektörüne yaptığı göz kırpma aynı yıl tesadüfi bir şekilde bu sektöre müzisyen olarak girmesine neden oldu. O yıllar reklam dünyasında müzik üreten Ateşer, ünlü yönetmen Nesli Çölgeçen ile tanıştı ve başrolünde Şener Şen’in yer aldığı sinema tarihimizin en özgün filmlerinden biri olan “Selamsız Bandosu” filminin müziklerini yaptı.
Ateşer 1989 yılında “Mütareke Yılları” adını verdiği ikinci albümünü yayınladı. Erkan Oğur, Gürol Ağırbaş, Turgut Alp Bekoğlu, Melih Özçelik, Nedim Nalbantoğlu, Hakan Kurşun, Levon Balıkçıoğlu ve Sumru Ağıryürüyen gibi isimlerin katkı verdiği albüm Ateşer’in hem ülkemizin yakın tarihine duyduğu merakı, hem de artık kendine ait bir stüdyosu olan sanatçının kendine has müzikal düzenlemelerini içeren eşsiz parçalardan oluşmaktaydı. Ateşer kurduğu stüdyosunda sadece kendi albümlerini değil, Bülent Ortaçgil’in “Bu Şarkılar Adam Olmaz”, Erkan Oğur’un “Bir Ömürlük Misafir” gibi önemli albümlerini kaydetti ve müzik direktörlüğünü yaptı.
Ateşer 1997 yılında üçüncü albümü “Avdet Seyri”ni çıkarttı. 15 parçadan oluşan bu albümde yine müzik dünyamızın saygın isimleri yer aldı. Ünlü tasarımcı Bülent Erkmen tarafından yapılan CD kapağından tutun da içinde yer alan kitapçığın da çok özenli olduğu albümde artık Serdar Ateşer’in multi-enstrümantalistliği yanında özgün vokal sound’u da duyulmaktaydı. Albümün bu yazıya konu olan bir diğer özelliği ise sanatçının ilk şiir bestelerine yer vermesiydi.
Serdar Ateşer diskografyasında hayranları tarafından özel bir yeri olan bu albümde yer alan ve aşağıda şiirin yazıldığı kağıdı görebileceğiniz “Fact Red” isimli şiir, sanatçının yakın arkadaşı Melih Özçelik tarafından yazılmıştı.
‘Avdet Seyri’nin son parçası ise yurt ve dışı edebiyat dünyasında saygın bir yeri olan şair ve yazar Lale Müldür’ün “La Luna” isimli uzun şiirinin ilk mısralarından bestelenmişti.
La luna / Lale Müldür
Bana zaman ver La Luna / Herşey bitti bak / Herşey / Ağlayarak gitti / Sular soğudu
Bir kurban düşüyor şimdi / Aramıza, La Luna / Üçümüzden bir kurban / serin bir çizgi çekiliyor gökyüzüne / Çok geç, çok geç artık

Serdar Ateşer (Photo: internet/unknown)
1998’de İstanbul’dan Ayvalık’a göç eden Serdar Ateşer, Eren Kazım Akay ve Aynur Doğan’ın ilk albümlerini, Derviş Zaim’in “Filler ve Çimen” filminin ve bazı belgesel ve dizilerin müziklerini yaptı. İzmir, Midilli ve Ayvalık’ta muhtelif gruplarla da çalan sanatçı 2012’de Mor ve Ötesi grubunun ‘Güneşi Beklerken’ albümünün prodüktörlüğünü de yaptı.
Serdar Ateşer 2018 yılında dördüncü albümü olan ve kapağında “Bu albüm, heyecanlanmaktan ve aşka gelmekten hoşlanmakla beraber, etrafında beliren davetkar toz bulutlarının içine hemen dalmayan ve adı yakıcı bazı hedefler için kendisinden istenen acil onayları, karşılaşacağı kırılıp zorlamaları da da göze alarak vermeyip, oraya hiç ulaşamayabileceği yollardan kendi hayali noktasına doğru ilerleyenlere adanmıştır” cümlelerini okuyabileceğiniz “İş İşten Geçer Geçmez Ordayım”ı yayınladı.
Cem Aksel, İskender Paydaş, Mesut Uçar, Onur Duygulu, Korkut Peker, Sumru Ağıryürüyen gibi kadim dostlarının yer aldığı bu albüm, tüm parçalarında mısraların yer almasıyla tüm albümlerinden ayrı bir değer taşımaktadır.
On parçanın yer aldığı albümde Edip Cansever, Murathan Mungan, Meltem Ahıska şairlerin şiir ve şarkı sözleri bestelenmiştir. Albümün açılış parçası Cemal Süreya ve Turgut Uyar ile birlikte ikinci yeni akımının en önemli şairlerinden olan Edip Cansever’in 1964 yılında yayınladığı ölümsüz eseri “Tragedyalar”ın üç nolu bölümünden mısralar içermektedir.
Serdar Ateşer bu şiiri kullanmasıyla ilgili “Edip Cansever’in sözlerini, o dönem yaşadığım Rumeli Hisar’daki iki arkadaşım, Suat ve Emine çifti bana tavsiye ettiler, bana çok uyduğunu söylediler ve ben Tragedyalar”ı şöyle bir okur okumaz çok heyecanlandım ve kuvvetli olarak hissettim gerçekten de o bölümdeki şiirlerden, ya da o şiirlerin bazı bölümlerinden özellikle, şarkılar yapabileceğimi…” demektedir.
Gücünüz Yok / Edip Cansever
Ve işte bir lokantaya girdiniz, garsonla çene çaldınız / Şarapla yiyecek bir şeyler söylediniz, hepsi bu kadar
Biraz da güldünüzdü aklınızdan geçen bir şeye/ Ya gülünç bir olaya, ya önemsiz bir söze / Ama az ötede düğmeleriyle oynayan / Ve yiyen tırnaklarını bir adam/ Duraksız sizi izliyordur belki de.
Her gün kitaplar, dergiler alsanız. / Postacı her gün mektup getirse / Sözgelimi bir resmi dairede / Fazlaca oyalansanız/ Şöyle bir iki otobüs kaçırsanız üst üste, neden olmasın/ Kaldı ki, hiçbir şey yapmasanız bile/ Tuhaftır/ Sanki herkes kuşkuyla bakacaktır yüzünüze.
Durmadan suçlusunuz / Durmadan suçlusunuz/ Durmadan suçlusunuz ve artık kendinizi/ Gücünüz yok ödemeye.
Giderek siz oluyorsa bütün bir kalabalık / Yüzünüz yüzlerine benziyorsa, giysiniz giysilerine / Ansızın bir hastanın kendini iyi sanması gibi / Gücünüz yetse de azıcık bağırsanız/ Bir yankı: durmadan yalnızsınız / Durmadan yalnızsınız.
… / suçlusunuz / Durmadan suçlusunuz/ Durmadan suçlusunuz ve artık kendinizi/ Gücünüz yok ödemeye.

Murathan Mungan (Photo: internet/unknown)
Serdar Ateşer’in diskografyasında Murathan Mungan’ın şiir ve şarkı sözlerini gerek kendisi, gerekse müzik dünyamızın Göksel, Jehan Barbur, Sumru Ağıryürüyen ve Koray Candemir gibi önemli müzisyenler için bestelediğini görmekteyiz. Nitekim “İş İşten Geçer Geçmez Ordayım” albümünde değerli şairimizin 1990 yılında yayınlanan “Mırıldandıklarım” isimli şiir kitabından “Soygun” ve “Kırılgan” adlı şiirlerinin besteleri yer almaktadır. Aynı albümde yine Murathan Mungan tarafından Serdar Ateşer’e bestelenmesi için verilen “Geç Tango” isimli şarkı sözlerini dinleyebilirsiniz.
Soygun / Murathan Mungan
Yorgun mesafeler / Hangi bedellerle alınmış / Yıkımların çekülünde / Uzlaşma noktaları / Belki siper, belki kazanılmış kaleler / Her ilişkide yeniden sınanan soygun teorileri / Birbirimizden yağmalanmış / Küflü, paslı ganimet / Hangisi ondurmuş ki acıları / Hangisi hangi yarayı sarmış / Kısa sevgi anları çakan şimşek / Ömürsüz / Yeniden kilitlenir kara bulutlar/ Herkes kendi sığınağını / Kendi dağına kazmış / Yıkık / Köprülerden geçemezsiniz / Göller esrarlı / karanlık duvarlarımızla vardık / Olacaktık / İçki masalarında deşilmiş / Çocukluk açığa çıktıkça ürperen / Yaralarımız / Bu kadar benzerken birbirimize / Neden bu kadar uzaktık / Sözcüklerimizde pençe izleri /—daha önce de biz yaralanmıştık— / Soygun akşamlarından kırık dökük dönerken geri / Söyleyin hangimiz kazanmıştık
Kırılgan / Murathan Mungan
Kırılgan bir çocuğum ben / Yüreğim cam kırığı / Bütün duygulardan önce / Öğrendim ayrılığı / Saldırgan diyorlar bana / Oysa / Kırılganım ben / Gözyaşlarım mücevher / Saklıyorum herkesten
Ürküyorlar gözümdeki ateşten / Ürküyorlar sözümdeki zehirden / Ürküyorlar o dur durak bilmeyen / Gözü kara cesaretimden
Diyorlar bir yanı sarp bir uçurum / Bir yanı çılgın dağ doruğu / Oysa böyle yapmasam ben / Nasıl korurum içimdeki çocuğu
Bir yanım çılgın nar ağacı / Bir yanım buz sarayı

Tomris Uyar (Photo: internet/unknown)
Albümde yer alan diğer bir Edip Cansever bestesi ise kendisinin de içinde olduğu “ikinci yeni” şiir akımının dört büyük şairinin de aşkı olan Tomris Uyar için yazılmış “Kaç Kişiydik” adlı şiirdir.
Kaç kişiydik şimdi pek hatırlamıyorum / Bir pazartesiyi uzun uzun konuştuk / Yüz librelik bir denizi / Oracıkta tükettik / Gözleri kör bir balık / Yanımızdan geçti
Ve soruldu / o zaman ki biz neydik / yılgınlıktan çekilmiş sipsivri bir bıçak gibiydik, öyleydik / öyleydi, sevgililik
Ve bahri muhitte yolcusuz / Bir geminin / Dumanı ve kendisi / Olmayan bir geminin / Sarsıntısı dünyayı işledi / Çekti çevirdi / Sıcağı sıcağına bir şiir okundu / Hepimiz dinledik
ve soruldu…
Albümün 9. parçası olan “Silahlı Eleştiriler”se yine, Edip Cansever’in “Tragedyalar”ından bir bölümdür
Silahlı Eleştiriler / Tragedyalar III / Edip Cansever
Gün bitti saat kaç? / Bitecek mi bir gün savaşımız? / Hak edilmiş hüzünlerimiz / Olacak mı, bizim de?
Dönüp dönüp arkaya baktığımız / Bir dünya kalıntısı üstünde / Hak edilmiş hüzünlerimiz / Olacak mı bizim de?
KORO BAŞI:
Daha bir süre böyle / Silahlar eleştirecek sizi / Belki de işte siz / Toplayıp Susacaksınız / Içinizdeki ölüleri
Bakmadan geçeceksiniz / O duvar diplerine / Gözleriniz olacak, yüzünüz, elleriniz / Ne korku, ne kin, ne de yenilme / Asıl, günleriniz olacak Duyup da bilmediğiniz / Bilip de tatmadığınız Dünyanın tek düzenli renginde

Serdar Ateşer (Photo: Özçekim/Selfie)
Serdar Ateşer, gelecek projeleri için “…artık kendi sözlerimi bestelemek istiyorum, kendi şarkılarımı yapmak..Ama bu bir daha hiç bir şairin sözlerine bir beste yapmayacağım anlamına gelmiyor tabii” demekte…. Ve hayranları olan bizlerse ondan gelen her ses ve ezgiyi merakla ve heyecanla beklemeye devam edeceğiz.