Yaprak Sayar: “Caz Musikisi”
Doğan Music Company (2018)
Yaprak Sayar (vo)
Baki Duyarlar (p)
Kağan Yıldız (b)
Ekin Cengizkan (d)
Derya Türkan (kemençe)
Erkan Oğur (g, kopuz)
Şenova Ülker (tp)
Bulut Gülen (tb)
Çağdaş Oruç (s)
Aslıhan Parlak (cello)
Mehmet Akatay (perc)
Cafer Nazlıbaş (kemane)
Turgut Özüfler (kanun)
1. Gül Açılsın Dudağında Gülü Ver
2. Uyusam Dizlerinde Ilık Yaz Geceleri (Ilık Yaz Geceleri)
3. Kara Kız (Kaşların Ne Güzel Kara Kız)
4. Sıra Dağlar Mordu Sular Kırmızı
5. Sarı Gelin (Erzurum Çarşı Pazar)
6. Yemenimin Oyası
7. Yoksun Diye Bahçemde Çiçekler Açmıyor Bak
8. Gel Ey Denizin Nazlı Kızı Nuş-i Şarâb Et
9. Bir Dalda İki Kiraz
10. Lütfen
Jazz için yaratıcılığın ve çeşitliliğin ön planda olduğu bu günlerde fusion’un (önceki yazılarımda “Fusion”un tam olarak ne anlama geldiğini belirtmiştim, ama hadi gelin bu sefer de “Güzel şeyleri başarılı şekilde aynı potada birleştirmek” diyelim!) en özel örnekleri ardı arkasında bizlerle buluşuyor. Hele ki dünyada denk örnekleri arasında kanaatimce en önemlilerden biri olan Türk Sanat Müziği’ni fusion potasında doğru ve akılcı şekilde “şekillendirebilmek”, “renklendirebilmek” ve bence en önemlisi bunu dinleyiciye “sevdirebilmek” her baba yiğidin harcı değil. Yaprak Sayar, DMC’den çıkan ilk stüdyo albümü “Caz Musikisi”nde ülkenin en kaliteli jazz müzisyenleri ile böylesine büyük bir sorumluluğu rahatlıkla sırtlanıyor ve dinleyiciye kolay kolay unutamayacakları ve su gibi akıp giden bir 48 dakika hediye ediyor. 1987 doğumlu Yaprak, 2004’te TRT sınavlarını, 2005’te de tam puan ile İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü’nü kazanıyor, sonrasında da genç müzisyen için kapılar ardı arkasına açılıyor. Dikkatli izleyicilerin performansını bir televizyon kanalındaki tarih programından da hatırlayabilecekleri Yaprak’ın sesini ilk kez Kalan Müzik’ten çıkan “Girizgah” albümündeki ‘Mahzun Gönül Heyhat”da duymuş, Zeki Müren için hazırlanan bir toplama albümde seslendirdiği “Zehretme Hayatı Bana Cananım” parçası da takip mesafemi kısaltmama yardımcı olmuştu.
Okullu bir Türk Sanat Müziği sanatçısı olarak stüdyo albümünü, dolayısı ile parçalarını salt bir Türk Sanat Müziği albümü altında dinleyici ile buluşturmak yerine, kendisini daha zor bir sınavdan geçirerek bu özel müziği, jazz gibi ‘nevi şahsına münhasır’ bir sanat türü ile birleştirmesi, bence Yaprak’ın aslında ne kadar da cesur birisi olduğunun göstergesi.

Yaprak Sayar (Photo: Eren Yiğit)
“Caz Musikisi”ni özel kılan bazı küçük detaylar var. Bunlardan bir tanesi, iki müzik türünün aynı kapta kavrulmasının dinleyici açısından hiç de “sırıtmıyor” olması. Kelimenin tam anlamı ile ‘bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda’ olan jazz müziği makamları (ya da jazz terimi kullanmak istersek “modları”) ve belirlenmiş takribi 590 makamı olan Türk Sanat Müziği’nin ilk parça “Gül Açılsın Dudağında Gülü Ver”in ilk notalarında leziz bir harmoni ile yek olması, kulakların daha da kabarmasına fırsat veriyor. Kürdîlî Hicazkâr, ona verilen yeni, rengarenk bayramlık gömleğini daha ilk parçadan heyecanlı heyecanlı giyiyor, gömlek üzerine tam oturuyor ve bence çok da beğeniyor. Bu söz konusu ahenk, “Kara Kız (Kaşların Ne Güzel Kara Kız)“ gibi hareketli parçaların yanında “Sarı Gelin (Erzurum Çarşı Pazar)“ gibi sakin parçalarda da kendisini gösteriyor.
Ülkemizdeki müzik eğitiminin, özellikle jazz eğitimi seviyesinin her geçen gün kendisini yenileyerek geliştirdiğini düşünürsek, Yaprak’ın bu işi en iyi yapan birkaç kurumdan birisi olan Bahçeşehir Üniversitesi desteğini yanına alması, albümün kalitesini gösteren diğer sebeplerden..Albüm kadrosunda Kağan Yıldız, Şenova Ülker ve Bulut Gülen gibi Bahçeşehir Üniversitesi Jazz Sertifika Programı ve Yüksek Lisans programının değerli öğretmenleri bulunuyor. Aynı programda öğrencisi olmaktan gurur duyduğum Baki Duyarlar, bu güzel parçaların şekillenmesi sürecinde piyanonun başında ve tüm düzenlemelerin altında imzasını taşıyor. Duyarlar’ın hususi olarak klasik kemençe sesini bizim kuşağa da sevdirdiğini düşündüğüm projesi “Kemenjazz”da dinleyebileceğimiz Derya Türkan ve Ortaçgil ile yaptığı çalışmalarında yıllara birlikte meydan okuduğu perdesiz gitar ve kopuz’da Erkan Oğur albümün tatlı sürprizleri.

Yaprak Sayar (Photo: Eren Yiğit)
“Caz Musikisi“, ve Caz Musikisi ile birlikte bu ‘karma felsefenin’ başını çeken Kemenjazz gibi mevcut ve umuyorum ki karşımıza daha da çıkacak olan orijinal projeler, sayısız kalıpların yıkılabilmesi ve bir çok şeye daha geniş açıdan bakılabilmesi için olanaklar sağlıyorlar, sağlayacaklar.
Güzel, kalpten ve sımsıcak bir müzik arayanların fazla uzağa gitmelerine, değişik alternatifler aramalarına da gerek kalmayacak sanırım, zira Yaprak bunu “Caz Musikisi” ve sırtını hiçbir zaman yere getirmeyecek efsanevi bir kadro ile başarmış gözüküyor. Bu kadro ile güzel bir lansman konseri de fena da olmaz hani!