İstanbul Caz Festivali’nin 2017 yılında SOCAR Türkiye sponsorluğunda başlattığı, dünyadan müzik profesyonellerinin Türkiye güncel müzik sahnesini tanımalarına ve işbirliği geliştirmelerine fırsat tanıyan Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması,
26. İstanbul Caz Festivali kapsamında üçüncü kez destek ödüllerini sundu. Festivalde yer alan 33 sanatçı ve topluluktan ikisi, Vitrin delegeleri tarafından SOCAR Türkiye İpek Yolu Turne Destek Ödülü’ne layık görüldü.
İstanbul Caz Festivali’nin, Türkiye’den ve yakın coğrafyadaki ülkelerden, başarılı güncel müzik topluluklarının uluslararası tanıtımına destek olmak amacıyla SOCAR Türkiye sponsorluğunda hayata geçirdiği Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması’nın üçüncüsü, bu yıl 3-6 Temmuz arasında düzenlendi. 18 Temmuz’da sona eren 26. İstanbul Caz Festivali’ne Türkiye’den katılan otuz sanatçı ve topluluğun performanslarını festival seyircisiyle birlikte takip eden Vitrin delegeleri, aynı zamanda panel ve seminerlerle Türkiye güncel müzik sahnesini yakından tanıdı. Vitrin, delegelerin SOCAR Türkiye İpek Yolu Turne Destek Ödülü’nün bu yılki kazananlarını belirlemesiyle tamamlandı.
İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, “İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın en önemli hedeflerinden biri de kültür üretimine katkıda bulunan sanatçıları, müzisyenleri desteklemek. Üç yıldır İstanbul Caz Festivali’nde, SOCAR Türkiye işbirliğiyle sürdürdüğümüz Vitrin projesi de bu yöndeki çalışmalarımızın başarılı bir örneği olarak Türkiye’den müzisyenleri desteklemeye devam ediyor. Vitrin sayesinde ülkemizde güncel müzik ile uğraşan sanatçıların yurtdışında tanıtılmasına ve daha geniş kitlelere ulaşmasına katkıda bulunuyoruz; onları dünyanın dört bir yanından müzik profesyonelleriyle buluşturuyoruz. Projenin önemli unsurlarından biri de SOCAR Türkiye İpek Yolu Turne Destek Ödülü. Bu ödülle Türkiye’den başarılı müzik topluluklarının ve müzisyenlerin yurtdışı turnelerini destekliyoruz. Vitrin’in önümüzdeki dönemde ülkemizin müzisyenlerine daha birçok yarar sağlayacağına inanıyorum,” dedi.
SOCAR Türkiye Kurumsal İletişim Başkanı Murat LeCompte ise; başarılı müzisyenlere destek olmayı amaçladıkları ‘Vitrin – Türkiye Güncel Müzik Buluşması’ ile sanatseverleri de cazın büyülü dünyasıyla buluşturduklarını belirtti. SOCAR Türkiye İpek Yolu Turne Destek Ödülü’nü kazanan müzisyenleri kutlayan LeCompte, “Bizim şirketimizin anavatanı olan Azerbaycan’dan bir müzisyenin de bulunduğu No Land grubu ile Tolgahan Çoğulu&Sinan Ayyıldız’ı tebrik ediyorum. Türkiye ekonomisini daha da güçlendirmek amacıyla faaliyetlerimizi sürdürürken sanata verdiğimiz destekle Azerbaycan ve Türkiye arasındaki kültürel etkileşimi artırıyor ve her iki topluma da değer katıyoruz. Müziğin yarattığı ortak duygularla bizleri bir araya getiren böylesi anlamlı bir etkinlikte, genç ve yetenekli müzisyenlerimizin seslerini uluslararası arenada duyurabilmelerine yardımcı olma fırsatını yakalıyoruz. Türkiye’nin ekonomisine olduğu kadar kültürüne ve müziğine de katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.
SOCAR Türkiye İpek Yolu Turne Destek Ödülü, bu yıl No Land ve Tolgahan Çoğulu&Sinan Ayyıldız’a sunuldu
Vitrin kapsamında konser veren müzisyen ve topluluklar arasından No Land ve Tolgahan Çoğulu & Sinan Ayyıldız, SOCAR Türkiye İpek Yolu Turne Destek Ödülü ile yurtdışı turnelerinde kullanabilecekleri toplam 5000 avro değerinde turne desteğini almaya hak kazandı. Seçilen iki topluluk, 2.500’er euro değerindeki ödüllerini, önümüzdeki bir yıl içerisinde yapacakları herhangi bir uluslararası turnede, masraflarını karşılamak için kullanabilecek.

No Land (Photo: Fatih Küçük)
NO LAND
No Land, Azerbaycanlı, İranlı ve Türkiye’den müzisyenlerden oluşmuş, farklı kültür ve coğrafyalardan gelmelerine atfen ismini No Land (ülkesiz) olarak seçmiş bir müzik topluluğu olarak doğdu. No Land’in ilk oluşumu 2012 yılında Sahand Lesani, Mehmet Akif Ersoy ve Kamil Hajiyev‘in bir araya gelmesiyle gerçekleşti. 2013’te kurulan topluluğa daha sonra Çağatay Vural, Can Kalyoncu, Hazal Akkerman, Yağız Nevzat İpek ve Oğuzcan Bilgin katıldı. Şarkı sözlerinin birçoğunu Vugar Hasani’nin yazdığı, müzik çalışmalarını birlikte sürdüren topluluk, 2016 yılında ilk albümleri “Aramızda“yı piyasaya sürdü.

Sinan Ayyıldız & Tolgahan Çoğulu (Photo: Fatih Küçük)
TOLGAHAN ÇOĞULU & SİNAN AYYILDIZ
Yüksek Lisans ve doktorasını İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM)’da tamamlayan Tolgahan Çoğulu, 2008 yılında ‘Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar’ı tasarladı. Mikrotonal gitar ile 33 ülkede konser ve seminer verdi. 2014 yılında Georgia Tech Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Margaret Guthman Müzik Enstrumanları Yarışması’nda birincilik ödülü ve 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Özel Ödül” aldı. Çoğulu’nun 2018 yılında Fernando Perez ile birlikte yazdığı mikrotonal gitar metodu İspanya’da yayımlandı. Ardından, Microtonal adlı solo mikrotonal gitar albümü geldi. Çoğulu, halen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ve Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde klasik ve mikrotonal gitar öğretmenliği görevini sürdürüyor.
İTÜ Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisansını İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Türk Müziği bölümünde yapan, 2018 yılında ise İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’ndeki doktora eğitimini tamamlayan Sinan Ayyıldız, ritm üstadı Abbos Kosimov, Belçika beatbox şampiyonu Fatty K., A.B.D. Beatbox şampiyonu Beat Rhino ve Nile Project’in kontrbasçısı Miles Jay ile konserler verdi. Grubu Mesel ile London Nour Festival kapsamında Royal Albert Hall’da sahne aldı. Ayyıldız, kendi stüdyosunda dizi, film ve reklam müziği çalışmalarını sürdürüyor. Sanatçı, halen Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde doktora öğretim üyesi olarak görev yapıyor.
Ayarlanabilir mikrotonal gitarın mucidi Tolgahan Çoğulu ve bağlama icracısı Sinan Ayyıldız solo ve grup çalışmalarıyla olduğu kadar, müziğin teorisine dair akademik çalışmalarıyla da tanınıyor.
26. İstanbul Caz Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Garanti BBVA’nın sponsorluğunda 29 Haziran – 18 Temmuz 2019 arasında düzenlendi.